Ételtcsakokosan

Erdőjárás, gombászás

2015. október 6.

A gombákról sokunknak csupán a gyerekkori mesekönyvek képei ugranak be elsőre; a mérgező, piros alapon fehér pettyes kalpagú légyölő galócánál és a fehér, termesztett csiperkénél megáll a tudományunk.

Pedig több száz ehető gombából válogathatunk kora nyártól késő őszig. Amikor kirándulni indulunk, és gombászni támad kedvünk az őszi erdőben, legyünk nagyon óvatosak! Ha mi nem ismerjük a gombafajokat, semmiképpen ne kísérletezzünk! Hívjunk el valakit kiserőnek, aki a leggyakrabban előforduló, mérgező fajokat felismeri, és legalább a gyilkos galócát azonosítani tudja.

mushrooms-454174_1280

Bár a gombák alig 3%-a mérgező, csak olyan gombát biztonságos felszedni, amelyet bizonyosan felismerünk. Vannak például olyan mérgező gombák, amelyek hasonlóságuk miatt könnyen összetéveszthetők ehető „párjukkal”. Az eső a légyölő galócáról könnyen lemoshatja a pöttyöket, és máris eltűnt egy jellegzetesség. Éppen ezért a vadon termő, saját gyűjtésű gombát mindig vizsgáltassuk be gomba szakellenőrrel! A gomba szakellenőrök ingyenesen megvizsgálják a piacokon. (A NÉBIH honlapján megtalálhatóak a leggyakoribb ehető és a hozzá hasonló mérgező gombafajok fotói es a gomba szakellenőrt alkalmazó piacok listája.)

A saját biztonságunk mellett gondoljunk az erdőre, a többi kirándulóra is. Mi sem szeretnénk, ha az előttünk járók feltúrtak, felforgattak volna az erdőt, hogy az összes ehető gombát „levadásszák”. A környezet épségére is ügyeljünk, gondoljunk a következő szezonra! Amikor felszedjük a gombákat, takarjuk be a helyüket, így nem száradnak ki a földben a ombafonalak, es jövőre nagyobb eséllyel találunk ugyanitt újra gombát.

Tippek

  • Soha ne vásároljunk gombát házalótól, és ne fogadjunk el gyűjtött gombát még ismerőstől se!
  • A gombás étel gyorsan romlik, ezért még a készítés napján fogyasszuk el.
  • 6 év alatti gyermeknek –nehéz emészthetősége miatt – ne adjunk gombás ételt.

Tudta?
Az év gombája 2015-ben a sötét trombitagomba lett (Craterel luscornucopioides). Fűszeres illatú, különleges gomba, a szarvasgombáéhoz hasonló az aromája. Késő nyáron és ősszel terem. Nem lehet mással összetéveszteni, annyira jellegzetes a külseje. Termőteste lefelé tölcsérszerűen elkeskenyedik és a tövéig üreges. Csupán 4-12 cm hosszú, kalapjának átmérője 3-8 cm. Szárítva, levesnek elkészítve fogyasztják, de fűszereznek vele húsokat is.
 
Kapcsolódó cikk és képek a gombapárokról:
Amit a vadontermő gombákról tudni érdemes
További jó tanácsokat a NÉBIH honlapján talál.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Csokis zabpelyhes keksz

eteltcsakokosan

Növényi tejek

eteltcsakokosan

Zöldbab mindenkor

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató