Ételtcsakokosan

A kevesebb néha több

2015. április 2.

„Kiböjtöltük” – mondjuk olyankor, amikor valami rég áhított dologra sokáig várunk, s kétség nem férhet hozzá, hogy megérte a várakozás. A nagyböjt alatt a kamrában tárolt, saját készítésű, jó minőségű sonkára bizony érdemes (volt) várni. Manapság, akik nem vágnak disznót otthon, vagy a városokban élnek, igen széles palettáról választhatnak sonkát az ünnepi asztalra.

Aki nem fogyaszt rendszeresen sonkát, annak talán nehezebb kiigazodni a termékkínálatban. Elsőként is döntsük el, hogy nyers vagy főtt sonkát szeretnénk-e vásárolni, s ha már tudjuk a választ, amely számos tényező mérlegelése után kristályosodik ki (többek között például, hogy mekkora a család, mennyi időt szánunk az ünnepi főzésre, pénztárcánk mit enged meg, kezdő vagy tapasztalt sonkavásárlók vagyunk-e, csakis sonkát eszünk vagy még a sonkaléhez is vannak receptötleteink), nekivághatunk a beszerzésnek.

easter-breakfast-1181632_640

A Magyar Élelmiszerkönyv 3 féle alcsoportot különböztet meg: a nyers és a hőkezelt (főtt vagy sült) sonkát, továbbá a formában vagy bélben kezelt sonkát. Ez utóbbinak legalább 55%-ban kell húst tartalmaznia. A nyers sonkát pácolással vagy füstöléssel tartósítják, és a módszerek között is vannak eltérések. A gyors pácolású húsáru olcsóbb, mint a lassan érlelt, füstölt termék. Aki idegenkedik a gyorspácolás során használt adalékanyagoktól vagy aromáktól, és megteheti, válasszon inkább hagyományos eljárással tartósított sonkát! A szépen induló ünnepet elronthatja, ha a feltálalt sonka nem ízlik a családnak, és így a háziasszonynak is kárba vésznek az órái, melyeket az előkészületekkel töltött. Azt a sonkát, amely vákuumcsomagolást kapott, kissé vizes állagú és nyomkodásra könnyen enged, nagy valószínűséggel gyorspácolással érlelték. Ha megnézzük a csomagoláson lévő címkét, a termékre vonatkozó minden tudnivalót megtalálhatjuk rajta, amely az elkészítés módjáról is tájékoztat. A „kevesebbet, de jó minőségűt” elv alapján vásárolhatunk tudatosan és takarékosan.  Javasoljuk, hogy a sonkavásárlást se hagyjuk az utolsó pillanatra!

Tudta? A húsvéti időszakban körülbelül 6000 tonna sonkát fogyasztunk el Magyarországon.

Sonkát nem csak klasszikus disznócombból vagy lapockából állítanak elő, hanem csülökhúsból, karajból, tarjából, sőt, marhából, pulykából, csirkéből is. Honnan tudjuk, hogy a kiszemelt sonkadarab miből készült? A disznóhús kivételével ezt az információt is fel kell tüntetni a csomagoláson. Ellenőrizzük azt is, hogy meddig fogyasztható, s hogy a csomagolás sértetlen-e!

Tipp: ha nyers sonkát veszünk, tegyük egy éjszakára hideg vízbe, hogy a felesleges só kiázzon belőle.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Milyen adatokat tartalmaz?…

eteltcsakokosan

Friss gyümölcs télen, mire ügyeljünk citrusfélék vásárlásakor?

eteltcsakokosan

Honnan tudhatom hogy?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató