Olcsó és tápláló étel a kása, amit Európától Mexikóig több országban is ismernek és fogyasztanak. Önmagában is finom, de ha felfújtat készítünk belőle, akkor kinyílik a lehetőségek tárháza.
A kásának nagyon egyszerű az elkészítése és számos módon lehet ízesíteni. A gyerekek reggelire és desszertnek is szívesen fogyasztják, de a felnőttek sem vetik meg. Mindenkinek szép emlék az iskolai menzán kapott folyékony tejbegríz, amit otthon nem tudott ugyanolyanra elkészíteni az édesanyja.
Mi mindenből készíthető?
A válasz egyszerű: szinte mindenből. Az alaphoz használhatunk zabot, búzadarát, kukoricadarát, rizst, kusz-kuszt, míg felönthetjük tejjel, kókusz- vagy mandulatejjel. Az alap recept szerint a folyadékban megfőzzük a szárazanyagot, amíg puha nem lesz. Végül ízesíthetjük kakaóval, fahéjjal, tehetünk bele gyümölcsöket, mézet vagy csokoládé pasztillát.
Na tartsuk túl egyszerű ételnek különleges hozzávalókkal és divatosan tálalva, a kása is szerepelhet egy ötcsillagos étterem étlapján.
Kásán túli finomságok
A tejbegríz alapja a darafelfújtnak, a tejberizs pedig a rizskochnak, ezek az édességek hideg őszi-téli estéken gyorsan elkészülnek és felmelegítik a lelkünket és testünket.
Darafelfújt
Hozzávalók:
- 8 dkg dara
- 5 dl tej
- 5 dkg cukor
- 2 egész tojás
- reszelt citromhéj
- 2 dkg vaj
- zsír
- morzsa
Elkészítése
A darát a tejben fele cukorral jó sűrűre főzzük. A tűzről levéve, állandóan keverve, hozzáadjuk a vajat, a citromhéját, a tojássárgákat és cukorral felvert tojások kemény habját. Zsírral kikent és morzsával meghintett kuglófformában megsütjük. Málnaszörppel tálaljuk.
Rizsfelfújt
Hozzávalók:
- 12 dkg rizs
- 5 dl tej
- 1 dl víz
- 2 egész tojás
- 10 dkg cukor
- 1 kk liszt
- 2 dkg vaj
- reszelt citromhéj vagy vanilia
- 5 dkg mazsola
- forma kikenéséhez zsír és liszt
Elkészítése
A rizst a vízzel elkevert tejben a cukor felével, a citromhéjjal felforraljuk, és a tűzhely szélére húzzuk, vagy nyitott sütőbe tesszük, amíg a szemek egészen megduzzadnak és a tejet magukba szívják. Kanállal kevergetni nem szabad, legfeljebb rázogatni, nehogy a szemek összetörjenek. A tojássárgát a vajjal elkeverjük, hozzáadjuk a kihűt rizshez, közékeverünk egy kávéskanál lisztet és a felvert tojáshabot. Egy 2 literes lábast vagy egy kuglófformát fagyos zsírral kizsírozunk, finom morzsával meghintjük és beleöntjük az anyagot. Jó közepes sütőben kb. 30 percig sütjük. Tálaláskor tálra borítjuk, tetejét meghintjük porcukorral, melegen tálaljuk. Borhabot vagy csokoládémártást adunk hozzá, de kínálhatjuk málnaszörppel vagy rumos barackízzel is.
Receptek forrása: Horváth Ilona Szakácskönyv
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
- A rizst szemenként ellenőrizve válogassuk át, majd mossuk meg alaposan folyóvíz alatt.
- A gyümölcsöt átválogatás után alaposan mossuk meg és csepegtessük le.
- A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
- Ellenőrizzük az összetevők fogyaszthatósági/minőségmegőrzési idejét!
- A citrom (biocitrom) héját reszelés előtt mossuk, öblítsük le!
Képek forrása: s4.thcdn.com, eviczkyblog.com, 4.bp.blogspot.com