Ételtcsakokosan

A kitartás a legfontosabb

2015. február 10.
Hosszu_Katinka_KSZ.jpg-705x1024

Hosszú Katinka háromszoros világbajnok, olimpikon gyors- és vegyesúszó, rövidpályás világcsúcstartó 25 évesen fantasztikus sporteredményeket tudhat magáénak. Egyéb rangos elismerések mellett 2014 decemberében a nemzetközi Úszószövetség (FINA) neki ítélte a világ legjobb úszónője díjat, valamint ő lett Magyarországon az év női sportolója. Életében és sikereiben társa az amerikai Shnane Tusup, aki edzője és férje is egyben.

Hosszu_Katinka_KSZ.jpg-705x1024Gratulálunk a világ legjobb úszónője díjhoz és az eddig elért eredményekhez! Igaz a mondás, hogy a fejünkben dől el minden?

Köszönöm! Nem mondanám persze, hogy minden ott dől el. Nagyon-nagyon kemény munkát kell végezni a verseny előtt. De mikor ott vagyunk a versenyen, onnantól kezdve nagyon sok minden már a fejünkben dől el. Természetesen végig kell koncentrálni. Céltalanul, „fejetlenül” nem kezdhetünk el felkészülni. Az edzéseken is erősen jelen kell lenni ahhoz, hogy munkámmal kihozhassam magamból a maximumot. A versenyhelyzetben nyilvánul meg leginkább, hogy ki mennyire van jelen fejben is.

Segít neked, hogy pszichológiát tanultál?

Biztosan segít, habár sokan azt mondják, hogy a pszichológusnak is kell, hogy legyen pszichológusa, mert az ember saját magát kívülről kevésbé látja.l. Nekem sokat segít Shane, ő is pszichológiát tanult. Úgy gondolom, hogy mi talán jobban tudjuk segíteni egymást, mint saját magunkat.

Az akaraterőn kívül mi mindenre van szükség ilyen rendkívüli teljesítmény eléréséhez?

Nagyon sok mindenre. Az akarat önmagában kevés. Okosan kell végigcsinálni a felkészülést és a versenyzést is. Nem mindegy, hogy mikor és hol hozzuk ki magunkból a maximumot. Rendkívüli odafigyeléssel kell felkészülni a versenyekre, de talán a kitartás az még fontosabb. Hosszú a felkészülés, évekig tart, az ember belefásulhat, de aki kitartó, és csinálja tovább ezt a fajta munkát, annak mindig megvan az eredménye.

Mekkora szerepe van a sporteredményekben a táplálkozásnak?

Rengeteg. Én már több mint öt éve tudatosan étkezem egészségesen. Los Angelesben, a Dél-Kaliforniai Egyetemen kezdtem odafigyelni arra, hogy mit eszem. Akkoriban kezdtem egy dietetikussal is dolgozni. Ő mondta: ahhoz hogy valaki azt mondhassa, valóban egészségesen eszik, és ezt már szokásává is vált, körülbelül öt év kell. Én akkor ezt nem hittem el, de most, hogy eltelt több mint öt év, mondhatom, már nem kell gondolkoznom azon, hogy mit és hogyan egyek. Az esik jól, ha egészséges, amit megeszem.

Most már magad döntöd el, hogy mit eszel, vagy most is segít valaki ebben?

Ma már elmondhatom, tudom mi az, ami a szervezetemnek a felkészülések során, nem kell ilyesfajta segítség. Másrészről pedig jó dolgom van, mert már a saját szakácsom főz nekem, aki be is szerzi mindazt, ami szükséges.

Főzöl azért te is időnként?

Volt egy idő, amikor nagyon sokat főztem, mostanában már ritkán. Szeretek például grillezni. Akár zöldséget, akár húsokat vagy éppen a tenger gyümölcseit.

Mire figyelsz oda az étkezéskor?

Van egy egészséges alapanyagokból és ételekből álló teljes étrendem. Friss zöldségeket, friss gyümölcsöt eszem, húsból is inkább csirkét, habár szoktam néha marhát is enni. A legfontosabb, hogy megpróbálok bio élelmiszerekkel táplálkozni. Semmilyen kenyérfélét nem eszem. A tartósítószereket pedig kerülöm.

Köretet eszel egyáltalán vagy teljesen száműzted az étrendedből?

Krumplit, rizst és egyéb hagyományos köreteket nem eszem, csak salátát

Van kedvenc ételed?

A marha steaket nagyon-nagyon szeretem. Talán az a kedvencem.

Szoktál édességet enni?

Igen, de csak módjával. Nyáron szeretem a fagyit. A csokit is. De megpróbálok inkább diabetikus étcsokit választani, ha már eszem.

Van társaságod, akikkel a sport mellett szoktál találkozni, esetleg együtt elkölteni egy ebédet vagy vacsorát?

Jó pár évvel ezelőtt szerveztünk grillpartikat, most már ezekre sajnos nem jut idő.

A sporton kívül mi az, ami még fontos az életedben? Mivel kapcsolódsz ki, hogyan lazítasz?

Van egy menedzsment cégünk Shane-nel, az úszáson kívül nagyon sokat foglalkozunk marketinggel is. Kicsit olyan, mint egy másodállás, de engem kikapcsol. Teljesen más tevékenység, mint amit az uszodában végzek. Ezen kívül szeretek olvasni, moziba járni, nyáron például nagyon szeretünk wakeboard-ozni a Dunán.

Családot terveztek?

Igen. Pontosan nem tudjuk, mikor. Még bőven van idő, olyan hat-hét év vagy még több.

Azon gondolkozol, hogy meddig úszol, és utána mit fogsz csinálni?

2021-ig nagyon szeretnék úszni, amikor Budapesten lesz a világbajnokság. Az a célom. hogy ott induljak. Utána még nem tudom, hogy mit szeretnék csinálni. Van egy pszichológia diplomám, a sportpszichológia nagyon érdekel. Ezen kívül a Magyar Úszószövetséggel is jó a kapcsolatunk. Sőt a FINA-val, a Nemzetközi Úszószövetséggel is. Tehát majd meglátom, hogy akkor milyen lehetőségeim lesznek.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Az ivóvizes palackunkat is ki kell tisztítani!

eteltcsakokosan

Piacon is biztonságosan

eteltcsakokosan

Hogyan csomagoljunk az útra?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató