Ételtcsakokosan

Csótai Mária mézeskalács receptje

2016. január 27.

A tészta elkészítésében segítek anyának, a formák kiszúrását és a díszítést már teljesen egyedül csinálom, testvéreim inkább dézsmálni szeretik a sütiket:))). CsótaiMária11éves

Azt a receptet szoktuk használni, ami egy kb. 15 évvel ezelőtti Kotányi mézesfűszer hátoldalán van.(azóta már nem ez szerepel rajta)

A recept:

  • 30 dkg rozsliszt
  • 45 dkg búzaliszt
  • 50 dkg cukor
  • 15 dkg méz
  • 5 egész tojás
  • 1 dkg szódabikarbóna
  • csipetnyi só

Az 5 tojást a cukrot és a mézesfűszert a langyosra melegített mézzel habosra dolgozzuk robotgéppel. Az átszitált finomlisztet elvegyítjük a rozsliszttel, szódabikarbónával és a csipetnyi sóval, majd a felhabosított tojásos keverékhez adjuk. Nem egyszerre, figyeljük a tészta állagát. Kicsit lágyabbra dolgozzuk, mint szeretnénk, mert egy éjszakát pihentetni kell a hűtőben. Másnap kinyújtjuk lisztezett deszkán, kiszúrjuk és sütőpapírral borított tepsin közepes lángon megsütjük.Sütéskor ügyeljünk,ki ne száradjon!

Díszítéshez 1 tojás fehérjét csipetnyi sóval felhabosítunk, beleszitálunk 20 dkg porcukrot. Erősebb nylonzsákba, vagy mélyhűtő tasakba töltjük és a csücskét ollóval kissé kivágjuk. Nagyon pontosan lehet így dolgozni. Leginkább fehér színű mázzal díszítem a mézeseket, nem szeretjük a harsány színű mázakat. Színes szórócukrot, arany-ezüst dr Oetker gyöngyöket szoktam még alkalmazni.

Ha megszárad a máz, fém süteményes dobozokba tesszük, hogy megpuhuljanak, és anya- ahogy mondani szokta -mérges kígyót ültet a tetejére, hogy karácsonyig meglegyen a süti.

 Amúgy nem szokott kitartani, jöhet a következő adag!

 Húsvétra ugyanezt a receptet használjuk, tojás alakú mézeseket sütünk, díszítünk.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kezdődik a medvehagyma szezon

eteltcsakokosan

Húsmentes hétköznapok

eteltcsakokosan

10 dolog… Amit a ribiszkéről tudni érdemes

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató