Télen megkönnyíti az élelmiszerek, készételek tárolását a kinti hideg és szívesen kitesszük – főleg ünnepekkor, nagyobb vendégségek előkészületeikor – az élelmiszereket az ablakba vagy a teraszra. De ez nem feltétlenül biztonságos!
Összegyűjtöttük, hogy mik a veszélyforrások:
- Nem egyenletes a hideg, mint például egy hűtőszekrényben. Napsütés hatására a hidegben álló edény jobban felmelegszik, hiszen még a fagyott víz is megolvad a napfényben annak ellenére, hogy fagypont alatti hőmérséklet van körülötte.
- Ha hosszabb ideig, akár napokig tároljuk kint az élelmiszereket, akkor felváltva megfagynak és felolvadnak, ami veszélyes és fogyasztásra alkalmatlanná válik az étel az elszaporodott baktériumok miatt.
- Szennyeződés érheti az ételeket: állatok veszik körül, a saját háziállatok és madarak, esetleg kertes házban nyest, nyuszt, róka is meglátogathatja az asztalt vagy ablakpárkányt, ahova kikerült az edény. Hiába zárjuk le a dobozokat, tekerjük alufóliába, folpakkba, egy éhes állat mindenképp megpróbálkozik megszerezni a zsákmányt, sikertelen próbálkozás esetében is beszennyezi, amit – enyhén szólva –már nem ajánlatos elfogyasztani.
- Bármilyen kültéri felület tisztasága nem éri el például a konyhapult tisztaságát, így ilyen helyen már csak azért se tároljunk semmit, mivel piszkos lesz az edény alja. Tegyünk alá tálcát vagy alufóliát.
- Eleve nem ajánlott azt az edényt betenni a hűtőbe, amiben főztünk.
- A kint tárolt edények és dobozok az asztalról, ablakpárkányról szél, ablaknyitás stb hatására leborulhatnak.
Nem ajánlott a kinti tárolás, legfeljebb az ételek gyors hűtésére érdemes használni, majd gyorsan hűtőszekrénybe helyezni az edényt.
Kép forrása: envisioningtheamericandream.com