Ételtcsakokosan

A konyha legszennyezettebb pontjai

2015. november 6.

Néha nem is gondolnánk, hogy milyen meglepő helyeken található a legtöbb baktérium a konyhában, ahol ugyebár sütünk-főzünk.

Dirty dishes

  • Mosogató szivacs – A konyhai szivacs kiválóan alkalmas szennyeződések letörlésére és a nedvesség gyors felszívására, de eközben a kórokozó mikrobák is rákerülnek, sőt a szivacs nedves  és nagy felületén megfelelő  környezetet találnak a szaporodásra. Bár nem tudjuk 100%-osan elkerülni a baktériumokkal való szennyeződést, több lehetőség van arra, hogy megelőzzük a keresztszennyeződést, az élelmiszerek szennyezését. Cseréljük gyakran a szivacsot, használat után mindig préseljük ki és szárítsuk meg.
  • Konyharuha – Legyünk őszinték, nem csak kézmosás után használjuk a konyharuhát, van, hogy már előbb belekenjük kezünket, egyesek a pultot törlik le vele, vagy az edényekkel érintkezik, vagy nyers hús leve, zöldségekről föld és egyéb szennyeződések kerülhetnek rá, így a nedves táptalaj kedvez a baktériumok szaporodásának. Minél gyakrabban, legalább hetente cseréljük a konyharuhákat és legyen külön kéztörlönk.
  • Mosogatódézsa – A mosogatólé nem a világ legtisztább folyadéka, zsír és ételmaradékok maradhatnak a felületén, a zöldségek és nyers húsok leve is ráfröccsen öblítéskor a mosogítódézsa falára. Minden főzés után ecetes vízzel és tiszta szivaccsal, míg minden mosogatás után a mosószeres mosogatószivaccsal töröljük ki a dézsákat.
  • Kuka – A konyhai szemetes külső része is könnyen szennyeződhet, gyakran érünk hozzá és így tovább terjesztjük a baktériumokat. Legalább hetente egyszer töröljük le alaposan a külsejét is.
  • Vágódeszka – A vágódeszka esetében az alapszabály, hogy külön vágódeszka legyen a nyers húsoknak és külön a készételeknek, ezzel elkerüljük a keresztszennyeződést, a szennyeződés/baktériumok nem kerülnek át a készételekre.

Mivel tisztítsunk, takarítsunk?
Ha természetes eszközökkel szeretnénk takarítani, akkor használjunk ecetes vizet, szódabikarbónát, ezen kívül a boltban kapható fertőtlenítő- és tisztító szerek is tökéletesek. Mindig figyeljünk a felhasználási útmutatóra, és igyekezzünk minél kisebb mértékben szennyezni a környezetet. Részletesen a nagytakarításról itt olvashat.

Kép forrása: huffingtonpost.co.uk

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hány napja tojt tojásról beszélhetünk?…

szucseva

Ajánlás újranyitásához

eteltcsakokosan

Sütemények dúsítója

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató