Ételtcsakokosan

A pisztácia

2015. február 12.
808994_19737889-1024x768

A pisztácia (Pistacia vera) a szömörcefélék családjába tartozó fa (a levele nagyon hasonlít a nálunk jól ismert cserszömörce leveléhez), őshazája a Közel-Kelet, napjainkban Amerikától Ázsiáig és Ausztráliáig sokfelé termesztik.

808994_19737889-1024x768A magját már az ókor óta fogyasztják, az édesiparnak fontos alapanyaga, a sokak által kedvelt pisztáciafagylalton kívül még számos finomság készíthető a felhasználásával. Pörkölt, sózott formában kitűnő rágcsálnivaló, annál is inkább, mivel étrendi hatásai sokkal kedvezőbbek a hasonló formában fogyasztott magvakénál. Az olajos magvak közül a pisztáciában van a legkevesebb kalória és a benne található zsírok 90%-a egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsír. Klinikai kísérletek bizonyítják a magas vérnyomás, magas koleszterin szint elleni hatását. A kedvező képet kicsit árnyalja a viszonylag magas ára, kb. négyszer többe kerül, mint a földimogyoró.

A pisztácia sivatagi növény, igényli a meleget, bírja akár a mínuszokat is, de a sok vizet és párás környezetet nem szereti. A legnagyobb termelő Irán és az Egyesült Államok, Iránnak ez az egyik legfontosabb exportcikke. Európában is terem pisztácia, Sziciliában Bronte környékén, az Etna lábainál évszázadok óta termesztenek pisztáciát, helyi nemesítésű különleges fajtát. Az itt termesztett zöld pisztácia különleges aromájú, ebből készülnek a méltán híres olasz édességek.

Nagy előnye a héjas pisztáciának a dióval vagy mogyoróval szemben, hogy nem kell a feltöréséhez külön eszközt használni, hiszen a magok az érés során maguktól felnyílnak. Szerencsére az érett, már felnyílott magot a károsítóktól, szennyeződéstől megvédi a termés külső burka, amit a betakarítás után eltávolítanak. Fontos, hogy a betakarított pisztáciát a lehető leggyorsabban megszárítsák (a mag nedvességtartalma 6,5% alatt kell legyen) napon, vagy szárítógép segítségével, így megelőzhető a penészedés, ami a pisztáciatermesztők egyik nagy ellensége. A termések egy kis része éréskor a külső burokkal együtt nyílik fel, utat engedve a penészgombák és rovarlárvák támadásának. A betakarítást követő válogatás során ezeket a magokat el kell távolítani, különben a károsítók megfertőzhetik az egész pisztácia tételt. A penészedés megakadályozása azért rendkívül fontos, mert ezek a penészgombák felszaporodva különösen mérgező anyagokat, ún. mikotoxinokat (pl. aflatoxin) termelnek, amely toxinokkal szennyezett élelmiszer elfogyasztása komoly egészségkárosodást okozhat. Éppen ezért azon termékek esetében, amelyeknél az aflatoxin szennyeződésnek a kockázata fennáll, rendszeres mintavételezéssel ellenőrzik az aflatoxin szennyezettség mértékét.Az Iránból érkező pisztácia esetében például az áru addig nem kerülhet kereskedelmi forgalomba, amíg az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság laboratóriumi vizsgálattal nem igazolja, hogy a tétel aflatoxintartalma nem haladja meg az egészségügyi határértéket.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Édesítőszerek – 2. rész

eteltcsakokosan

Édes díszek a fenyőfán

eteltcsakokosan

Miért keserű?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató