Ételtcsakokosan

Nyár, fagyi, Balaton, NÉBIH = biztonság

2015. július 29.

Rendhagyó módon nem csak termékeket, hanem fagylalt előállító létesítményeket is tesztelt legújabb szupermenta akciójában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatóság húsz népszerű Balaton-parti fagylaltozót és termékeit „tette mikroszkóp alá”. A komplex vizsgálat összesítésében a balatonfüredi Bergmann Cukrászda végzett az élen. Élelmiszerbiztonsági szempontból kifejezetten jó a helyzet, azonban a kisebb hiányosságok miatt 9 létesítménnyel – köztük egy fagylalt alapanyag forgalmazóval – szemben összesen 800.000 forint bírságot szabtak ki a szakemberek.

Komplex vizsgálat alapján áll össze a balatoni fagyik és fagyizók végső rangsora. A NÉBIH munkatársai érzékszervi bírálatot, élelmiszerbiztonsági ellenőrzést, kedveltségi és mikrobiológiai vizsgálatot egyaránt végeztek. A hatóság az érzékszervi vizsgáló állomását, azaz a laborautót is bevetette, amely az egyébként nem szállítható fagylalt érzékszervi bírálatához nélkülözhetetlen volt.

Hét esetben tárt fel a vizsgálat élelmiszerszennyezési kockázatot, ami többnyire a rendetlenségből, vagy a nem megfelelő technológiai fegyelemből eredt. A vizsgált fagylaltozók jól és biztonságosan üzemeltethető fagylaltfőző, hűtő, illetve fagyasztó berendezésekkel és pultokkal üzemeltek. A hűtéssel sehol nem volt probléma, a fagyalaltok hőmérséklete mindenütt megfelelő volt. Takarítással és mosogatással kapcsolatos hiányosság viszont minden harmadik helyen akadt. Az ellenőrzés során a fagylaltozók többsége együttműködő volt, amit a NÉBIH ezúton is köszön az érintetteknek. Pozitív tapasztalat, hogy a feltárt hiányosságokat jellemzően még aznap vagy záros határidőn belül javították az üzletek.

A jó higiéniás állapotot támasztja alá az a mintegy ezer mikrobiológiai vizsgálat is, melyek kiemelkedően jó eredményt hoztak: a szakemberek egy esetben sem találtak kifogásolni valót.

A fogyasztók megfelelő tájékoztatása hagyott némi kívánni valót maga után. Az allergén információk és az azo-festék tartalomra vonatkozó tájékoztatás hiánya jellemző probléma volt, csakúgy mint az anyaghányad nyilvántartás megfelelő vezetése.

A csokoládéfagyik érzékszervi bírálatakor a leggyengébb termék is „átlagos” lett. Az eperfagyi felhozatal már nem volt ilyen kedvező, jócskán akadt „átlag alatti” termék is, amit aromaszegénység és jellegtelenség, azonosíthatatlan utóíz, és a szájban hagyott zsíros érzet jellemzett. A tesztelők – az összesített eredmények alapján – a legfinomabb eper- és csokifagyit Szigligeten a Várkávézóban, míg a legjobb vaníliát a Balatonmáriafürdőn székelő Florida Fagyizóban kóstolták.

A kedveltségi eredmények alapján négy fagylaltozóba bármikor visszamennének a NÉBIH munkatársai. Ezek a Várkávézó (Szigliget), a Bergmann Cukrászda (Balatonfüred), a Florida Fagyizó (Balatonmáriafürdő) és a Nosztalgia Fagyizó (Fonyód-Bélatelep).

A laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatok részletes eredményei, valamint további információk, érdekességek olvashatók a NÉBIH termékteszt blogján: http://szupermenta.blog.hu/2015/07/29/balatoni_fagyizokat_vizsgalt_a_nebih

Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

Részletes eredmények
NÉBIH Közlemény_Nyár, fagyi, Balaton, NÉBIH = biztonság

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Vegyél számba!

eteltcsakokosan

Milyen adatokat tartalmaz?…

eteltcsakokosan

Menta más szerepben

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató