Ételtcsakokosan

A kutya táplálása okosan

2015. január 29.
1426908_52024317-400x366

A kutya él, lélegzik, fut, ugrik, ugat, csóválja a farkát – ehhez mind energia szükséges. Ezt az energiát táplálékából szerzi meg, pontosabban a táplálék építőköveiből: fehérjéből, zsírból és szénhidrátból.

1426908_52024317-400x366A kutya szervezet a táplálék kémiai energiáját más energiaformákká alakítja át hővé, amivel fenn tudja tartani a 38-39°C testhőmérsékletet, elektromos ingerré, hogy az idegrendszer működhessen. Energia szükséges továbbá az izomműködéshez, a növekedéshez, az új sejtek képződéséhez is. A szükséges tápanyagoknak megfelelő arányban kell állniuk egymással és megfelelő mennyiségben kell a táplálékban előfordulniuk ahhoz, hogy kutyánk egészséges maradjon és táplálása optimális legyen. Aki előregyártott eledelekkel eteti kutyáját, annak nem kell félnie attól, hogy kedvencét nem megfelelően táplálja.

Fehérje nélkül az élet nem lehetséges, az életjelenségek mindegyike fehérjéhez kapcsolódik. Az aminosavak egy részét sem az ember, sem a kutya szervezetében nem tudja felépíteni: ezek az úgynevezett esszenciális aminosavak, amelyeket megfelelő mennyiségben a táplálékkal kell bevinni a szervezetbe. Megfelelő fehérjeellátás esetén a kutya aktív és élénk, hiányos fehérjeellátás esetén pedig kedvetlen és lusta lesz. Feltétlenül oda kell figyelni arra, hogy a kölyökkutyák, a vemhes és szoptató szukák, valamint a munkakutyák fehérjeszükséglete mindig jóval nagyobb, mint az átlagos életvitelű, kifejlett kutyáké!

Friss, tiszta ivóvíznek mindig a kutya előtt kell lennie.

A zsír, mint jellegzetes energiaforrás – A zsírok zsírsavakból épülnek föl, amelyek közül több nélkülözhetetlen az állat számára. Ezen kívül a zsíroldékony vitaminok felszívódásához és hasznosulásához is elengedhetetlenül fontos a zsír. Mindenek előtt azonban a zsír fontos energiaszolgáltató, így a munkakutyáknak több zsírra van szükségük, mint a szobakutyáknak, amelyek ha túl sok zsírt kapnak, ugyanúgy elhíznak, mint a sok szénhidráttól. A fiatal kutyáknak szintén magasabb a zsírszükséglete: ehhez először az anyatejből jutnak hozzá, aminek mintegy 8% a zsírtartalma.

Szénhidrátok – Nagyobb mennyiségben a növényekben, valamint a növényi eredetű termékekben (kenyér, rizs, tésztafélék) fordulnak elő. A kutya emésztőrendszere a nyers, feltáratlan növényi szénhidrátot (keményítőt) nem igazán tudja hasznosítani A szénhidrátokhoz tartoznak az ún. ballasztanyagok (rostok), amelyek emészthetetlenek, de egyáltalán nem értéktelenek: optimális mennyiségben adva ösztönzik a bélmozgásokat, ezáltal optimalizálják az emésztést.

Vitaminok – kulcs az egészséghez – Az A-vitamin biztosítja a bőr és a nyálkahártyák egészségét, véd a fertőzésekkel szemben és biztosítja az éles látást. A D-vitaminnak a csontfelépítésben és a csontvázrendszer egészségének megóvásában van szerepe. Az E-vitamin sokoldalú védő funkciót lát el a szervezetben, a K-vitamin sérülések során biztosítja az optimális véralvadást. A B-vitaminoknak fontos szerepük van az idegrendszer és az izomrendszer működésében, valamint hozzájárulnak az egészséges bőr és a fényes szőrzet kialakulásához és a vérképzéshez is. A C-vitamint az egészséges kutya képes szervezetében előállítani.

Az optimális tápláláshoz elengedhetetlenül hozzátartoznak még a különböző ásványi anyagok (kálcium, foszfor, magnézium, cink stb.), is, amit szintén a táplálékkal kell a kutya szervezetébe bevinni. Ezek mellett az anyagcserében viszonylag nagyobb mennyiségben szükséges ásványi anyagok mellett a kutya szervezete igényel egyéb, jóval kisebb arányban szükséges elemeket (pl. cink, réz, mangán, jód) is.

A NÉBIH a közelmúltban magyar és külföldi előállítású kutyatápok terméktesztelését végezte el. A tápok beltartalmi és érzékszervi (illat, állag, szennyezettség) vizsgálatán túl a jelölések ellenőrzésére is sor került.

A vizsgálat eredményei a szupermenta.hu oldalon találhatóak és a NÉBIH honlapjáról letölthetőek.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

10 dolog… amit a paradicsomról tudni kell

eteltcsakokosan

Paradicsom, tészta, szószok

eteltcsakokosan

Miért nem szabad újra lefagyasztani a felengedett élelmiszereket?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató