Ételtcsakokosan

A kávé ízei – Interjú Tóth Sándor baristával

2015. június 30.
Foto2mod-864x1024

Hogyan válasszunk az üzletben, és miként főzzünk olyan kávét, amely biztosan ízleni fog? Tóth Sándor többszörös bajnok baristától választ kaphatunk erre a kérdésre is.

Foto2mod-864x1024Hányféle kávé létezik?

A kávénak rengeteg fajtája ismert, mégis két csoportot érdemes megemlítenünk, az arabicát és a robustát, melyeken belül különböző fajták találhatóak. Bármely csoporthoz való tartozás még önmagában nem jelent minőségi hovatartozást, mindkettőben találhatóak gyenge és kiváló minőségű fajták. A kedveltség és a megszokás a kávé esetében nem biztos, hogy feltétlenül azonos. A fogyasztó megszokott egy bizonyos kávét, de ha megkóstoltatunk vele egy harmonikusabb ízű, minőségi kávét, kiderülhet, hogy ezt jobban kedvelné.

Hogyan vásároljunk kávét? 

Növeli a bizalmi indexünket, ha a kávéról kielégítő mennyiségű és minőségű információt találunk a leírásban. A kiskereskedelmi forgalomban leginkább kávékeverékeket találunk. Ha kiderül, hogy kizárólag babkávéból áll a csomag tartalma, hasznos információ az is, hogy a fent említett arabicából és robustából melyiket milyen arányban tartalmazza. Amit mindenképpen érdemes megvizsgálni, az a pörkölés ideje. Ha ez a vásárláshoz képest nagyon távoli idő, inkább tegyük vissza a polcra!

Az őrölt vagy a szemes kávé a jobb?

Mindenképpen szemes kávé vásárlását javaslom. Egyrészt könnyebben ellenőrizhető, hogy valójában mit is tartalmaz, másrészt az aromák nagyobb biztonsággal lesznek felfedezhetőek. Az őrölt kávék esetében a kávé felületét megsokszoroztuk és szerkezetét megnyitottuk, így az illó aromák sokkal könnyebben távoznak. Ezt tetőzheti az, hogy a csomagolás során a vákuummal a lehető legtöbb illó aromát eltávolítják a kávéból, a ténylegesnek csak töredéke marad meg.

Hogyan tároljuk a kávét?

Célszerű légmentesen zárt, fénytől védett és alacsony hőmérsékleten tárolt edényben tartani.

 A kávé: keserű. Hogyan lehet mégis felfedezni a különbségeket? coffee-206142_1280-1024x680

Ez tévhit. A kávé alapvetően nem keserű. Bizonyos fajták és bizonyos pörkölési stílusok mutatnak keserű jegyeket. Egy jó kávéban az egyes ízek harmóniában vannak, mondhatni egyensúlyban. Emellett az egyes ízcsoportokra jellemző párosítások ugyanúgy előfordulnak, mint például a bor esetében. Lehet magvas, érett gyümölcsös, mazsolás, citrusos, bogyós és sorolhatnám. Az én filozófiám szerint nincsenek standard elvárások íz-azonosítás tekintetében.

A savanyú kérdéskörben különbséget kell tennünk a hibajegyes savanyú és a fajta-, illetve feldolgozási jellegből adódó gyümölcsös ízjegyek között. Azt is be kell lássuk, hogy a magyar nyelv ezen kifejezése jelölhet hibát vagy erényt. A citrom savanyú – de ezt várjuk tőle. A kávéval kapcsolatban az embereknek általában a kesernyés ízre vannak emlékképei, így egy gyümölcsös, mondjuk citrusos, világosabban pörkölt kenyai kávénál ezt már hibajegynek tekintik, holott az adott kávéfajtára kifejezetten jellemző ízről beszélünk. Ez bonyolult kérdés, amire konkrét esetekben lehet csak jó választ adni.

Milyen hibája lehet egy kávénak?

Rengeteg ok eredményezhet kávéhibát. Rossz termés, fenolos érés, feldolgozási, tárolási, csomagolási hiba. A túlpörkölésből adódó rendkívül keserű íz értelemszerűen hiba, pedig lehet, hogy maga az alapanyag egészen jó kávé volt. A kereskedők kínálatában például nem ritkán találni évekkel korábbi szüretből származó kávékat. Ezek élvezeti értéke már az idő miatt is csökkent, s ha ne adj’ Isten még helytelenül is tárolták, kissé megdohosodott – már soha nem lesz élvezhető kávé belőlük.

Tehát hogyan is főzzünk otthon jó kávét?

coffee-beans-399466_1280-1024x677Rendkívül összetett kérdés! Lehet filteres, kotyogós, török vagy espresso technológiával készíteni, ám mindegyik más paramétereket igényel. Attól még, hogy egy eszközt a gyártó „espresso” névre keresztel, korántsem biztos, hogy alkalmas espresso ital készítésére. Figyeljünk a kávéra, ahogy ezt már említettük és járjunk utána, hogy a kedvenc italunk és az általunk használt eszköz milyen kritériumok mellett ad megfelelő italt! Erre vonatkozóan a www.kavekorzo.hu oldalon rengeteg hasznos tippet lehet találni.

S milyen kávét kedvel igazán a barista?

Személy szerint „mindenevő” vagyok, feltéve, hogy az alapanyag rendben volt és az adott ital elkészítéséhez szükséges paraméterek a helyükön voltak. Iszom tehát espresso-t, filteres kávét, kotyogóst és török kávét egyaránt. A mennyisége változó, ha hozzáférek valami finom kávéhoz, akkor a napi tíz csésze sem ijeszt meg. Ha viszont esélytelen a korrekt kávéhoz való hozzájutás, akkor nem iszom egy csészényit sem.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mákszemnyi igazságok a mákról

eteltcsakokosan

10 dolog… Amit a mozzarelláról tudni kell

eteltcsakokosan

Hogyan tartsuk frissen a primőr zöldségeket?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató