Ételtcsakokosan

Kerülj képbe – bevásárló szatyor

2016. február 9.

Három hétig lehetett játszani a Kerülj képbe! élelmiszerbiztonsági facebook játékkal. Cikksorozatunkban egyesével végignézzük a képeket és átvesszük mi mindenre érdemes odafigyelni az élelmiszerekkel kapcsolatban már a bevásárlástól kezdve az elkészítésen keresztül a fogyasztásig.

image2

Elkülönítés

Bevásárlás után nem mindegy hogyan rendszerezzük és csomagoljuk a szatyorba az élelmiszereket és más árut. A legfontosabb elv az elkülönítés, vagyis az élelmiszereket tegyük külön a nem élelmiszerektől például sampon, pelenka, tisztítószerek, mosogatószerek, mivel ezek mérgezhetik, szennyezhetik egymást és ez egyik terméknek sem válik hasznára.

Az élelmiszereket is külön kell választani:

  • mélyhűtött árut hűtőtáskában vagy hideget tartó zacskóban kell biztonságosan szállítani
  • nyers húsok ne kerüljenek zöldségek, gyümölcsök mellé, húsokat a legbiztonságosabb külön csomagolni minden egyéb terméktől
  • minden gyári csomagolástól mentes élelmiszer legyen becsomagolva (felvágott, sajt, virsli)

Megfelelő sorrend

Érdemes előrelátóan rendezni az élelmiszereket, a kosár, szatyor aljára kerüljenek az erős csomagolású áruk, aminél kicsi a valószínűsége, hogy kiszakadnak. pl. konzerv, gyümölcslé, tejes karton, üveges termékek. A könnyen sérülő áru kerüljön felülre: joghurtok, tojás, vaj, túró, felvágott, hogy ne sérüljenek és ne szennyezzék a többi terméket.

Ha például reggel vásárolunk és csak délután visszük haza, akkor a bevásárló-alkalmatosságot ne hagyjuk az autóban, még télen sem. A hűtendő élelmiszereket hűtött tárolásáról nap közben is gondoskodjunk!

Amint hazaértünk, rögtön vegyük ki az élelmiszereket a zacskókból, kosarakból és tegyük a helyükre. Kezdjük a hűtőbe és mélyhűtőbe való dolgokkal, ne legyen idejük az olvadásra! A legvégére hagyjuk a tartós élelmiszereket.

Élelmiszerbiztonsági hibák a képen:

  • a tojás került legalulra
  • élelmiszerekkel együtt szállítják a vegyszert, hipót
  •  fagyasztott élelmiszer fagyasztás nem igénylő élelmiszerekkel van egy helyen
  • virsli nem becsomagolva került a szatyorba

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Segítség a mindennapjainkban

Nagy-RicsoyN

9 tipp az orrfacsaró hűtőszag ellen

eteltcsakokosan

Támadnak a vírusok! Hogyan védekezzünk?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató