Még most érdemes télire valamint a hideg napokra elkészíteni a birsalmás finomságokat. A birsalmának rengeteg jótékony hatása van, nyersen is fogyasztható. Mostani cikkünkben a szokásos felhasználási módokat gyűjtöttük össze.
A birsalma élettani hatásai
A birsalma rengeteg értékes vitamint, ásványi anyagot, ásványi sót tartalmaz. Van benne A, C és E-vitamin, B1 és B2 vitamin, de még P-vitamin is, utóbbi a koleszterinszint szabályozásában játszik szerepet. Kalciumban, káliumban, vasban és foszforban gazdag, és igen magas a pektin tartalma: a pektin – mely a héjban található – nagyon értékes rost a számunkra. A gyümölcs almasavat és csersavat is tartalmaz. A birs pektintartalma miatt leköti a méreganyagokat. Ízületi fájdalmakban szenvedők egyenek minden nap birset. Nyákoldó, nyugtató hatású a birs levéből készült főzet. A birs emésztési problémák esetén is jól használható.
Mi minden készíthető birsből?
Birsalmasajt
2 kg birsalmából, 1,2-1,5 kg cukorból és 2 citromból elkészíthetjük az egész évre elegendő birssajtot, ami önmagában és süteményekbe is kiváló. A birsalmát megmossuk, héjával, magházával együtt felaprózzuk, majd annyi vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük (30-35 perc) és leszűrjük, majd pépesítjük/áttörjük. Megmérjük a gyümölcspépet, aztán súlyával azonos mennyiségű cukorral, valamint 500 g-onként 1/2 citrom átszűrt levével összekeverjük, és folyamatosan keverve sűrűre főzzük. Hagyjuk lassan kihűlni, alkalmi kevergetés mellett.
Hideg vízzel kiöblítünk tetszés szerint kisebb őzgerinc-, puding- vagy egyéb rajzos süteményformát, illetve tálkát. Ilyenkor szórhatunk bele diót, mandulát, mazsolát vagy pisztáciát, majd ráöntjük a pépet, elsimítjuk és 1-2 napig fedetlenül pihentetjük-szikkasztjuk.
Kiborítjuk a formából a birssajtot (tüllernyővel vagy selyempapírral letakarva) 4-7 napig ismét száradni hagyjuk, majd kilyukasztott oldalú-fedelű papírdobozokba tesszük, és hűvös helyen, de nem a hűtőszekrényben tároljuk.
Birsalmakompót
Az egyszerű almakompóthoz hasonlóan készítjük a birsalma kompótot is. A meghámozott, felkockázott birsalmát egy lábosba tesszük, majd annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, 1 db fahéjat, 6-8 db egész szegfűszeget teszünk bele, 1 citrom levét belefacsarjuk és cukorral ízesítjük. Felforraljuk és addig főzzük, amíg puha nem lesz az alma húsa. Érdemes az elkövetkező napokban elfogyasztani!
Csőben sült birs
A birsalmákat félbevágjuk, kicsumázzuk (legyünk nagyon óvatosak, mert kifejezetten kemény a húsa és a magháza), majd egy alufóliával kibélelt tepsibe tesszük a darabokat. Ezután jöhet a fűszerezés: citromkarikákat, mézet, vajat, mazsolát, diót szórunk a belsejükbe, kevés vizet öntünk a fél birsalmák alá és letakarjuk alufóliával. Forró sütőben két óra alatt puhára sütjük. Tálalhatjuk tejszínhabbal, kaláccsal vagy fagylalttal.