Ételtcsakokosan

A legfontosabb konyhai eszközök

2015.12.17.Nincs hozzászólás

Görgess lejjebb!

A mai világban már rengeteg konyhai eszköz és háztartási kütyü kapható, de nem feltétlenül van szükség mindegyikre. Összegyűjtöttük mindazt, ami tényleg kell egy konyhában, ahol sütés és főzés is zajlik.

wooden-spoon-1013566_640

Faeszközök:

  • Legalább két vágódeszka (külön egy a húsoknak egy nagyobb méretű és külön egy közepes méretű a készételeknek, gyümölcsöknek, zöldségeknek)
  • 1 gyúródeszka, vagy szilikon nyújtófelület és nyújtófa
  • 1 húsklopfoló
  • 2 fakanál

Konyhai gépek:

  • Sütő és főzőlap
  • Hűtő
  • Mérleg – bár csészékkel is meg lehet oldani a méricskélést, főleg ha angolszász recepteket használunk
  • konyhai aprítógép
  • Kézi robotgép (dagasztó, keverő és turmix funkcióval)
  • kávéfőző

Főző edények: egyesek szerint egy darab wok elegendő mindenre, de érdemes beszerezni

  • 1 darab közepes méretű serpenyőt,
  • 1 darab 5 literes fazekat,
  • 1 alacsony nagy átmérőjű lábost,
  • további 1 fazekat és 1 lábast,
  • mindegyikhez fedél is kell.

Sütéshez használt edények:

  • 1darab tortaforma
  • 1 sütőlap kekszekhez, pizzákhoz
  • 1 tepsi süteményekhez
  • 2 darab, különböző méretű hőálló tál húsokhoz, rakott/csőben sült ételekhez

Kézi eszközök:

  • 2 darab keverőtál
  • 2 kisebb keverőtál, lehetőleg üveg
  • 1 darab habverő
  • 1 db szűrőlapát és 1 db lapos merőkanál pl. szaft öntéséhez
  • 3 kés: recés kenyérvágó, 2 nagyobb kés: egy húsoknak, egy zöldségeknek
  • 1 kis-, nagylyukú reszelő és szeletelő,
  • 1 darab szűrő, esetleg 1 darab kis szita
  • 1 darab hámozó
  • hústű sütemények és húsok ellenőrzéséhez
  • konyhai kenőecset
  • fokhagymaprés
  • krumplinyomó
  • nokedliszaggató
  • uborkagyalu
  • citromfacsaró
  • sajtreszelő
  • Apró nyitáshoz való eszközök: konzervnyitó, dugóhúzó, sörnyitó

Tálaló eszközök:

  • egy pár salátakanál
  • egy merőkanál
  • kétágú húsvilla
  • 2 darab mély tál leveshez, salátához
  • minimum 6 személyes étkészlet és evőeszközkészlet,
  • poharak, bögrék és kávés csészék.

Persze ez a lista nincs kőbe vésve, hiszen mindenkinek mások az igényei, más a család vagy a konyha mérete. Valaki sokat süt és már szinte cukrászati méretű robotgépre, sütőformára és díszítő eszközökre van szüksége, valaki sok fajta keverőeszközt használ, valaki csak a gépekben hisz és még a konzervet is elektromos konzervnyitóval nyitja ki, valaki annyira igényes a kávéra, hogy kézzel őrli, vagy hatalmas kávégépet vesz.

Helyettesíthetőség

Sok eszközt lehet helyettesíteni pl. krumplinyomó helyett egy villával is elkészíthető a krumplipüré, fokhagymanyomó helyett egy késsel is lelapíthatjuk a gerezdeket és apríthatjuk, galuskaszaggató helyett kis deszkáról késsel is szaggathatjuk a nokedlit, húsdarálót nem kell feltétlenül beszereznünk, mivel az összes hentes üzletben vagy hentes pultnál a szemünk előtt darálják le a húst, ugyanígy lassan kimegy a divatból a manduladaráló vagy a kávédaráló is.

Élelmiszerbiztonsági szabályok

  • Lényeg, hogy jó minőségű eszközöket vásároljunk!
  • Vigyázzunk rájuk, inkább faeszközöket használjunk fémeszközök helyett a serpenyőkben, fazekakban, ne sértsük meg a teflonborítást.
  • Biztonságosabbak a természetes anyagból készült eszközök, mint a műanyag vagy gumi eszközök.
  • Használat után minden eszközt alaposan mossunk el, tisztítsunk le.
  • A konyhai felületek mindig legyenek tiszták.

Legfrissebb cikkek


Biztosan jó, ha „steril”?


Tovább olvasom

Hiánypótló „lejárati útmutató” készült


Tovább olvasom

Related posts

Sütemények dúsítója

eteltcsakokosan

A héjában van a vitamin…!

eteltcsakokosan

Közösség erejével a pazarlás ellen

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató