Ételtcsakokosan

A biztonságos mikrohullámú sütőhasználat

2015. május 8.
mikro-1024x685

A mikrohullámú sütőt sokan használják melegítésre, főzésre, fagyasztott termékek kiolvasztására. Függetlenül attól, hogy a mikróban éppen főzünk, vagy csak a maradékot melegítjük meg, mindig meg kell bizonyosodni arról, hogy az élelmiszer kellő hőkezelést kapott. Ennek egyik módja az élelmiszer-hőmérő használata, amely segít megbizonyosodni arról, hogy az élelmiszer elég forró ahhoz, hogy a káros baktériumok elpusztuljanak. Ellenőrizzük az élelmiszer hőmérsékletét több helyen.

Ha főtt ételt készít a mikróban, kövesse a csomagoláson található útmutatást, így gondoskodhat az élelmiszer biztonságáról. Az általános elkészítési javaslat a következő:

 • Keverjük össze: a melegítési, főzési idő felénél keverje át az élelmiszert, így megakadályozható a hidegfoltok kialakulása, ahol a káros baktériumok túlélhetnek.
 • Állás/pihentetés: ez idő alatt az élelmiszer hőmérséklete több fokkal is emelkedhet.

Ajánlott belső hőmérséklet:

Az általános javaslat, hogy a belső hőmérséklet legalább 75°C legyen. Hogy tesztelje az élelmiszer hőmérsékletét, a hőmérő hegyét az élelmiszer legvastagabb részébe szúrja. Ügyeljen arra, hogy több helyen is megnézze a hőmérséklet, mivel a mikro nem melegít egyenletesen.

mikro-1024x685

Biztonságos felolvasztás, főzés és újramelegítés mikrohullámú sütőben:

 • A fagyasztott élelmiszer kiolvasztását a mikrohullámú sütő olvasztó programján végezzük.
 • Vegyük ki az élelmiszert a csomagolásából olvasztás előtt. Ne használjunk habtálcát és műanyag fóliát az olvasztáshoz, mert nem hőstabilak.
 • A mikrohullámú sütőben felengedett élelmiszereket azonnal főzzük meg, mert az olvasztás melegítéssel jár, ami kedvez a mikroorganizmusok szaporodásának.
 • Fedjük le az élelmiszert a mikróban, ezzel megakadályozzuk, hogy a hamarabb felmelegedő részek „felrobbanjanak”, szétfröccsenjenek.
 • Mikróban történő újramelegítés után hagyjuk az élelmiszer állni, pihenni. Majd használjunk egy tiszta hőmérőt annak ellenőrzésére, hogy az élelmiszer elérte a kellő 75°C hőmérsékletet.

Edények:

 • Csak olyan edényeket használjunk, amelyek mikrohullámú sütőben való használatra alkalmasak.
 • Műanyag tároló dobozokat, mint pl. a margarinos doboz, vagy más egyszer használatos dobozokat ne használjunk mikrohullámú sütőben, mert nem hőstabilak. Meleg hatására eldeformálódhatnak, megolvadhatnak és akár káros vegyi anyagok is kioldódhatnak, amelyek aztán az élelmiszerbe kerülnek.
 • Ne használjunk vékony műanyag zacskót, nejlon táskát, alufóliát, fémes festékkel díszített (un. „aranyszélű”) tányért, bögrét mikrohullámú sütőben.

A mikrohullámú sütő használata nagyon kényelmes. Azonban nem szabad arról elfelejtkezni, hogy a különböző mikrohullámú sütők másként melegítnek, ami befolyásolja a főzési, melegítési időt. Mint minden főzési technikánál, itt is az élelmiszer hőmérő a legjobb módja annak, hogy megbizonyosodjunk a kellő hőkezelésről.

Tisztítás:

Mindig tartsuk tisztán a mikrót, próbáljuk meg elkerülni az ételek kifröccsenését. Az ételmaradványok elnyelik a mikrohullámú energiát és eléghetnek. Ez pedig csökkenti a sütő hatékonyságát. Az alábbi részek igényelnek tisztítást:

 • Belső és külső felületek
 • Ajtó és ajtótömítések
 • Forgótányér és görgős gyűr

Tisztításkor vigyázzunk arra, hogy ne sértsük meg a burkolatokat, tömítéseket! Minden esetben áramtalanítsuk a mikrót tisztítás előtt!

Hogyan működik a mikrohullámú sütő?

A mikrohullámú sütő mikrohullámú energiát állít elő, amit az élelmiszer elnyel. Ennek következtében az élelmiszerben lévő molekulák rezegnek és súrlódás következik be. Ezek a rezgések hőt termelnek, ami által az élelmiszer felmelegszik.

A mikrohullámú sütő teljesítménye fontos tényező.

A teljesítmény befolyásolja a főzési időt. Minél nagyobb a mikrohullámú sütő teljesítménye, annál gyorsabban fő meg vagy melegszik át az étel.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mindennek az alapja a lecsó

eteltcsakokosan

Miért keserű?…

eteltcsakokosan

„Tombol bennük a vágy, hogy segítsenek”

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató