Ételtcsakokosan

Kerülj képbe – a hűtőszekrény

2016. február 15.

Három hétig lehetett játszani a Kerülj képbe! élelmiszer-biztonsági facebook játékkal. Cikksorozatunkban egyesével végignézzük a képeket és átvesszük mi mindenre érdemes odafigyelni az élelmiszerekkel kapcsolatban már a bevásárlástól kezdve az elkészítésen keresztül a fogyasztásig.

A hűtőszekrény élelmiszerbiztonsági szempontból helyes berendezése és a tárolási szabályok a legkedveltebb témák között vannak az Ételt csak okosan honlapján illetve a NÉBIH felületein. Így nem maradhatott ki a játékból sem.

image6

Tisztaság

  • Minden élelmiszer legyen lefedve, külön becsomagolva vagy bedobozolva. A hűtőszekrényt hetente tisztítsuk: szódabikarbónás vagy ecetes vízzel töröljük át a polcokat és a belső oldalakat. A hűtő-szekrény fogantyújának tisztaságára is figyeljünk!
  • A hűtőlégtér hőmérséklete 0- +5°C közé legyen beállítva, a fagyasztó hőmérséklete -18°C vagy az alatti legyen.
  • Nem szabad túlzsúfolni a hűtőszekrényt, ha tele van, akkor érdemes alacsonyabbra venni a hőfokot.
  • Tipp: Fagyasztott élelmiszereket a hűtő alsó polcára téve hagyjuk felengedni egy éjszaka alatt, ne szobahőmérsékleten vagy forró vízben(a forró vízben a fagyasztott élelmiszer külső felületei gyorsan kiolvadnak, a bennük/rajtuk lévő baktériumok szaporodni kezdenek, gyorsan elszaporodnak a kórokozók és romlást okozó baktériumok).
  • A gyorsan romlandó élelmiszereket mihamarabb, de legalább 2 órán belül tegyük be a hűtőszekrénybe (nagy melegben ez az idő 1 órára csökken).
  • Tartsuk tisztán a hűtőt, és dobjuk ki a romlott, lejárt élelmiszereket!

Rend és csomagolás

  • Fontos, hogy a különböző élelmiszercsoportok elkülönítve a megfelelő helyre kerüljenek a hűtőszekrényen belül!
  • A nyers és mosatlan élelmiszerek, mint amilyen pl. a nyers hús, illetve a tisztítatlan zöldségfélék ne kerüljenek a készételek (pl. felvágott, főtt étel) fölé, mellé.
  • A nyers húst, baromfit és a tojásokat az összes többi élelmiszertől elkülönítve, becsomagolva vagy bedobozolva kell tárolni.
  • Csomagolatlan élelmiszert soha ne tegyünk közvetlenül a hűtőszekrény polcaira.

Hűtő szintjei

  • Felső polcon a készételek
  • Középső polcon sajtok, felvágottak külön-külön becsomagolva
  • Alsó polc nyers hús, hal, tojások dobozban
  • Fiók zöldségek, esetleg tojás dobozban
  • Ajtó vaj, tej, salátaöntetek, szószok, gyümölcslevek

Élelmiszerbiztonsági hibák a képen:

Szinte minden 🙂

  • nyers egész pulyka, csomagolás nélkül, leve szennyezi a többi élelmiszert
  • sajt csomagolás nélkül a hűtőben
  • lábos fedő nélkül, merőkanállal
  • hal nincs becsomagolva, szennyezi a többi élelmiszert, rácsöpög a virslire
  • virsli nincs becsomagolva
  • zöldségek a felső polcon találhatóak, miközben az alsó polcon a helyük

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Piros tojást, hímes tojást biztonságosan

eteltcsakokosan

Hogy állapítják meg?…

eteltcsakokosan

Újfajta jelölések az élelmiszerek címkéin

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató