Ételtcsakokosan

A 22-es csapdája a hőmérsékleti veszélyzónában

2016. március 11.

Egyszerre több szabálynak kell megfelelnünk a meleg készétel lehűtésével és tárolásával kapcsolatban, már-már 22-es csapdájának látszik a helyzet. Mi tudjuk a megoldást!

hűtő22-100x100

Ha az étel fogyasztásra alkalmas, akkor a jellegének megfelelő tárolást kell szem előtt tartani. Minden esetben úgy kell eljárni, hogy az étel minősége és biztonsága ne sérüljön. Az egyik szabály, hogy az  elkészült ételt, a lehető legrövidebb időn belül le kell  hűteni. A másik, hogy az étel hőmérséklete + 63 ˚C alá ne csökkenjen. A harmadik, hogy a környezeti hőmérsékleten tartás a maximális 3 órát ne haladja meg. Míg a negyedik, hogy az ételt hűtve tárolni, 0- +5 ˚C közötti hőmérsékleten szabad. Gondoljunk arra, ha melegen tesszük be az ételt hűtőbe, az felmelegíti a hűtőtér hőmérsékletét. Nem szerencsés a többi élelmiszer szempontjából sem a változó hőmérséklet. No de mit tegyünk?

A baktériumok ideális szaporodási hőmérséklete +5 és +60° C fok között van, és nagy mennyiségben már megbetegedést okozhatnak. Ha gyorsan ez alá a hőmérséklet alá kerülnek, akkor szaporodásuk lelassul.  Azt szokták mondani, hogy legkésőbb 2 órán belül kell hűtőbe tenni az ételt, viszont egy nagyobb lábos leves vagy pörkölt nem hűl ki ennyi idő alatt.

Mit kell tenni?

Hideg időben az ablakba vagy a teraszra kihelyezett edényekben az ételek hamar kihűlnek. Ügyeljünk arra, hogy a szabadba kitett ételek fedettek, külső szennyeződéstől védettek legyenek! Fontos megjegyezni, hogy az ablak, vagy a terasz hűtésre ugyan alkalmas, de tartós tárolásra nem!

Ahhoz, hogy meggyorsítsuk a folyamatot, ezeket az edényeket egy hideg vízzel teli tepsibe is tehetjük.

Miután kihűlt az étel, kisebb dobozokba kiadagolva kerülhetnek a hűtőbe, vagy a mélyhűtőbe. Praktikus és biztonságos megoldás, ha kis adagokban tesszük el az ételt.

  • A hűtőből elővett ételeket mindig forrósítsuk át úgy, hogy az újramelegítéskor az étel maghőmérsékletének érje el a +72 °C-ot 2 percen át, vagy étel minden pontján a +75 °C-ot.
  • Ne hagyjuk a tálakban, edényekben a kanalat, villát, amikor a hűtőbe tesszük!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Szivacs-para: módszerek a biztonságos takarításra

eteltcsakokosan

Így süssünk sült krumplit

eteltcsakokosan

Raclette, a hűvös napok megmentője

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató