A mikrohullámú sütőt sokan használják melegítésre, főzésre, fagyasztott termékek kiolvasztására. Függetlenül attól, hogy a mikróban éppen főzünk, vagy csak a maradékot melegítjük meg, mindig meg kell bizonyosodni arról, hogy az élelmiszer kellő hőkezelést kapott. Ennek egyik módja az élelmiszer-hőmérő használata, amely segít megbizonyosodni arról, hogy az élelmiszer elég forró ahhoz, hogy a káros baktériumok elpusztuljanak. Ellenőrizzük az élelmiszer hőmérsékletét több helyen.
Ha főtt ételt készít a mikróban, kövesse a csomagoláson található útmutatást, így gondoskodhat az élelmiszer biztonságáról. Az általános elkészítési javaslat a következő:
- Keverjük össze: a melegítési, főzési idő felénél keverje át az élelmiszert, így megakadályozható a hidegfoltok kialakulása, ahol a káros baktériumok túlélhetnek.
- Állás/pihentetés: ez idő alatt az élelmiszer hőmérséklete több fokkal is emelkedhet.
Ajánlott belső hőmérséklet:
Az általános javaslat, hogy a belső hőmérséklet legalább 75°C legyen. Hogy tesztelje az élelmiszer hőmérsékletét, a hőmérő hegyét az élelmiszer legvastagabb részébe szúrja. Ügyeljen arra, hogy több helyen is megnézze a hőmérséklet, mivel a mikro nem melegít egyenletesen.
Biztonságos felolvasztás, főzés és újramelegítés mikrohullámú sütőben:
- A fagyasztott élelmiszer kiolvasztását a mikrohullámú sütő olvasztó programján végezzük.
- Vegyük ki az élelmiszert a csomagolásából olvasztás előtt. Ne használjunk habtálcát és műanyag fóliát az olvasztáshoz, mert nem hőstabilak.
- A mikrohullámú sütőben felengedett élelmiszereket azonnal főzzük meg, mert az olvasztás melegítéssel jár, ami kedvez a mikroorganizmusok szaporodásának.
- Fedjük le az élelmiszert a mikróban, ezzel megakadályozzuk, hogy a hamarabb felmelegedő részek „felrobbanjanak”, szétfröccsenjenek.
- Mikróban történő újramelegítés után hagyjuk az élelmiszer állni, pihenni. Majd használjunk egy tiszta hőmérőt annak ellenőrzésére, hogy az élelmiszer elérte a kellő 75°C hőmérsékletet.
Edények:
- Csak olyan edényeket használjunk, amelyek mikrohullámú sütőben való használatra alkalmasak.
- Műanyag tároló dobozokat, mint pl. a margarinos doboz, vagy más egyszer használatos dobozokat ne használjunk mikrohullámú sütőben, mert nem hőstabilak. Meleg hatására eldeformálódhatnak, megolvadhatnak és akár káros vegyi anyagok is kioldódhatnak, amelyek aztán az élelmiszerbe kerülnek.
- Ne használjunk vékony műanyag zacskót, nejlon táskát, alufóliát, fémes festékkel díszített (un. „aranyszélű”) tányért, bögrét mikrohullámú sütőben.
A mikrohullámú sütő használata nagyon kényelmes. Azonban nem szabad arról elfelejtkezni, hogy a különböző mikrohullámú sütők másként melegítnek, ami befolyásolja a főzési, melegítési időt. Mint minden főzési technikánál, itt is az élelmiszer hőmérő a legjobb módja annak, hogy megbizonyosodjunk a kellő hőkezelésről.
Tisztítás:
Mindig tartsuk tisztán a mikrót, próbáljuk meg elkerülni az ételek kifröccsenését. Az ételmaradványok elnyelik a mikrohullámú energiát és eléghetnek. Ez pedig csökkenti a sütő hatékonyságát. Az alábbi részek igényelnek tisztítást:
- Belső és külső felületek
- Ajtó és ajtótömítések
- Forgótányér és görgős gyűr
Tisztításkor vigyázzunk arra, hogy ne sértsük meg a burkolatokat, tömítéseket! Minden esetben áramtalanítsuk a mikrót tisztítás előtt!
Hogyan működik a mikrohullámú sütő?
A mikrohullámú sütő mikrohullámú energiát állít elő, amit az élelmiszer elnyel. Ennek következtében az élelmiszerben lévő molekulák rezegnek és súrlódás következik be. Ezek a rezgések hőt termelnek, ami által az élelmiszer felmelegszik.
A mikrohullámú sütő teljesítménye fontos tényező.
A teljesítmény befolyásolja a főzési időt. Minél nagyobb a mikrohullámú sütő teljesítménye, annál gyorsabban fő meg vagy melegszik át az étel.