Ételtcsakokosan

A női szeszély non plus ultrája?

2016. április 11.
nonplusultra-200x300

Ismerősek ezek a nevek? Csupa édes, ropogó tojáshab tetejű finomságokról van szó, olyan édességek amiket már nagyanyáink is ismertek és valahogy a feledés homályába merültek. Lássuk az alaprecepteket!


nonplusultra-200x300Non plus ultra

Jelentése “nem jobb, mint a tökéletes” és ez mindent elárul erről a falatnyi süteményről.

Hozzávalók

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg vaníliás cukor
  • 2 tojássárgája
  • csipet só

Bevonat

  • 20 dkg porcukor
  • 2 tojásfehérje
  • 20 dkg barack- vagy málnaíz.

Elkészítése

A lisztből, vajból, vaníliás cukorból a tojássárgával omlós tésztát készítünk, nagyon gyorsan összedolgozva, majd ½ óráig hűtjük. Vékonyra kinyújtjuk, és apró pogácsaszaggatóval kiszúrva, tepsibe rakjuk. A tojásfehérjét a cukorporral és pár csepp citromlével habbá kavarjuk. A hab ne legyen túl kemény. Kiskanállal mindegyik tésztalapocskára kis halmot rakunk. Középmeleg sütőben alsó lángon 10 percig világosra sütjük, ha kihűlt, kettőt-kettőt úgy ragasztunk össze, hogy a hab kívül legyen.


noi-szeszely-300x244Női szeszély

Hozzávalók

  • 4 dkg vaj
  • 4 dkg és 25 dkg kristálycukor
  • 4 egész tojás
  • 30 dkg liszt
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 10 dkg lekvár

Elkészítése

A vajat a 4dkg cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a 4 tojássárgáját, langyos tejben feloldva az élesztőt, a lisztet, nagyon kevés sót és még annyi langyos tejet, hogy könnyen verhető puha tészta legyen. A tésztát jól kidolgozzuk s fagyos zsírral kikent sütőlemezre 1 cm vastagon rákenjük. Langyos helyen 30 percig kelesztjük. Világos rózsaszínűre sütjük. Ha megsült a tészta, tetejét lekvárral megkenjük. A 4 tojásfehérjét kemény habbá felverjük, a 25 dkg cukorral könnyedén elkeverjük, a tésztára öntjük, elsimítjuk, gyenge tűznél 10 percig szárítjuk. Melegen kockákra vágjuk.

Fokozni lehet az élvezeteket, ha pirított és tört mandulával, vagy dióval megszórjuk a tojáshabot és úgy sütjük meg.

További habos receptek

Receptek forrása: Horváth Ilona szakácskönyv
Élelmiszer-biztonsági tippek:

  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet, megbízható beszerzési forrás.
  • Ha a tojás héja szennyezett, (de csak akkor!) a tojást folyó langyos vízzel mossuk le, – ügyelve arra, hogy a tojásról lefolyó vízzel semmit ne szennyezzünk-, eldobható papírtörlővel töröljük szárazra, majd azonnal üssük fel.  Mosás után a tojás nem tárolható!
  • A tojásokat tálka fölött egyenként üssük fel, így észlehető, ha bármi probléma (romlás) van.
  • A daraboláshoz külön erre a célra rendszeresített vágódeszkát használjunk.
  • Figyeljünk a tej fogyaszthatósági idejére.

 
Fotó: bakingwithsibella.com, ketkes.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Teázási szokások

eteltcsakokosan

Ezeket nézd meg mindig a címkén!

eteltcsakokosan

Hogyan kell megfelelően felengedni a fagyasztott élelmiszereket?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató