Ételtcsakokosan

A hordós savanyú

2014. január 20.

Nem tudom, hányan ismerik városon ezt a finom savanyúság-fajtát, de aki szereti ezt a fajta fogást, az ne hagyja ki!:-)
Azért hordós savanyú a neve, mert egy nagyméretű hordóban készítik el. Minél nagyobb a hordó, annál több zöldség- és gyümölcsféle fér el benne, és annál jobban összeérnek az ízek is.
Nálunk a savanyúságkészítés a nagymamám „feladata” volt. Ősszel, amikor már minden zöldséget, gyümölcsöt betakarítottunk, amikor már csak pár késői termés maradt, na akkor lehetett hasznosítani ezeket a zöldeket. Alapeleme az uborka, többféle paprika, hagyma, aztán mehet még bele karfiol, szilva, mini dinnyék, zöld paradicsom, és hát kinek mi van a kertjében, amit nem használtunk fel befőzésre (na jó, azért barack ne kerüljön bele :-)).
Én mindenhez savanyút eszem, még a lecsóhoz is, így nálam minden savanyú jöhet, méghozzá korlátlan mennyiségben!
Íme a recept:
Hozzávalók:

  • 10  l-es edényhez
  • 4  l víz
  • 6 dl 20 %-os ecet
  • 60 dkg cukor
  • 12 dkg só
  • 0.75 cs. mustármag
  • 1-2 szem babérlevél
  • 1 db torma
  • pár szem bors
  • 2 dkg borkénpor

Az elkészítése pedig nagyon egyszerű. Ha van egy kis tárolód, pincéd, vagy egy erkély, ahol hűvös van, akkor ezt otthon is elkészítheted. Az uborkát, zöld paradicsomot, almapaprikát, gyöngyhagymát és a többi zöldet jól megmossuk, a levet hidegen összekeverjük. A már meglevő lébe bármikor pótolhatjuk a savanyúságnak valókat, ez benne a jó. Vagyis ahogy fogynak a kiskertben a zöldségek, rögtön lehet beledobálni a hordóba. Így minden hasznosításra kerül, amit csak a kertünk termett.
Ez egész télen biztosítja a család savanyúságát. Képzeljetek el egy gyönyörűen tálalt, kockás terítős vacsit, mondjuk egy házi disznótoroshoz tálalt hordós savanyát… Isteni! Már csak a nagymamám hiányzik sajnos az elképzelt képről!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hiánypótló „lejárati útmutató” készült

szucseva

Nyáron is biztonságosan

szucseva

Még mik vannak?!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató