Ételtcsakokosan

A legfinomabb sült gesztenye titka

2019. november 13.

A mai napig a sült gesztenyéről a késő ősz, a tél és legfőképp a karácsonyi vásár, maga a karácsony ünnepének várása jut eszébe a legtöbb embernek.

Amikor a karácsonyi vásárokon a parázsló faszénen sült gesztenye illata száll felénk, és a kis papírzacskóba kapott 8-10 szem forró gesztenye csak úgy melegíti a kezeinket a téli hidegben, várva hogy hűljön egy kicsikét és már bontogathassuk is – ez a feeling felbecsülhetetlen. És a gesztenye íze pedig egyszerűen csodás.  Aki még nem kóstolta mindenképpen készítse el. Süthetjük a szabadban, a tűzön a kertben, kerti kemencében és a sütőben is. Ezt a receptet egy idős bácsi árulta el  a karácsonyi vásáron.
A sült gesztenye készítésénél is legfontosabb a jó minőségű alapanyag. A megvásárolt gesztenye nem lehet nyirkos, sérült, nem lehetnek rajta kis lyukak, amelyek arra utalnak, hogy már mások is laknak benne, pl. kukacok. A gesztenyéknek, fényesnek és keménynek kell lenniük.  Ez utóbbiról úgy győződhetünk meg, hogy kicsit megnyomkodjuk a héját és ha nem nyomódik be, akkor rendben van. Vásárolhatjuk a piacon, termelőktől, de a legszuperebb dolog az, ha a kertben terem.
Recept: 50 dkg gesztenye, víz, egy csapott evőkanál só
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vagdossuk be mindegyik gesztenye legsimább részét keresztbe egy recés késsel. Ügyelve arra, hogy a külső kemény mind pedig a belső vékony héját átvágjuk, de a gesztenye húsába azért ne vágjunk bele. Mindezek után áztassuk be 30 percre enyhén sós vízbe, úgy hogy ellepje a víz. Áztatáskor, amelyik gesztenye feljön a víz felszínére, az hibás, dobjuk ki. Majd tegyük alufóliával bélelt tepsibe, süssük 25 percig a sütőben. Néha rázogassuk meg a tepsit, amíg sül. Akkor jó, amikor a héj felpöndörödik, a kilátszó hús színe világosbarna lesz.  Azért 15 perc elteltével nézzünk rá, mivel könnyen megéghet, különösen a kisebb szemek. (Vásárlásnál próbáljunk meg nagyobb szemeket venni, ennek a kiküszöbölésére.)
Ha kész, öntsük egy tábla és hideg vízzel spricceljük meg. Egy konyharuhával borítsuk le 5-10 percre.
A lényeg, hogy olyan melegre hűtsük, hogy kézzel lehessen pucolni, így könnyen lejön a héja. Nagyon fontos, hogy melegen kell megpucolni, mert ha kihűl, már nem nagyon lehet. Közben persze már falatozhatunk is belőle.
A sült gesztenye sok étel alapanyaga, így érdemes sokat készíteni egyszerre. Tároljuk légmentes üvegben a hűtőszekrényben vagy fagyasszuk le.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Szelídgesztenye fajtabírálat

eteltcsakokosan

Miért nem lehet az alternatív gabonákból önmagukban tésztát készíteni?

eteltcsakokosan

Kell-e valamilyen képzettség…?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató