Ételtcsakokosan

Hagyomány és változás

2016. január 28.
cookbook-761588_640-400x266

Hogyan főzünk manapság? Rákeresünk a neten egy ízre, stílusra vagy egy összetevőre, és máris több találatot kapunk, mint amennyi receptet életünkben valaha is ki tudnánk próbálni.

Könnyebben hozzájutunk különleges élelmiszerekhez, fűszerekhez, mint ükanyáink idejében, és a globalizációval egyre bővül az ételekről való tudásunk, ahogy maga a kínálat is. Ma már külön „mű-faj” a különböző nemzetek konyháinak ízvilágát ötvöző fúziós konyha. Az ünnepek hangulatát azonban a „nagyi”, a „dédi” ételei hozzák vissza leginkább, az ő receptjeiket gondoljuk újra, és valósítsuk meg mai modern konyhánkban. Az ünnepi menü összeállításakor is jóval többen kísérleteznek újításokkal, és a hagyományos halételek, a töltött káposzta mellett vagy helyett több szárnyast, pulykát, vagy – szükségből erényt kovácsolva – ízletes diétás étkeket tálalnak fel. A kíváncsiságunk, az igényeink egyre több, jobb, vagy egyszerűen csak más ízek kipróbálására sarkallnak minket. Ha pedig kutatunk egy kicsit saját családi receptgyűjteményünkben, az újdonság erejével ható leírásokra bukkanhatunk.

cookbook-761588_640-400x266

Borleves

Hozzávalók

  • 5 dl (félédes) fehérbor
  • 5 dl víz
  • 8-10 dkg cukor
  • 2 egész tojás
  • 1 bio citrom héja
  • 1 teáskanál liszt
  • kevés őrölt fahéj
  • 6-8 szem szegfűszeg
  • pici só

Elkészítése

Felforraljuk a bort, hozzáadjuk a fűszereket, a reszelt citromhéjat. Pár perc főzés után néhány percig „pihentetjük”. Habosra verjük a cukrot a tojás sár gával, beleszitáljuk a lisztet és fél liter vízzel simára keverjük. Beleöntjük a borba, és a tűzön kézi habverővel keverve besűrűsödésig forraljuk. Melegen tálaljuk.

Pulykamell datolyával és spenóttal

Hozzávalók

  • 40 dkg pulykamell (filézve)
  • 15-20 dkg leveles spenót (frissen vagy fagyasztva)
  • 2 dl félszáraz fehér bor
  • 1 fej közepes vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 10-15 szem datolya
  • őrölt bors
  • 2 ek gránátalma szörp
  • 1 tk méz
  • 2 ek finom ételecet

Elkészítése

Tisztítsuk meg a zöldségeket, mossuk meg és csepegtessük le, majd aprítsuk fel. Olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáöntjük a bort, beletesszük a vágott datolyát és spenótot. Sóval, borssal, tört fokhagymával fűszerezve fedő alatt pároljuk. A vékonyra szeletelt, kiklopfolt pulykamellet besózzuk, rátesszük a szeletekre a tölteléket, összetekerjük. A húst tűzálló tálba tesszük, tetejét bekenjük a gránátalma szörpből, ecetből és mézből kevert öntettel. 200 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük.

Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök.
  • Figyeljük a hozzávalók minőség- megőrzési idejét.
  • A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
  • Külön vágódeszkát és kést használjunk a zöldségeknél és egy másikat a húsokhoz.
  • Ügyeljünk arra, hogy csak és kizárólag bio citromot vásároljunk. A bio citrom héját mesterséges szerrel nem kezelik, de természetesen ezeket is meg kell mosni felhasználás előtt.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Marcipán

eteltcsakokosan

„Nonprofit nagyker vagyunk”

eteltcsakokosan

Teakenyér

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató