Mártást sok mindenhez használhatunk: főtt vagy sült húsokhoz, salátához, de még frissen főtt tésztát is beleforgathatunk és rögtön kész a főétel. A mártás állaga legyen tejföl sűrűségű és úgy időzítsük az elkészítését, hogy tálalás idejére legyen kész. Most a húsvéti sonkához illő mártást mutatunk.
Hozzávalók
- 4 púpos evőkanál reszelt torma
- 1 púpos evőkanál liszt
- 1 evőkanál tejföl
- 4 dl tej vagy húsleves
- só, cukor, ecet ízlés szerint.
Elkészítése
A tormát megtisztítjuk és lereszeljük, majd fél óráig állni hagyjuk, hogy kicsit veszítsen az erejéből. Egy lábasba szórjuk, majd a liszttel elkevert tejfölt is ráöntjük és annyi tejjel vagy húslevessel hígítjuk, hogy összesen 5-6 dl legyen. Fűszerezzük sóval, cukorral és pár csepp ecettel, 8-10 percig főzzük, ezalatt a torma megpuhul. Készítés közben érdemes többször is megkóstolni, hogy a megfelelő ízt tudjuk kiemelni.
Fotó: gasztroabc.hu
Élelmiszer-biztonsági tippek:
- Mindig ellenőrizzük a tejtermékek fogyaszthatósági idejét!
- Minden eszköz, felület, edény és a kezünk legyen tiszta!
- Megbízható helyen vásároljunk jó minőségű alapanyagokat!
- Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldségeket aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük fel.