Ételtcsakokosan

A legismertebb: a ponty

2014. augusztus 14.
173426-1024x627

A kormányzat a halfogyasztás ösztönzését tűzte ki célul a magyar lakosság körében, hogy a magyar családok asztalára minél gyakrabban kerüljön halétel, méghozzá magyar, minőségi és biztonságos alapanyagokból.

A magyar lakosság halfogyasztási szokásainak megismerése volt a célja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kutatása, amely 2013 decemberében a 18-59 évesek körében 1000 fő megkérdezésével, illetve három fókuszcsoportos vita szervezésével történt. Az eredmények érdekes ellentétre hívták fel a figyelmünket: annak ellenére alacsony a halfogyasztás hazánkban, hogy az emberek azt az egyik legegészségesebb ételnek tartják (a sorban csak a gyümölcsök, zöldségek, illetve a kefír előzi meg).

173426-1024x627

A hal nem csak egészséges, de kedvelt étel is: 10-es skálán átlagosan 6,87-es értéket adtak a halételek kedveltségére, 10% jelezte, hogy egyáltalán nem szereti a halból készült ételeket. Ennek ellenére az emberek nem fogyasztanak elég gyakran ilyen ételeket: 44%-uk tányérjára legalább havonta kerül halétel, 46% viszont évente csak legfeljebb néhány alkalommal eszik halból készült fogást. A kutatás még a karácsonyi ünnepek előtt zajlott, ekkor a válaszadók egyharmada tervezte, hogy az ünnepi asztalra valamilyen halételt is készít: többségük halászlét és rántott halat nevesített.

Azok a válaszadók, akik nem, vagy csak nagyon ritkán esznek halételt, leginkább az íze, illetve a szaga miatt nem szeretik, de nagy arányban vannak azok is, akiket a szálka zavar. Különösen a fiatalokat rettentik el ezek a tényezők. Bizonyos válaszadók az ára miatt nem esznek több halat.

A ponty a legismertebb halfaj, ezt a megkérdezettek 90%-a ismeri, ezt a hekk (80%), a tonhal (73%), a keszeg (71%), illetve a busa (66%) követi. A pontyot és a hekket, illetve az egyébként alacsonyabb ismertségű pangáziuszt is 80% feletti arányban kóstolták már, a busát pedig 68%-uk. A drágább halfajokat nemcsak kisebb arányban ismerik a válaszadók, hanem jóval szűkebb körű a velük kapcsolatos tapasztalat is.

Halvásárlási szokásaikról is nyilatkoztak a kutatásban résztvevők. A megkérdezettek 35%-a szokott valamilyen rendszerességgel halat vásárolni, a többségük, közel 66%-uk hiper-vagy szupermarketben, 33%-uk válaszolta, hogy saját maga vagy ismerőse fogja, míg piacon 25%-uk vásárol. Hiper- és szupermarketben főleg a 40 év alattiak vásárolnak, piacon pedig inkább az idősebbek és nagyobb városok lakói szerzik be a halat. Elsősorban a frissesség, az íz, illetve a származás megbízhatósága alapján vásárolnak halat a vásárlók, míg a hal szálkássága, vagy a magyar származása már kevésbé fontos szempontok. Azonban kevesen ismernek olyan praktikát, amivel meg tudják állapítani a hal frissességét, az összes megkérdezett egynegyede jelezte, hogy tud ilyen módszert: a többség a kopoltyú színéből, illetve a hal szagából tudja eldönteni, hogy friss-e a termék. Az eladók szakértelmére csak kevesen bízzák magukat.

A válaszadók legnagyobb aránya, közel 45%-a csak néha készít halételt. Az idősebb nők inkább gyakran, a középkorúak már jóval ritkábban dolgoznak hallal a konyhában. A fiatalok nagy arányban még sosem főztek halételt.

A kutatás eredményei arra világítottak rá, hogy az emberek nyitottak a halételek fogyasztására, kedvelik és egészségesnek vélik, ennek ellenére az éves halfogyasztásunk alacsony, ezért ösztönözni szükséges a halfogyasztást.

Kapcsolódó cikk: Szeretjük, de ritkán vásárolunk halat

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

10 DOLOG… AMIT A BÚZÁRÓL TUDNI KELL

eteltcsakokosan

Mit jelent ez a mondat a szalámin?…

eteltcsakokosan

A héjában van a vitamin…!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató