Ételtcsakokosan

A női szeszély non plus ultrája?

2016. április 11.
nonplusultra-200x300

Ismerősek ezek a nevek? Csupa édes, ropogó tojáshab tetejű finomságokról van szó, olyan édességek amiket már nagyanyáink is ismertek és valahogy a feledés homályába merültek. Lássuk az alaprecepteket!


nonplusultra-200x300Non plus ultra

Jelentése “nem jobb, mint a tökéletes” és ez mindent elárul erről a falatnyi süteményről.

Hozzávalók

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg vaníliás cukor
  • 2 tojássárgája
  • csipet só

Bevonat

  • 20 dkg porcukor
  • 2 tojásfehérje
  • 20 dkg barack- vagy málnaíz.

Elkészítése

A lisztből, vajból, vaníliás cukorból a tojássárgával omlós tésztát készítünk, nagyon gyorsan összedolgozva, majd ½ óráig hűtjük. Vékonyra kinyújtjuk, és apró pogácsaszaggatóval kiszúrva, tepsibe rakjuk. A tojásfehérjét a cukorporral és pár csepp citromlével habbá kavarjuk. A hab ne legyen túl kemény. Kiskanállal mindegyik tésztalapocskára kis halmot rakunk. Középmeleg sütőben alsó lángon 10 percig világosra sütjük, ha kihűlt, kettőt-kettőt úgy ragasztunk össze, hogy a hab kívül legyen.


noi-szeszely-300x244Női szeszély

Hozzávalók

  • 4 dkg vaj
  • 4 dkg és 25 dkg kristálycukor
  • 4 egész tojás
  • 30 dkg liszt
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 10 dkg lekvár

Elkészítése

A vajat a 4dkg cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a 4 tojássárgáját, langyos tejben feloldva az élesztőt, a lisztet, nagyon kevés sót és még annyi langyos tejet, hogy könnyen verhető puha tészta legyen. A tésztát jól kidolgozzuk s fagyos zsírral kikent sütőlemezre 1 cm vastagon rákenjük. Langyos helyen 30 percig kelesztjük. Világos rózsaszínűre sütjük. Ha megsült a tészta, tetejét lekvárral megkenjük. A 4 tojásfehérjét kemény habbá felverjük, a 25 dkg cukorral könnyedén elkeverjük, a tésztára öntjük, elsimítjuk, gyenge tűznél 10 percig szárítjuk. Melegen kockákra vágjuk.

Fokozni lehet az élvezeteket, ha pirított és tört mandulával, vagy dióval megszórjuk a tojáshabot és úgy sütjük meg.

További habos receptek

Receptek forrása: Horváth Ilona szakácskönyv
Élelmiszer-biztonsági tippek:

  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet, megbízható beszerzési forrás.
  • Ha a tojás héja szennyezett, (de csak akkor!) a tojást folyó langyos vízzel mossuk le, – ügyelve arra, hogy a tojásról lefolyó vízzel semmit ne szennyezzünk-, eldobható papírtörlővel töröljük szárazra, majd azonnal üssük fel.  Mosás után a tojás nem tárolható!
  • A tojásokat tálka fölött egyenként üssük fel, így észlehető, ha bármi probléma (romlás) van.
  • A daraboláshoz külön erre a célra rendszeresített vágódeszkát használjunk.
  • Figyeljünk a tej fogyaszthatósági idejére.

 
Fotó: bakingwithsibella.com, ketkes.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Ezerarcú karamell

eteltcsakokosan

Indul az eperszezon

eteltcsakokosan

Tavaszi nagytakarítás II.–Az éléskamra tisztítása

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató