Ételtcsakokosan

Támadnak a vírusok! Hogyan védekezzünk?

2018. február 11.
images

A hűvösebb, hidegebb idő beköszöntével, jóval gyakoribbakká válnak a vírusfertőzések. Ezekben az időszakokban sokkal sűrűbben szedünk össze kilincsekről, használati tárgyak felületéről vagy élelmiszerek elfogyasztásával olyan kórokozókat, melyek megbetegedést okozhatnak.
images
Azokon a helyeken, ahol egy helyiségben többen tartózkodunk, például az óvodában, iskolában, munkahelyen, vagy tömegközlekedési eszközökön megnövekedhet annak a veszélye, hogy megbetegedjünk.
Mi okozhatja a vírusos megbetegedést?
A vírus okozta gyomorrendszeri megbetegedések egyik legismertebb fajtája a Calicivírus. A fertőzés elsősorban nem megfelelő kézmosás útján terjed. Ezenkívül közvetlen módon például a már megbetegedettel való érintkezéssel, vagy pedig közvetett módon, leginkább vírussal szennyezett tárgyak, ritkábban élelmiszer útján terjed. A járványok nagy része például közös mosdót és konyhát használó közösségekben fordul elő.
Hogyan védekezhetek a megbetegedések ellen?
A legalapvetőbb védekezési mód a fertőzések elkerülése érdekében az alapos kézmosás. Nagyon fontos, hogy minden étel készítése előtt mossunk kezet, azokat csak egészséges ember készítse el. A mellékhelyiség használata, esetleg pelenkacsere, vagy tüsszentés, köhögés, és a nyers hússal való kontaktus után is elkerülhetetlen az alapos kézmosás. Legalább 20 másodpercig dörzsöljük a kezünket, és meleg folyóvíz alatt mindenképpen szappannal történjen a tisztítása. Ha nincs lehetőségünk arra, hogy szappant és folyóvizet használjunk – például utazás közben – az alkoholos kézfertőtlenítő is megfelelő lehet. Mivel oltóanyag nem áll rendelkezésre, ezért a fertőzés megelőzése érdekében a legfontosabb a higiéniai rendszabályok betartása.
Mi a teendőm, ha már megbetegedtem?
 A Calicivírussal történő megbetegedés általában rövid lefolyású, 1–3 napig tart. Kórházi kezelés csak a kiszáradásos állapotban, szövődményes esetekben szükséges. A megbetegedés következtében kialakuló szövődmény nem gyakori, elsősorban a gyerekek, az idősek és az immunológiailag károsodott emberek veszélyeztetettek, a gyors só- és folyadékvesztés miatt. A betegség kezelésére antibiotikum és hasmenést gátló szerek adása nem javasolt, hiszen az antibiotikumok nem hatásosak vírusos fertőzések esetén. Egyszeri megbetegedés nem ad immunitást, újra megfertőződhetünk. Alapszabály, hogy ilyenkor minél jobban oda kell figyelni a személyi higiéniás szabályok betartására, illetve megfelelő diétával és bőséges folyadékbevitellel a szervezet folyadék- és sóháztartását helyre kell állítani.
A Calicivírus igen ellenálló, hiszen akár több napig is életben marad a környezetünkben, ezért érdemes a használati tárgyainkon, különös tekintettel a WC-ben, fürdőszobában, ajtókilincseken naponta többször is fertőtlenítést végezni. A tünetek elmúlásáig célszerű otthon maradni, nehogy a zárt közösségekben tovább terjesszük a fertőzést.
A következő hónapokban az influenza mellett próbáljunk meg védekezni a Calicivírus okozta megbetegedés ellen is. A kórokozók könnyen hatástalaníthatóak a kéz és a felületek gyakori fertőtlenítésével, illetve az ételek hőkezelésével.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hogyan készítsük fel a kamránkat egy veszélyhelyzetre?

eteltcsakokosan

Fürtös vitaminbomba – A ribizli

eteltcsakokosan

Növényi tejek

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató