Bármekkora háztartást viszünk, a fagyasztószekrény vagy a mélyhűtő használata megkönnyíti életünket.
A fagyasztás nagyszerű és kényelmes módja annak, hogy az élelmiszereink eltarthatósági idejét megnöveljük. Ahhoz, hogy biztonságosan tudjuk elfogyasztani a mélyhűtött termékeket, érdemes több dologra is odafi gyelnünk, akár boltban vásároljuk meg, akár otthon, saját magunk fagyasztjuk le őket.
BIZTONSÁGOSAK A FAGYASZTOTT ÉLELMISZEREK?
A fagyasztott termékek biztonságosak. Hoszszabb tárolási idő során a minőségi jellemzők szenvedhetnek károsodást. Fagyasztás során az élelmiszer romlását okozó és kórokozó mikrobák növekedése leáll. A felengedés során ezek a mikrobák újra aktívak lesznek, így a kiolvadt termékeket ugyanúgy kell kezelni, mint más egyéb romlandó élelmiszert.
MIRE FIGYELJÜNK VÁSÁRLÁSKOR?
- A mélyhűtött termékek csomagolását alaposan figyeljük meg! Ha belül zúzmarás, vagy a termék egy tömbbé fagyott össze benne, inkább ne vegyük meg! Ez kiolvadásra és újrafagyásra utalhat.
- Lejárt, sérült csomagolású készítményt ne vásároljunk meg!
- Gyorsfagyasztott terméket csak akkor vegyünk, ha azt tényleg mélyhűtőben, –18ºC-on tárolják!
- Mindig a hűtött terméket vegyük meg a legutoljára, és utána mielőbb vigyük haza! Vigyünk magunkkal több zacskót, szatyrot, hogy a különböző termékek (zöldségek, nyers húsok, fogyasztásra kész termékek) ne szennyezhessék egymást. A fagyasztott élelmiszerek hazaszállításához készüljünk hűtőtáskával is, főleg a nyári hőség idején!
VÁSÁRLÁSKOR MINDIG FIGYELJÜNK A TERMÉKEK MINŐSÉG-MEGŐRZÉSI, ILLETVE FOGYASZTHATÓSÁGI IDEJÉRE, A CSOMAGOLÁS ÉPSÉGÉRE!
AGGÓDNOM KELL, HA BEBARNULT A FAGYASZTOTT TERMÉK?
Egyes mélyhűtött termékeknél színváltozást fi gyelhetünk meg (például húsoknál, csontoknál). A különböző élénkpiros színű húsok színe besötétülhet, bebarnulhat. Ennek oka az oxigénhiány, fagyási sérülés vagy a túl hosszú
tárolási idő lehet. Zöldségek, gyümölcsök és főtt készételek esetében a szín megfakulhat. amelyet okozhat a túl hosszú idejű tárolás, esetleg a csomagolás sérülése. A sérült csomagolású terméket inkább dobjuk ki! Ha más egyéb, aggodalomra okot adó elváltozást nem fedezünk fel a terméken, akkor a színváltozás csak a minőségbeli eltérést jelzi.
MIRE VIGYÁZZUNK A KIOLVASZTÁS SORÁN?
A legbiztonságosabb módja a kiolvasztásnak, ha lassan, hűtőszekrényben olvasztjuk fel a fagyasztott élelmiszert. A felolvasztott terméket azonnal használjuk fel és ne tároljuk tovább! Az olvasztás során figyeljünk arra, hogy
a kiolvasztani kívánt terméket gondosan különítsük el a többi élelmiszertől. Különösen húsoknál ügyeljünk rá, hogy a kiolvadó lé/húslé ne csepeghessen le, ne folyjon ki, ezzel beszennyezve a többi élelmiszert. A kiolvadt
lében mikrobák lehetnek, amelyek a fogyasztásrakész élelmiszerekre rákerülve az emberi szervezetben megbetegedést okozhatnak. Teljes egészében kiolvadt termékeket ne fagyasszunk le újra!
MIRE FIGYELJÜNK FELHASZNÁLÁSKOR?
A fagyasztott húsokat a lassú felengedés után alaposan süssük-főzzük át. A legmegfelelőbb, ha az étel belseje is eléri a 75ºC feletti hőmérsékletet legalább 2 percen keresztül. A mélyhűtött zöldségeket még fagyott állapotban
tegyük forrásban lévő vízbe. Késztermékek esetében mindig alaposan olvassuk el az elkészítési javaslatokat és tartsuk be a leírtakat.
AZ OTTHONI FAGYASZTÁS FŐBB SZABÁLYAI
- Első lépésként nézzük át, mi található a fagyasztónkban! Előfordulhat nagyobb hűtő ládáknál, hogy megfeledkeztünk pár lefa gyasz tott élelmiszerről. Ellenőrizzük a csomagoláson feltüntetett minőségmegőrzési időt! Ha a csomagolás megsérült, vagy úgy látjuk, a termék külsőleg eltér a szokásostól, inkább dobjuk ki azt.
- Tartsuk tisztán a fagyasztót! A különböző csomagolásból kihullott élelmiszer-maradékokat, szennyeződéseket távolítsuk el, töröljük ki!
- Különítsük el a különböző élelmiszertípusokat (húsok, zöldségek, gyümölcsök, készételek), így könnyebben megtaláljuk, amit keresünk és megelőzhetjük a kereszt -szennyeződést is.
- Miután rendet raktunk és ki is takarítottuk a fagyasztót, új élelmiszereket helyezhetünk el benne.
- Mielőtt bármit is lefagyasztunk, mindig alaposan mossunk kezet a munka megkezdése előtt! Egyszerre csak egy ételféleséggel foglalkozzunk!
- A húsokat vegyük ki az eredeti csomagolásból és helyezzük őket az erre a célra használható fagyasztó tasakba!
- Fagyasztott élelmiszereink csomagolására mindig írjuk rá, mit tartalmaz, és a fagyasztás időpontját is! Felhasználáskor kövessük az „ami először került be, először kerüljön ki” elvet, azaz: a legrégebben eltett ételeket igyekezzünk leghamarabb felhasználni!
MI A TEENDŐ ÁRAMSZÜNET ESETÉN?
Kinyitás nélkül a hűtőszekrényben kb. 4 órán keresztül, mélyhűtőnél ennél tovább is megőrizhető a megfelelő hőmérséklet. Ezen időtartamon túl az élelmiszerek kezdenek felmelegedni, ami lehetőséget ad a kórokozóknak az elszaporodáshoz. Ha hosszabb ideig fennáll az áramszünet, érdemes szárazjeget vagy kész koktéljeget beszerezni és azt elhelyezni a mélyhűtőben. Érdemes hűtő táskához való jégakkuinkat fagyott állapotban tárolni, ilyen esetben segíthetnek megtartani a kívánt hőmérsékletet. A mélyhűtőben tárolt élelmiszerek, ételek biztonságosak, ha nem engedtek fel teljesen, ha belsejükben még érezhetően jégkristályok vannak. Azok a termékek, melyek még nem teljesen engedtek fel, visszafagyaszthatók (ilyenkor minőségromlás előfordulhat, de megbetegedéssel nem kell számolni). A felengedett, de még hideg, érzékszervileg kifogástalan termékek alapos sütés-főzés után elfogyaszthatók. A felengedett, felmelegedett, vagy érzékszervi (szín, szag) elváltozást mutató termékeket ne használjuk fel!