Ételtcsakokosan

Mézeskalács mindenkinek

2015. december 7.
christmas-cookies-1042540_1280-1024x682

A karácsonyi ünnepek idején is ugyanúgy – sőt akár jobban – oda kell figyelni az ételallergiásokra és, hogy mi kerül az asztalra. Így a hagyományos karácsonyi édesség, a mézeskalács, is elkészíthető tej-, glutén-, tojás- vagy olajos magoktól mentes változatban.

christmas-cookies-1042540_1280-1024x682
Hozzávalók

  • 12,5 dkg méz
  • 6 dkg cukor
  • 5 dkg bio margarin
  • 25 dkg rizsliszt
  • 2 tk őrölt gyömbér
  • kevés szódabikarbóna
  • 1 tk őrölt ánizs és őrölt szegfűszeg

Elkészítése

Egy közepes méretű lábasban a mézet, a cukrot és a margarint addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad, majd hagyjuk hűlni. A rizslisztet egy tálba szitáljuk, a fűszereket és a szódabikarbónát belekeverjük, majd a száraz keveréket apránként, folyamatos kevergetés mellett a mézhez adjuk. A tésztát egy éjszakára fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük.

Másnap lisztezett deszkán 4-5 mm vékonyra nyújtjuk és különböző formákat szaggatunk belőle. Előmelegített sütőben 180°C fokon 15 percig sütjük a figurákat. Ha kihűlt, lehet díszíteni tojásmentes cukormázzal (50 g nád-porcukor, 1,5 tkl kukoricakeményítő, 1 tk citromlé, 2-3 tk növényi tej összekeverésével kész a máz).

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Piros, édes és isteni!

eteltcsakokosan

Itt a hőségriadó!

eteltcsakokosan

Milyen előírásoknak kell megfelelni?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató