Ételtcsakokosan

A méregtelenítésről…

2014. április 28.
body-15982_1280-682x1024

Divatos kifejezés a méregtelenítés, sok tisztító kúráról olvashatunk minden felületen. Valóban szüksége van az emberi szervezetnek külső hatásokra, mesterségese böjtökre, egyoldalú táplálkozásra? Tavasszal kívánjuk a friss zöldséget, gyümölcsöt, de ez nem jelenti azt, hogy szervezetünk ilyen módon „tisztítaná magát”, pont ellenkezőleg, feltöltődik változatos tápanyagokból, vitaminokból a hosszú tél után.

body-15982_1280-682x1024A dietetikusok, orvosok többségének véleménye szerint lényeges tudni, hogy a szervezet természetes védekező rendszere a gyomor- és bélrendszer, a tüdő és a bőr, amelyek egészséges működése önmagában biztosítja a szervezet „méregtelenítését” és védelmet ad többek között a táplálékokkal elfogyasztott biológiailag hatékony idegen anyagokkal, a xenobiotikumokkal szemben, amelyek toxikusak lehetnek. Ha azok az anyagok, amelyek veszélyesek vagy ismeretlenek a szervezet számára átjutnak ezen a védelmi rendszeren, akkor a szervezet méregtelenítő rendszere működésbe lép és ennek eredményeképpen csökken a xenobiotikumok, toxinok, stb. negatív hatása. A legfontosabb méregtelenítő útvonal a táplálékkal szervezetbe jutó káros anyagokkal szemben a bél immunrendszere és a máj enzimrendszere.

Sokan, akik a méregtelenítő kúrákat támogatják, amellett érvelnek, hogy a szervezet telítődik a mérgekkel, amikkel nap, mint nap kerülünk kapcsolatba, és ha a test több toxint vesz fel, mint amennyit képes eltávolítani, vagy hiányoznak a normál működéshez szükséges tápanyagok, esetleg blokk van a szervezetben (pl. székrekedés), akkor nem tud megbirkózni a feladattal, és kórtünetek alakulnak ki. Rövidtávon ez nem probléma, de mi történik akkor, ha mindez hosszú távú? Tünetek lehetnek: álmatlanság, hangulatváltozások, depresszió, kimerültség, ismétlődő fertőzések, rossz lehelet, puffadás, székrekedés, gyenge immunrendszer, hátfájás és gyakori megfázás. Ezekre megoldásnak tálalják a léböjt vagy, méregtelenítő kúrákat. Daganatos megbetegedéseket is böjtkúrákkal igyekeznek gyógyítani, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szerint, viszont ezen kúrák hatásosságáról nem készültek tanulmányok, és akár ellentétes hatást érhetünk el vele, mivel legyengíti a szervezetet. Lényeges megjegyezni, hogy a léböjtök pozitív hatásáról szóló vizsgálatok mindegyike a böjtöt kidolgozó intézetből származik. Független kutatók kizárólag veszélyeire és hatástalanságukra hívják fel a figyelmet. A léböjtök gyermekek esetében fejlődés-,növekedésbeli elmaradáshoz, alultápláltsághoz és esetenként halálhoz vezetnek, így alkalmazásuk tilos. Fontos továbbá megemlíteni, hogy a léböjt-kúrákban alkalmazott gyógynövényfőzetek nem veszélytelenek, hatóanyagaik befolyásolják a daganatos megbetegedésekben alkalmazott kemoterápiák hatását, továbbá más vonatkozásban toxikusak is lehetnek.

Összegzésként elmondható, hogy a vallási böjtökre leginkább hasonlító, nem extrém módon tiltó böjt megvalósítható, és testsúlycsökkentésre, így a kardiovaszkuláris kockázat csökkentésére alkalmas. Kerüljük az extrém méregtelenítő/tisztító kúrákat, helyette étkezzünk változatosan, igyunk legalább napi két liter folyadékot, tartsuk tisztán környezetünket, gyakran mossunk kezet, mozogjunk és legyünk sokat a Napon.

Forrás:
Táplálkozási Akadémia, IV. évfolyam 6. szám (http://www.mdosz.hu/pdf/ta_2013_07_bojt.pdf)

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Az érzékszervi vizsgálatok szerepe és jelentősége

eteltcsakokosan

Nyári nagy vendégvárás

eteltcsakokosan

Folyadékbevitel időskorban

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató