Ételtcsakokosan

Az élelmiszercsomagolások legfontosabb feladatai

2016. február 2.

Talán nem is gondolnánk, hogy az élelmiszerek csomagolásának milyen fontos szerepe van. Egy tetszetős csomagolás felhívhatja a fogyasztók figyelmét a termékre, ami pozitívan hathat az eladásra, azaz „reklámnak” vagy „marketing fogásnak” is tekinthető, azonban fontos tudnunk, hogy a csomagolásnak számos követelménynek kell megfelelnie.

Amíg korábban az élelmiszereket csak kisebb távolságokra szállították, addig napjainkban egy-egy élelmiszer akár több száz, vagy ezer kilométert is megtesz, míg a boltok polcaira, majd pedig a fogyasztó kosarába kerül. Továbbá a mai fogyasztók alapszintű elvárásai közé tartozik az élelmiszerek minél hosszabb ideig történő eltarthatósága, fogyaszthatósága.

noodles-187051_640

Ahhoz, hogy az országokon átívelő utak megtétele után, az élelmiszer sérülés-, és szennyeződésmentesen, valamint biztonsággal fogyasztható állapotban érkezzen a fogyasztó asztalára, valamint a minél hosszabb idejű eltarthatóság érdekében, az élelmiszerek megfelelő csomagolása alapvető fontosságú. Éppen ezért az előállítók számára lényeges kérdés  a csomagoló anyag szakszerű kiválasztása, mely nagymértékben befolyásolja a termék eltarthatóságát, szállíthatóságát.

Tehát ahogy láthattuk, az élelmiszer csomagolásának egyik legfontosabb feladata az élelmiszer védelme a külső fizikai, kémiai és biológiai szennyeződéstől, valamint az eltarthatósági idő meghosszabbítása.

A jó csomagolás hosszabb ideig őrzi meg a termék gyártó által garantált minőségét.

Azonban nemcsak az élelmiszert kell megvédeni a környezettől, hanem a környezetet is meg kell védeni az élelmiszer hatásaitól, hiszen számos olyan élelmiszert ismerünk, melynek például jellegzetes, erős illata van.

A nyomonkövetés és a fogyasztók tájékoztatása miatt a csomagolóanyag információhordozó tulajdonsággal is rendelkezik. Az Európai Uniós előírások szerint a csomagoláson magyar nyelven, kötelezően fel kell tüntetni:

  • az élelmiszer nevét
  • az allergéneket
  • nettó tömeget/térfogatot
  • a fogyaszthatósági vagy a minőség-megőrzési időt
  • az összetevőket csökkenő sorrendben
  • a forgalmazó/gyártó adatai
  • bizonyos termékek esetében a származási hely
  • tárolási/ felhasználási feltételek (melyek betartása mellett garantálja a gyártó a megadott idejű eltarthatóságot)
  • bizonyos esetekben a felhasználásra vonatkozó tanácsokat
  • az 1,2 térfogatszázaléknál nagyobb alkoholtartalmú italok esetében az alkoholtartalom térfogatszázalékban
  • a tápértékjelölés (2016. december 13-ig csak bizonyos esetekben kötelező, de ezt követően minden termék esetében érvényes lesz a feltüntetési kötelezettség).

Végül, de nem utolsó sorban a csomagolásnak könnyen kezelhetőnek, praktikusnak, kényelmesnek kell lennie, hiszen nem mindegy, milyen könnyen lehet kibontani egy-egy csomagolást, mekkora a mérete, visszazárható-e, kielégíti-e az általános felhasználói igényeket.

De mindemellett nagyon fontos, hogy a csomagolás úgy legyen kialakítva, hogy feltűnjön a vásárlás előtt, ha valaki azt már megbontotta, esetleg kivett belőle.

A csomagolásoknak három típusát különböztetjük meg:

  • fogyasztói
  • gyűjtő
  • szállítói

A boltokban általában a fogyasztói és a gyűjtő csomagolással találkozhatunk.

Az élelmiszerek csomagolására használható anyagok körét szigorú előírások szabályozzák a fogyasztók egészségének és érdekeinek védelmében. A leggyakrabban műanyag, papír/karton, üveg és lakkozott alumínium dobozokat használnak.

A csomagolóanyagok terén szerencsére ma már egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezet védelme, olyannyira, hogy már idehaza is van olyan bolt, ahol az élelmiszert a magunkkal vitt edénybe mérhetjük ki. Innentől persze a mi a felelősségünk, hogy a magunkkal vitt edény, csomagolóanyag élelmiszer tárolására alkalmas legyen.

Jó tanácsok:

  • Csak olyan terméket vásároljon meg, amelyen magyar nyelvű jelölés is található.
  • Olvassa el és kövesse az élelmiszer csomagolásán feltüntetett tárolási és felhasználási javaslatokat.
  • Ne vásároljon olyan élelmiszert, amelynek csomagolása szakadt, sérült, vagy valamilyen módon eltorzult.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hogy állapítják meg?…

eteltcsakokosan

Egészséges reggeli

eteltcsakokosan

Sokoldalú piros bogyók

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató