Ételtcsakokosan

A saláták és rokonaik

2014. június 24.
salata-nevek-400x348

A „saláta” szó a magyar nyelvben egyaránt jelent konkrét növényt és ételtípust, amely ételek zömmel ezekből a növényekből készülnek, tehát elmondhatjuk, hogy a saláta legfőbb alkotórésze a saláta. Igen ám, de milyen saláta? A fejes salátát mindenki ismeri, de ezen kívül ma már sokféle egyéb saláta kapható – nem is olyan egyszerű elsőre eligazodni közöttük.

Alapvetően kettő, vagy inkább három csoportba lehet ezeket a növényeket sorolni. Először nézzük a jól ismert fejes salátát (Lactuca sativa)! Közvetlen rokona a mostanában egyre népszerűbb jégsaláta, vagy más néven iceberg saláta. Közkedveltsége érthető, hiszen nagyon tömör fejet képez, sokkal tovább marad friss, ropogós, mint a fejes saláta. Nem képez fejet a tépősaláta, levelei egész évben szedhetők, nem keserednek meg. A szeldelt levelű változat a tölgylevelű saláta. Ide tartozik még a római saláta, amelyet neveznek kötözősalátának is, mivel ez sem képez fejet, ezért hosszúkás alakú leveleit összekötik, így halványítják a közepét. Szintén a Lactuca sativa rokonságába tartoznak az Olaszországból származó lollo saláták, a lollo rosso, lollo bianco vagy bionda és a lollo verde, amelyek szintén nem fejesedő saláták, viszont a levélszélük fodros és viszonylag vaskos leveleik lassabban fonnyadnak. Főleg díszítésre használják ezeket, a rosso sötétvöröses levelei kifejezetten jól mutatnak például hidegtálakon a bianco halványzöld leveleivel váltakozva. A lollo verde pedig extrán fodros leveleivel díszít.

salata-nevek-400x348

 

1. Római, 2. Rukkola, 3. Radicchio, 4.Creson, 5.Butterhead, 6.Fodros, 7.Vízitorma, 8.Endívia, 9.Iceberg

Fotó: http://filantropikum.com/
A másik csoport az endívia saláták csoportja, amely növények rendszertanilag már távolabb állnak a fejes salátától, azaz szintén az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába, de már egy külön alcsaládba, a katángformák (Chicorioidae) alcsaládjába tartoznak. Legismertebb a széleslevelű endívia, a fodros levelű endívia és a frisee (Chicorium endivia). Jellegükben hasonlítanak a fejes salátára, de leveleik kissé vastagabbak és kesernyés ízük erősebb. A fejek közepét halványítják, így az sárga marad. Ha ez hiányzik és a fej közepe is zöld, akkor az már csak II. osztályú termék lehet. A fodros levelű endívia abban különbözik a széles levelűtől, hogy a levelei fodrosak, a frisee pedig egy különösen fodros, cakkos levelű változat.
Az endíviákkal rokon a tömör, gömbölyű fejet képző radicchio (Chicorium intybus), amelynek fehéren erezett vörös levelei igen mutatósak, kesernyés íze miatt inkább salátakeverékekben vagy díszítésre használják. Az egészen furcsa, hosszúkás levelű, fejet nem képző változat a tardivo, amelyet sütve vagy párolva is fogyasztanak, hasonlóan a hajtatott cikóriához (másnéven witloof). Ez utóbbi, ahogy a tudományos névből is kiderül, ugyanez a faj, noha angol nyelvterületen belga endíviának is nevezik.
A saláták és salátaként fogyasztott zöldségek listája még közel sem merült ki a fentiekkel, de talán ezek a leginkább megtalálhatók a magyar fogyasztók számára. Érdemes kipróbálni, megkóstolni a különlegességeket vagy újdonságokat, izgalmas változatosságot vihetünk velük a megszokott ételeink ízébe.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Az elfeledett sárgadinnye

szucseva

A krumpli ideje

eteltcsakokosan

A vásárokban is okosan

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató