Ételtcsakokosan

Zöld házban, fekete lovak piros szénát esznek

2015. július 30.

A helyes válasz a dinnye! Benne vagyunk a dinnyeszezon közepében, ezért adunk néhány vásárlási, feldolgozási és a tárolási tippet.

dinnyĂ©kA terméknek megfelelően érettnek, tisztának, illetve megfelelő módon tisztítottnak kell lennie. A dinnye értékesítése során darabolás csak abban az esetben végezhető, ha rendelkezésre áll olyan eszköz, amely ivóvíz minőségű víz biztosításával alkalmas a vágó eszközök, valamint a dinnye felületének tisztántartására, továbbá megfelelő csomagolás a darabolt termék lefedésére. Dinnyét lékelni csak abban az esetben lehet, ha a szükséges eszközök tisztításához és fertőtlenítéséhez, valamint a kézmosáshoz szükséges feltételek rendelkezésre állnak. Ha úgy látjuk, hogy erre nem adottak a feltételek, inkább válasszunk egy kisebb, de egész dinnyét.

Finom dinnyét vásárolni nem egyszerű feladat, de vannak fogások, amelyek támpontot adhatnak.

Görögdinnye:

A görögdinnye nem utóérő, ezért nem mindegy mikor kerül leszedésre. Választáskor a következőkre figyeljünk. Héja legyen sötétzöld és fényes. Ha oldalról megkocogtatjuk, kongó hangot kell hallanunk. Árulkodó lehet a kocsánya is. A túlérett dinnye héja a kocsányával ellentétes végén megpuhulhat. A szabadföldön beérett görögdinnye onnan ismerhető fel, hogy földdel érintkező részén található egy sárga folt.

Sárgadinnye:

A görögdinnyével szemben a sárgadinnye utóérő. Az érett sárgadinnye kellemes illatú és a szárvégződésénél apró repedéseket láthatunk. Sérült, megnyomódott, vizenyős héjú dinnyét semmiképp se vásároljunk meg.

Tárolás és fogyasztás

Az egész dinnyét nem muszáj hűtőben tárolni, ha van lehetőségünk vigyük le a hűvös pincébe, ahol pár napig eláll.

A dinnye a földön terem, ezért sokféle kórokozó megtelepedhet rajta. Éppen ezért fogyasztás előtt minden esetben mossuk le, majd töröljük szárazra a héját, különben a késsel könnyen bevihetjük a baktériumokat. Legjobb, ha a törléshez papírtörlőt használunk. A tisztítás után mossuk meg a kezünket. Ha erősebben szennyezett a héj, akkor mielőtt vízzel lemosnánk, használjunk zöldségkefét.

A felvágott dinnyét, ha nem fogyasztjuk el azonnal, akkor fedjük le, és egy tányéron, vagy tálcán tegyük be a hűtőbe. A felvágott sárgadinnyét is hűtőszekrényben kell tárolni, távolítsuk el magházat (tovább lesz eltarthatóbb), majd fedjük le. Bármelyik dinnyéről is legyen szó, 1-2 napon belül el kell fogyasztani.

Ötletek elkészítésre:

Kép forrása: www.visitmuscatine.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Egy hűsítő fagyi recept

eteltcsakokosan

Zöldség és gyümölcslevek

eteltcsakokosan

Liszt, víz, kovász

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató