A mai világban már rengeteg konyhai eszköz és háztartási kütyü kapható, de nem feltétlenül van szükség mindegyikre. Összegyűjtöttük mindazt, ami tényleg kell egy konyhában, ahol sütés és főzés is zajlik.
Faeszközök:
- Legalább két vágódeszka (külön egy a húsoknak egy nagyobb méretű és külön egy közepes méretű a készételeknek, gyümölcsöknek, zöldségeknek)
- 1 gyúródeszka, vagy szilikon nyújtófelület és nyújtófa
- 1 húsklopfoló
- 2 fakanál
Konyhai gépek:
- Sütő és főzőlap
- Hűtő
- Mérleg – bár csészékkel is meg lehet oldani a méricskélést, főleg ha angolszász recepteket használunk
- konyhai aprítógép
- Kézi robotgép (dagasztó, keverő és turmix funkcióval)
- kávéfőző
Főző edények: egyesek szerint egy darab wok elegendő mindenre, de érdemes beszerezni
- 1 darab közepes méretű serpenyőt,
- 1 darab 5 literes fazekat,
- 1 alacsony nagy átmérőjű lábost,
- további 1 fazekat és 1 lábast,
- mindegyikhez fedél is kell.
Sütéshez használt edények:
- 1darab tortaforma
- 1 sütőlap kekszekhez, pizzákhoz
- 1 tepsi süteményekhez
- 2 darab, különböző méretű hőálló tál húsokhoz, rakott/csőben sült ételekhez
Kézi eszközök:
- 2 darab keverőtál
- 2 kisebb keverőtál, lehetőleg üveg
- 1 darab habverő
- 1 db szűrőlapát és 1 db lapos merőkanál pl. szaft öntéséhez
- 3 kés: recés kenyérvágó, 2 nagyobb kés: egy húsoknak, egy zöldségeknek
- 1 kis-, nagylyukú reszelő és szeletelő,
- 1 darab szűrő, esetleg 1 darab kis szita
- 1 darab hámozó
- hústű sütemények és húsok ellenőrzéséhez
- konyhai kenőecset
- fokhagymaprés
- krumplinyomó
- nokedliszaggató
- uborkagyalu
- citromfacsaró
- sajtreszelő
- Apró nyitáshoz való eszközök: konzervnyitó, dugóhúzó, sörnyitó
Tálaló eszközök:
- egy pár salátakanál
- egy merőkanál
- kétágú húsvilla
- 2 darab mély tál leveshez, salátához
- minimum 6 személyes étkészlet és evőeszközkészlet,
- poharak, bögrék és kávés csészék.
Persze ez a lista nincs kőbe vésve, hiszen mindenkinek mások az igényei, más a család vagy a konyha mérete. Valaki sokat süt és már szinte cukrászati méretű robotgépre, sütőformára és díszítő eszközökre van szüksége, valaki sok fajta keverőeszközt használ, valaki csak a gépekben hisz és még a konzervet is elektromos konzervnyitóval nyitja ki, valaki annyira igényes a kávéra, hogy kézzel őrli, vagy hatalmas kávégépet vesz.
Helyettesíthetőség
Sok eszközt lehet helyettesíteni pl. krumplinyomó helyett egy villával is elkészíthető a krumplipüré, fokhagymanyomó helyett egy késsel is lelapíthatjuk a gerezdeket és apríthatjuk, galuskaszaggató helyett kis deszkáról késsel is szaggathatjuk a nokedlit, húsdarálót nem kell feltétlenül beszereznünk, mivel az összes hentes üzletben vagy hentes pultnál a szemünk előtt darálják le a húst, ugyanígy lassan kimegy a divatból a manduladaráló vagy a kávédaráló is.
Élelmiszerbiztonsági szabályok
- Lényeg, hogy jó minőségű eszközöket vásároljunk!
- Vigyázzunk rájuk, inkább faeszközöket használjunk fémeszközök helyett a serpenyőkben, fazekakban, ne sértsük meg a teflonborítást.
- Biztonságosabbak a természetes anyagból készült eszközök, mint a műanyag vagy gumi eszközök.
- Használat után minden eszközt alaposan mossunk el, tisztítsunk le.
- A konyhai felületek mindig legyenek tiszták.