Ételtcsakokosan

A fokhagyma

2015. március 26.
927380_82413535-1024x768

A fokhagyma ősidők óta használt fűszer és gyógynövény.  Őshazája a közép-ázsiai sztyeppéken van, vad alakja ma is megtalálható. Termesztése már a kora ókorban elterjedt volt mind Ázsiában mind a Mediterráneumban, fogyasztották a kínaiak, asszírok, egyiptomiak, görögök, rómaiak egyaránt. Népszerűsége a középkorban sem csökkent és napjainkban is a világ egyik legelterjedtebb fűszere.

Messze a legnagyobb termelő Kína, itt termelik a világ fokhagymatermésének (ami kb. 24,8 millió tonna volt 2013-ban) 80%-át, utána India, Dél-Korea és az USA következik. Európában Spanyolország termeli a legtöbb fokhagymát (173600 tonna – 2013), de a saját termesztésű fokhagyma mellé az EU tagállamaiba főleg Kínából és Argentínából érkezik import áru.

Hazánkban Makó és környéke a XVIII. század óta a legfontosabb fokhagymatermelő körzet. Az itt termelt fokhagyma mennyisége a korábbi évek jelentős csökkenése után ismét növekvőben van, a vásárlók keresik a jó minőségű hazai fokhagymát, nőtt a kivitel is.

927380_82413535-1024x768

A fokhagyma nem csak fűszer, hanem gyógynövény is. Gyógyhatásait már az ókorban ismerték és a középkori gyógyászatban is széleskörűen használták. Napjainkban számos gyógyhatású készítmény alapanyaga. Természetes antibiotikum hatású allicin tartalma mellett sok értékes fehérjét, vitamint is tartalmaz, ezért a népgyógyászatban baktériumos és gombás fertőzések ellen, magas vérnyomás kezelésére, érelmeszesedés és magas koleszterin szint ellen, emésztési panaszokra, légúti betegségek kezelésére, általános immunerősítőként használják.

A fokhagyma tárolása

A jó minőségű, kellően beérett fokhagyma sokáig eláll, a tároláshoz ideális hűvös, de nem hideg (12-15 fok) hőmérsékletet és páratartalmat leginkább pincében vagy kamrában lehet biztosítani. A fűtött, meleg konyhában a fokhagyma hamar kiszárad azaz „kifúj”, ezért ha nincs pincénk vagy kamránk, akkor nem érdemes egyszerre túl sokat bevásárolni belőle. Ha mégis tartósítani szeretnénk, akkor eltehetjük ecetben, olajban, készíthetünk fokhagyma „befőttet” is. Egészségmegőrzési célra ajánlható a tinktúra, azaz alkoholos kivonat készítése. Fagyasztható is, nyersen vagy többé-kevésbé előkészített formában, de az edény tökéletes zárására ilyenkor is figyelni kell, mert különben minden fokhagymaszagú lesz a mélyhűtőben!

Észak-Franciaországban nagy hagyománya van a füstölt fokhagymának, amit friss fokhagymából készítenek és tőzeggel kevert fűrészporral füstölik fel. Így a fokhagyma jobban eláll és különleges, füstös aromája lesz. Ez az alapja a híres Arleux-i fokhagymalevesnek. A dél-francia konyha egyik legegyszerűbb és legfontosabb alapkészítménye a finomra vágott fokhagyma és petrezselyem keveréke, melyet persillade-nak neveznek. Ezt a tálalás előtti utolsó pillanatokban használják, mikor meghintik vele a párolt vagy grillezett zöldséget (általában zöldbabot, gombát vagy paradicsomot). Ezzel a keverékkel néha bedörzsölik a grillezett húsokat vagy belsőségeket is, melyeket ezután még 1-2 percig sütnek. Néha ezt a keveréket friss zsemlemorzsával is keverik, ezt szórják rá azután a provence-i töltött paradicsomokra. De jól illik a vinagrette mártáshoz is. Lágy vajba keverve pedig kiváló franciás fűszervajat kaphatunk.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

LecsószezON

eteltcsakokosan

Adományozásra buzdítunk

eteltcsakokosan

Nagyító alatt a mikrozöldek

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató