Ételtcsakokosan

10 dolog, amit az articsókáról tudni kell

2018. március 6.
alcachofas-500x334

Articsóka – ízlelgetem a szót. Valami igen bizarr külsejű szúrós növény jut eszembe, pikkelyszerű levelekből álló virágbimbóval. És igazából az is. Soha sem kóstoltam, sőt ha nagyon őszinte akarok lenni, talán a gimnáziumi éveim alatt hallottam először a növényről egy matematikai összefüggés kapcsán. Ugyanis az articsóka virágai is követik a Fibonacci-sorozatot: az egyik szirom másiktól való távolsága e számsor alapján növekszik. Na de hagyjuk is matekot! Amilyen csúnyácska olyannyira hasznos. Nézzük!
alcachofas-500x334
1. Az articsókát Szicíliában termesztették először, majd a 20. század elejétől már az Egyesült Államokban is elérhetővé vált. Egyes történelmi beszámolók szerint a rómaiak előszeretettel fogyasztották ecettel, mézzel, egy kis köménnyel fűszerezve.
2. Nagyon sokáig dísznövénykén tartották Magyarországon.
3. Kb. 90 cm szélesre és 1,2-1,5 m magasra nő meg. A bordó és zöld levelű bimbójáért termesztik, aminek a közepén –szívében –lévő húsos leveleit fogyasztják.
4. Leggyakrabban a jó minőségű articsókák méretükhöz képest tömörek és súlyosak. A kiválasztásánál nagyon fontos, hogy friss csikorgó hangot adjon ki, amikor összenyomjuk. Mindig ügyeljünk arra, hogy az articsóka friss legyen.
5. Az ízük már a szárról való levágás pillanatától kezdve megváltozhat. Az articsókák kinézete hetekig változatlan marad. Minél hamarabb főzzük meg,ha igazán jóízű articsókát szeretnénk! Mosatlanul lefagyaszthatjuk műanyag zacskóban egy hétre.
6. Íze erős, markáns, nem is igen kell fűszerezni. A megfőtt articsókát hosszában négyfelé vágva forgathatjuk lisztes tojásos bundába és kisüthetjük olajban.
7.Elősegíti a máj egészségét és csökkenti a koleszterinszintet, valamint az emésztési betegségek tüneteit. Sokoldalú tavaszi zöldség.
8. Egy fontos tanács a szoptatós anyukák részére: az articsóka csökkenti a tejtermelést, ezért ebben az időszakban inkább száműzzék (ideiglenesen) az étrendjükből.
9. Az articsókakutatás még ma sem fejeződött be, egyre több jótékony hatását igazolják a kutatók, és a sor valószínűleg még bővülni fog.
10.  Az articsókát a magyar konyha előételként, sütve vagy salátaként használja fel, de van, aki puhára főzi és olívaolajjal és citromlével tálalja.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Pesto házilag

eteltcsakokosan

Mikor tudni, hogy megromlott?

eteltcsakokosan

Kelesztés otthon

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató