Ételtcsakokosan

A konyhai eszközökkel szennyeződhetnek az élelmiszerek

2016. július 11.
cut-1123737_640-400x266

Azt tudtuk eddig is, hogy nem szabad a nyers hús előkészítéséhez használt eszközöket friss zöldségekhez, gyümölcsökhöz vagy készételekhez használni. De most egy kutatásból az derült ki, hogy a zöldségek-gyümölcsök egymás között is keresztszennyeződést okozhatnak.

Az FDA (Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerellenőrző Hatóság) nevében kiadott tanulmányban egyetemi kutatók ismertették, hogy a mikrobák a háztartásokban található konyhai eszközökön megtapadnak. A mikrobákkal szennyezett zöldségek és gyümölcsök az azonos kések, konyhai eszközök használatával beszennyezhetnek más élelmiszereket is. A vizsgálat célja a figyelem felhívása volt, hogy a konyhában a kórokozók milyen könnyen tudnak terjedni.

„Sajnálatosan sok háziasszony nem tudja, hogy az otthoni konyhai eszközök és más felületek közrejátszanak a kórokozók terjedésében” – nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője Marilyn Erickson, a University of Georgia Mezőgazdasági- és Környezettudományok Karának Élelmiszer Tudományi és Technológiai részlegének professzora. „Fontos, hogy a háziasszonyok tudják, hogy a konyhai eszközök elősegíthetik a keresztszennyeződést.” – mondja Erickson – „A tudás birtokában már valószínűbb, hogy elmossák az eszközöket a használatok között.”

cut-1123737_640-400x266

A vizsgálat folyamata

Salmonella és E. coli baktériummal szennyezett paradicsomot, sárgadinnyét, répát és más zöldségféléket szeleteltek, illetve reszeltek egymás után ugyanazzal a késsel és reszelővel. A különböző zöldségek között nem mosták el a késeket és a reszelőket, így tesztelve a lehető legrosszabb lehetőséget. Laboratóriumi körülmények között vizsgálták a vágóeszközöket, reszelőket és a zöldségeket-gyümölcsöket is és megállapították, hogy keresztszennyeződéshez vezet, ha nem mossák el a konyhai eszközöket a különböző tisztaságú alapanyagok között. A reszelőn visszamaradt apró részecskék beszennyezték a következő reszelendő zöldséget.

A tanulmány egyik érdekessége, hogy a különböző gyümölcsök más-más mértékben szennyezték be a kés felületét.

„Paradicsom esetében magasabb szennyezettséget mértünk a kés felületén, mint az eper szeletelését követően. Nem tudjuk a pontos választ, arra, hogy mi okozza a különbséget az egyes fajták között. De azt tudjuk, hogy ezzel a hibás gyakorlattal kórokozó is kerülhet az élelmiszerbe, amely elfogyasztva megbetegedést okozhat. Nem csak a kések és a reszelők okozhatnak gondot. Egy másik tanulmányban a hámozó és dörzsölő eszközöket vizsgálták, amiket például répa, zeller vagy tökfélékhez használnak. Megállapították, hogy folyóvízes öblítés után továbbra is szennyezettek maradtak az eszközök, amelyek használata további keresztszennyeződéseket eredményez.”

Tehát, ami hétköznapi életünkben fontos betartandó szabály

  • Ne használjunk azonos kést nyers húsok, zöldségek-gyümölcsök, valamint készételek szeleteléséhez.
  • Azonos kés használata esetén ügyeljünk a munkaműveletek közötti alapos – a kés pengéjére, nyelére is kiterjedő – mosogatásra.
  • A tanulmány megállapítása alapján minden alapanyagot alaposan mossunk meg hámozás után, illetve  szeletelés, aprítás előtt!

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Milyen engedélyek szükségesek?…

eteltcsakokosan

Krumpli – melyik mire jó?

eteltcsakokosan

Tárolt almánk puhulni, esetleg barnulni kezdett? Ne váljunk meg tőle egyből!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató