Ételtcsakokosan

A jövő konyhája

2014. március 26.

moley-robotics-automated-kitchen_lr
A konyha légies, szürke és fémes színekben pompázik. Ahogy belépek az ajtón, a világítás magától bekapcsol.

A ház (virtuális) asszonya meleg, ámde gépi hangon üdvözöl, érdeklődik, hogy telt a napom. A választ mindig megvárja, majd örvend a kellemes közérzetemnek.

Ahogy a kabátomat lerakom, egy kar nyúlik ki a falból, mely mint egy akasztós szekrény nyeli el a ruhámat, hogy felesleges por ne érje, hogy a rend megmaradjon.

A konyhám tiszta high-tech!!! Még ilyet, de tényleg… ez az én konyhám… azt hiszem!

Tudom, ma vásároltam, le is tettem valahová a zöldségeket, a húsokat, de hol is lehet? Ja persze! A hatalmas fém design-os hűtő már a „helyére pakolt” mindent. Külön polcra a húsokat, a zöldségeket és a tejtermékeket.

A holografikus séfem már mellettem áll a konyhapultnál és mutatja, mit, mikor és hogyan vágjak össze. Sorolja a jó tanácsokat, amelyektől a húsom a világ legomlósabb húsa lesz.

És nem! Nem tévesztettem el a témát és a helyszínt, valóban ide szántam ezt a blogbejegyzést 🙂

Pár napja voltam egy élelmiszerekkel kapcsolatos konferencián, mely a marketing, a kommunikáció, a jogszabályok és a jövő szempontjából mutatta be ezt a hihetetlenül érdekes területet, vagyis az élelmiszeripart és a gasztronómiát.

És igen! Úton vannak a holografikus séfek. Jön az okos kés, amely már vágás közben képes ellenőrizni, hogy a szeletelt ételben vannak-e káros baktériumok, vegyszerek. Sőt, még a fehérje-, a vitamin- és a zsírösszetételét is kimutatja az adott ételnek.

S a tengerentúlon már van sárgarépa, paradicsom és paszternák ízesítésű joghurt is, amely már Európa kapuit döngeti.

Szóval ez a jövő. Ez vár ránk. Tetszik vagy nem, biztosan jön vele sok kihívás, de talán sok segítő, okos lehetőség is.

Az új dolgok mindig változást hoznak, de aztán megszokjuk, és jönnek megint újak. A hagyományok őrzése, a szokások megtartása, az, amit továbbadunk a gyerekeinknek, az viszont csak rajtunk múlik!

Én biztosan megmutatom Pannának, hogy volt ez régen, hogy csinálom most, és majd megtapasztalhatja a jövőt is. Aztán majd felnő és ő is háziasszony lesz, és eldöntheti, hogy kit hív segítségül, ha elakad a főzésben, a holografikus séfet, vagy anyát 🙂

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Sajátomon kell bevizsgáltatni?…

eteltcsakokosan

Milyen a jó kenyértartó?

eteltcsakokosan

Mielőtt elindulunk nyaralni!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató