Ételtcsakokosan

A konyha legszennyezettebb pontjai

2015. november 6.

Néha nem is gondolnánk, hogy milyen meglepő helyeken található a legtöbb baktérium a konyhában, ahol ugyebár sütünk-főzünk.

Dirty dishes

  • Mosogató szivacs – A konyhai szivacs kiválóan alkalmas szennyeződések letörlésére és a nedvesség gyors felszívására, de eközben a kórokozó mikrobák is rákerülnek, sőt a szivacs nedves  és nagy felületén megfelelő  környezetet találnak a szaporodásra. Bár nem tudjuk 100%-osan elkerülni a baktériumokkal való szennyeződést, több lehetőség van arra, hogy megelőzzük a keresztszennyeződést, az élelmiszerek szennyezését. Cseréljük gyakran a szivacsot, használat után mindig préseljük ki és szárítsuk meg.
  • Konyharuha – Legyünk őszinték, nem csak kézmosás után használjuk a konyharuhát, van, hogy már előbb belekenjük kezünket, egyesek a pultot törlik le vele, vagy az edényekkel érintkezik, vagy nyers hús leve, zöldségekről föld és egyéb szennyeződések kerülhetnek rá, így a nedves táptalaj kedvez a baktériumok szaporodásának. Minél gyakrabban, legalább hetente cseréljük a konyharuhákat és legyen külön kéztörlönk.
  • Mosogatódézsa – A mosogatólé nem a világ legtisztább folyadéka, zsír és ételmaradékok maradhatnak a felületén, a zöldségek és nyers húsok leve is ráfröccsen öblítéskor a mosogítódézsa falára. Minden főzés után ecetes vízzel és tiszta szivaccsal, míg minden mosogatás után a mosószeres mosogatószivaccsal töröljük ki a dézsákat.
  • Kuka – A konyhai szemetes külső része is könnyen szennyeződhet, gyakran érünk hozzá és így tovább terjesztjük a baktériumokat. Legalább hetente egyszer töröljük le alaposan a külsejét is.
  • Vágódeszka – A vágódeszka esetében az alapszabály, hogy külön vágódeszka legyen a nyers húsoknak és külön a készételeknek, ezzel elkerüljük a keresztszennyeződést, a szennyeződés/baktériumok nem kerülnek át a készételekre.

Mivel tisztítsunk, takarítsunk?
Ha természetes eszközökkel szeretnénk takarítani, akkor használjunk ecetes vizet, szódabikarbónát, ezen kívül a boltban kapható fertőtlenítő- és tisztító szerek is tökéletesek. Mindig figyeljünk a felhasználási útmutatóra, és igyekezzünk minél kisebb mértékben szennyezni a környezetet. Részletesen a nagytakarításról itt olvashat.

Kép forrása: huffingtonpost.co.uk

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Átmenetileg el lehet térni

szucseva

Ki is volt az a chicagói Szathmáry Lajos?

eteltcsakokosan

A Minipoliszban megnyílik a Nébih új standja

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató