Ételtcsakokosan

A jövő konyhája

2014. március 26.

moley-robotics-automated-kitchen_lr
A konyha légies, szürke és fémes színekben pompázik. Ahogy belépek az ajtón, a világítás magától bekapcsol.

A ház (virtuális) asszonya meleg, ámde gépi hangon üdvözöl, érdeklődik, hogy telt a napom. A választ mindig megvárja, majd örvend a kellemes közérzetemnek.

Ahogy a kabátomat lerakom, egy kar nyúlik ki a falból, mely mint egy akasztós szekrény nyeli el a ruhámat, hogy felesleges por ne érje, hogy a rend megmaradjon.

A konyhám tiszta high-tech!!! Még ilyet, de tényleg… ez az én konyhám… azt hiszem!

Tudom, ma vásároltam, le is tettem valahová a zöldségeket, a húsokat, de hol is lehet? Ja persze! A hatalmas fém design-os hűtő már a „helyére pakolt” mindent. Külön polcra a húsokat, a zöldségeket és a tejtermékeket.

A holografikus séfem már mellettem áll a konyhapultnál és mutatja, mit, mikor és hogyan vágjak össze. Sorolja a jó tanácsokat, amelyektől a húsom a világ legomlósabb húsa lesz.

És nem! Nem tévesztettem el a témát és a helyszínt, valóban ide szántam ezt a blogbejegyzést 🙂

Pár napja voltam egy élelmiszerekkel kapcsolatos konferencián, mely a marketing, a kommunikáció, a jogszabályok és a jövő szempontjából mutatta be ezt a hihetetlenül érdekes területet, vagyis az élelmiszeripart és a gasztronómiát.

És igen! Úton vannak a holografikus séfek. Jön az okos kés, amely már vágás közben képes ellenőrizni, hogy a szeletelt ételben vannak-e káros baktériumok, vegyszerek. Sőt, még a fehérje-, a vitamin- és a zsírösszetételét is kimutatja az adott ételnek.

S a tengerentúlon már van sárgarépa, paradicsom és paszternák ízesítésű joghurt is, amely már Európa kapuit döngeti.

Szóval ez a jövő. Ez vár ránk. Tetszik vagy nem, biztosan jön vele sok kihívás, de talán sok segítő, okos lehetőség is.

Az új dolgok mindig változást hoznak, de aztán megszokjuk, és jönnek megint újak. A hagyományok őrzése, a szokások megtartása, az, amit továbbadunk a gyerekeinknek, az viszont csak rajtunk múlik!

Én biztosan megmutatom Pannának, hogy volt ez régen, hogy csinálom most, és majd megtapasztalhatja a jövőt is. Aztán majd felnő és ő is háziasszony lesz, és eldöntheti, hogy kit hív segítségül, ha elakad a főzésben, a holografikus séfet, vagy anyát 🙂

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Csokis zabpelyhes keksz

eteltcsakokosan

Az egész dobozt ki kell dobjam?…

eteltcsakokosan

Sonka tudakozó

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató