Ételtcsakokosan

A legismertebb: a ponty

2014. augusztus 14.
173426-1024x627

A kormányzat a halfogyasztás ösztönzését tűzte ki célul a magyar lakosság körében, hogy a magyar családok asztalára minél gyakrabban kerüljön halétel, méghozzá magyar, minőségi és biztonságos alapanyagokból.

A magyar lakosság halfogyasztási szokásainak megismerése volt a célja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kutatása, amely 2013 decemberében a 18-59 évesek körében 1000 fő megkérdezésével, illetve három fókuszcsoportos vita szervezésével történt. Az eredmények érdekes ellentétre hívták fel a figyelmünket: annak ellenére alacsony a halfogyasztás hazánkban, hogy az emberek azt az egyik legegészségesebb ételnek tartják (a sorban csak a gyümölcsök, zöldségek, illetve a kefír előzi meg).

173426-1024x627

A hal nem csak egészséges, de kedvelt étel is: 10-es skálán átlagosan 6,87-es értéket adtak a halételek kedveltségére, 10% jelezte, hogy egyáltalán nem szereti a halból készült ételeket. Ennek ellenére az emberek nem fogyasztanak elég gyakran ilyen ételeket: 44%-uk tányérjára legalább havonta kerül halétel, 46% viszont évente csak legfeljebb néhány alkalommal eszik halból készült fogást. A kutatás még a karácsonyi ünnepek előtt zajlott, ekkor a válaszadók egyharmada tervezte, hogy az ünnepi asztalra valamilyen halételt is készít: többségük halászlét és rántott halat nevesített.

Azok a válaszadók, akik nem, vagy csak nagyon ritkán esznek halételt, leginkább az íze, illetve a szaga miatt nem szeretik, de nagy arányban vannak azok is, akiket a szálka zavar. Különösen a fiatalokat rettentik el ezek a tényezők. Bizonyos válaszadók az ára miatt nem esznek több halat.

A ponty a legismertebb halfaj, ezt a megkérdezettek 90%-a ismeri, ezt a hekk (80%), a tonhal (73%), a keszeg (71%), illetve a busa (66%) követi. A pontyot és a hekket, illetve az egyébként alacsonyabb ismertségű pangáziuszt is 80% feletti arányban kóstolták már, a busát pedig 68%-uk. A drágább halfajokat nemcsak kisebb arányban ismerik a válaszadók, hanem jóval szűkebb körű a velük kapcsolatos tapasztalat is.

Halvásárlási szokásaikról is nyilatkoztak a kutatásban résztvevők. A megkérdezettek 35%-a szokott valamilyen rendszerességgel halat vásárolni, a többségük, közel 66%-uk hiper-vagy szupermarketben, 33%-uk válaszolta, hogy saját maga vagy ismerőse fogja, míg piacon 25%-uk vásárol. Hiper- és szupermarketben főleg a 40 év alattiak vásárolnak, piacon pedig inkább az idősebbek és nagyobb városok lakói szerzik be a halat. Elsősorban a frissesség, az íz, illetve a származás megbízhatósága alapján vásárolnak halat a vásárlók, míg a hal szálkássága, vagy a magyar származása már kevésbé fontos szempontok. Azonban kevesen ismernek olyan praktikát, amivel meg tudják állapítani a hal frissességét, az összes megkérdezett egynegyede jelezte, hogy tud ilyen módszert: a többség a kopoltyú színéből, illetve a hal szagából tudja eldönteni, hogy friss-e a termék. Az eladók szakértelmére csak kevesen bízzák magukat.

A válaszadók legnagyobb aránya, közel 45%-a csak néha készít halételt. Az idősebb nők inkább gyakran, a középkorúak már jóval ritkábban dolgoznak hallal a konyhában. A fiatalok nagy arányban még sosem főztek halételt.

A kutatás eredményei arra világítottak rá, hogy az emberek nyitottak a halételek fogyasztására, kedvelik és egészségesnek vélik, ennek ellenére az éves halfogyasztásunk alacsony, ezért ösztönözni szükséges a halfogyasztást.

Kapcsolódó cikk: Szeretjük, de ritkán vásárolunk halat

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

„Bablevesnek csúfoltak gyerekkoromban”

eteltcsakokosan

Itt van az ősz, itt van újra…az almaszezon

eteltcsakokosan

Egy könnyű epres recept

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató