Ételtcsakokosan

Só-termékteszt 2.0 – Avagy mitől különbek a „speciális” sók?

2015. október 1.

A hagyományos sók után a speciális sókat is megvizsgálta a NÉBIH. A hatóság többek között a jódozott, fluorozott és csökkentett nátrium-tartalmú termékeket vizsgálta elsősorban laboratóriumi és érzékszervi paraméterek, jelölési előírások alapján. A vizsgálat eredményeként 45 termékből 40-nél indult hatósági eljárás: 32 esetben figyelmeztetésben részesültek az élelmiszer-vállalkozók, további 8 terméknél összesen mintegy fél millió forint bírságot szabtak ki a szakemberek. Több tételt a kereskedelmi forgalomból is ki kellett vonni.

A NÉBIH Szupermenta termékteszt projektjének speciális só vizsgálatán összesen 45 jódozott, fluorozott, csökkentett nátrium-tartalmú vagy jelölésében a termék különleges tulajdonságaira utaló állításokat tartalmazó termék komplex (laboratóriumi, érzékszervi, jelölési) ellenőrzésére került sor.

A vizsgált termékek érzékszervi tulajdonságai, valamint víztartalma is megfelelt az előírásoknak. Leggyakoribb hibaként a tápértékjelölés elmaradása vagy hibás feltűntetése fordult elő. A korlátlan minőségmegőrzési idővel jelölt termékek közül kettő – a tételazonosító jelölés lehagyása miatt – nem volt nyomonkövethető. Ezeket a termékeket azonnali hatállyal kivonták a kereskedelmi forgalomból. Szintén eltiltotta a hatóság a kereskedelmi forgalmazástól azt a két tételt, amelyeknél elmulasztották jelölni azok ferro-cianid (csomósodást gátló) adalékanyag tartalmát.

A hatóság figyelmeztetésben részesítette azokat a termékeket, amelyek jelölésén olyan állítások szerepeltek, melyek nem engedélyezettek, illetve azok valóságtartalmát nem tudták igazolni a vállalkozók, továbbá a só gyógyhatásaira utaltak.

A NÉBIH a – jelölés alapján – jódozott sók mindegyikénél elvégezte a jód-tartalom vizsgálatot. Négy terméknél a mért érték alacsonyabb volt a jelöltnél. A vizsgálat során az is kiderült, hogy két jódozott megnevezésű termék egyáltalán nem tartalmazott jódot, ezeket a gyártók saját hatáskörben kivonták a kereskedelmi forgalomból.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH Szupermenta termékteszt blogján:
http://szupermenta.blog.hu/2015/09/30/mitol_kulonbek_a_specialis_sok_nebih_so-termekteszt_2

Kapcsolódó tartalmak:
Közlemény letölthető formában

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

12 jó tanács, házi húsfeldolgozáshoz

eteltcsakokosan

A Föld egy lángos

eteltcsakokosan

Fontos vitaminforrás a retek

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató