Ismerősek ezek a nevek? Csupa édes, ropogó tojáshab tetejű finomságokról van szó, olyan édességek amiket már nagyanyáink is ismertek és valahogy a feledés homályába merültek. Lássuk az alaprecepteket!
Non plus ultra
Jelentése “nem jobb, mint a tökéletes” és ez mindent elárul erről a falatnyi süteményről.
Hozzávalók
- 20 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 5 dkg vaníliás cukor
- 2 tojássárgája
- csipet só
Bevonat
- 20 dkg porcukor
- 2 tojásfehérje
- 20 dkg barack- vagy málnaíz.
Elkészítése
A lisztből, vajból, vaníliás cukorból a tojássárgával omlós tésztát készítünk, nagyon gyorsan összedolgozva, majd ½ óráig hűtjük. Vékonyra kinyújtjuk, és apró pogácsaszaggatóval kiszúrva, tepsibe rakjuk. A tojásfehérjét a cukorporral és pár csepp citromlével habbá kavarjuk. A hab ne legyen túl kemény. Kiskanállal mindegyik tésztalapocskára kis halmot rakunk. Középmeleg sütőben alsó lángon 10 percig világosra sütjük, ha kihűlt, kettőt-kettőt úgy ragasztunk össze, hogy a hab kívül legyen.
Női szeszély
Hozzávalók
- 4 dkg vaj
- 4 dkg és 25 dkg kristálycukor
- 4 egész tojás
- 30 dkg liszt
- 1 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 10 dkg lekvár
Elkészítése
A vajat a 4dkg cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a 4 tojássárgáját, langyos tejben feloldva az élesztőt, a lisztet, nagyon kevés sót és még annyi langyos tejet, hogy könnyen verhető puha tészta legyen. A tésztát jól kidolgozzuk s fagyos zsírral kikent sütőlemezre 1 cm vastagon rákenjük. Langyos helyen 30 percig kelesztjük. Világos rózsaszínűre sütjük. Ha megsült a tészta, tetejét lekvárral megkenjük. A 4 tojásfehérjét kemény habbá felverjük, a 25 dkg cukorral könnyedén elkeverjük, a tésztára öntjük, elsimítjuk, gyenge tűznél 10 percig szárítjuk. Melegen kockákra vágjuk.
Fokozni lehet az élvezeteket, ha pirított és tört mandulával, vagy dióval megszórjuk a tojáshabot és úgy sütjük meg.
További habos receptek
Receptek forrása: Horváth Ilona szakácskönyv
Élelmiszer-biztonsági tippek:
- Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet, megbízható beszerzési forrás.
- Ha a tojás héja szennyezett, (de csak akkor!) a tojást folyó langyos vízzel mossuk le, – ügyelve arra, hogy a tojásról lefolyó vízzel semmit ne szennyezzünk-, eldobható papírtörlővel töröljük szárazra, majd azonnal üssük fel. Mosás után a tojás nem tárolható!
- A tojásokat tálka fölött egyenként üssük fel, így észlehető, ha bármi probléma (romlás) van.
- A daraboláshoz külön erre a célra rendszeresített vágódeszkát használjunk.
- Figyeljünk a tej fogyaszthatósági idejére.
Fotó: bakingwithsibella.com, ketkes.hu