Ételtcsakokosan

Élelmiszer-biztonsági kihívás az új évre

2015. december 31.

Az új év mindig lehetőséget kínál az újrakezdésre, új szokások bevezetésére. Ha eddig nem volt erősséged az élelmiszer-biztonság, akkor kövesd az alábbi tippeket, hogy a 2017-es év boldog és egészséges legyen.ujszokasok

  1. Vegyél egy hőmérőt a hűtőszekrényedbe, hogy tisztában lehess annak hőmérsékletével. (Normál hűtőszekrény: 0-+5 °C, mélyhűtő: -18 °C, vagy az alatt.)
  2. Fagyasztott ételt a normál hűtőszekrényben, mikrohullámú sütőben (olvasztó program), vagy becsomagolva, hideg vízbe merítve engedtess fel. SOHA ne hagyd a konyhapulton kiolvadni.
  3. Ügyelj arra, hogy a nyers élelmiszerek sose érintkezzenek a készételekkel. A nyers húsokat mindig megfelelő méretű, lefedhető edénybe tedd, hogy a húslé ne szennyezhessen be más ételeket.
  4. Eldobható táskák helyett válaszd inkább a környezetbarát vászontáskákat. A vászontáskát rendszeres tisztításáról (mosás, vasalás) se feledkezz meg.
  5. A mosogatószivacsot gyakran fertőtlenítsd, ha elhasználódott, bebüdösödött dobd ki.
  6. A munkafelületeket, a szekrényeket és a polcokat nagytakarításkor, vagy elszennyeződésük esetén töröld át nedves, fertőtlenítőszeres ruhával, majd töröld szárazra.
  7. Rendszeresen takarítsd ki/olvaszd le a hűtőszekrényt, nézd át a tartalmát.
  8. A maradék ételt tedd át kisebb lábasba, és állítsd hideg vízbe, így hamarabb kihűl.
  9. A hűtendő élelmiszereket minél hamarabb tedd be a hűtőszekrénybe, nyáron, nagy melegben hűtőtáskával menj vásárolni.
  10. A hűtőben tárolt maradék ételt fogyasztás előtt mindig forrósítsd át (75 °C)!
  11. Vásárolj és használj ételhőmérőt.
  12. Legyen külön vágódeszkád a nyers húsokhoz.
  13. Ne vedd félvállról a kézmosást! Folyó melegvízzel, szappannal moss kezet. Töröld szárazra kezeidet papírtörlővel.
  14. Csak tiszta kézzel nyúlj élelmiszerekhez.
  15. A zöldségeket, gyümölcsöket felhasználás, étkezés előtt minden esetben mosd meg.
  16. A hűtést igénylő élelmiszereket a vásárlás végén vedd meg, hazaszállításukhoz használj hűtőtáskát.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

10 dolog, amit a mentáról tudni kell

eteltcsakokosan

Ne kísérletezz a gombákkal!

eteltcsakokosan

Fűszernövények 1.

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató