Ételtcsakokosan

Zöldség és gyümölcslevek

2018. április 21.

A napjainkra kialakult élelmiszer-kínálatban szinte minden évszakban készíthetünk a szezonra jellemző friss zöldség és gyümölcsleveket. Különösen gazdag és színes választékkal szolgál a tavaszi, nyári és őszi időszak. A variációk végtelenek, a lényeg a frissesség.
Ebből eredően mindazokat a hasznos ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmazzák, amit az alapul szolgáló zöldség és gyümölcs, hozzáadott cukor, színezék, tartósítószer nélkül. Fontos megjegyezni, hogy a szervezetünk számára fontos ivóvizet nem helyettesíthetik és a természetescukor-tartalmukra is érdemes odafigyelni, így napi 2-3 dl mennyiségben javasolt fogyasztani.
 
friss zöldségléOtthon készített levek
Az ivólevek elkészítéséhez válasszunk friss, minőségi, feszes, sima héjú gyümölcsöt, zöldséget. Dobozban értékesített termékek esetében vásárláskor olyan dobozt válasszunk ki, amelyikben a termék hibátlan, és a doboz alján nem gyűlt össze a gyümölcs sérülése miatt kifolyó lé. A zöldséget és gyümölcsöt célszerű gondosan válogatni, a romlottat, sérültet eltávolítani. A zöldség és gyümölcs felületén, a termesztéséből betakarításából származó szennyeződések pl. talajszennyezés, növényvédőszer-maradékok lehetnek, ezért felhasználás előtt kihagyhatatlan az alapos, esetenként áztatással is kiegészített, bő folyóvizes mosás. A hámozás nem váltja ki a mosást, de szükséghelyzetben éljünk vele. Itt is, mint mindig a konyhában, csak tiszta eszközökkel és kézzel dolgozzunk! Az aprításhoz használjunk külön, a zöldségeknek és gyümölcsöknek elkülönített vágódeszkát. A könnyebb emészthetőség érdekében az így készített, frissen facsart leveket hígíthatjuk ivóvízzel. Citromlé hozzáadásával segíthetjük a levek színmegőrzését és gazdagíthatjuk ízvilágukat.
narancsoslé
Az elkészült italokat frissen, a legrövidebb időn belül, lehetőség szerint egy órán belül javasolt elfogyasztani. A tisztán kezelt maradékot a romlás megelőzése érdekében zárt edényben hűtőben tároljuk, és lehetőleg még a készítés napján fogyasszuk. Nem javasolt kisgyermekeknek, beteg és idős embereknek a tárolás utáni fogyasztás.
Vásárolt levek
Ha étteremben, kávézóban, utcai árusnál veszünk frissen facsart gyümölcslevet, figyeljünk arra, hogy az eladó is tartsa be az élelmiszer-biztonsági szabályokat. Itt is főleg gyerekek, idősek és gyenge immunrendszerű személyek esetében kell odafigyelni a körülményekre és frissességre. Ha a gyümölcs és zöldséglé bármi okból gyanús, vagy nem megfelelő, azt ne fogyasszuk el!
Ne vásároljunk helyben facsart leveket:

  • ha nem a szemünk láttára vágták fel a gyümölcsöt,
  • ha látjuk, hogy szennyezett a pult, a környezete, vagy a gyümölcsprés, a poharak stb.,
  • ha bármi okból bizalmatlanok vagyunk az árusítóhely iránt.

frisslévásárlás
Az üzletek polcain kapható palackok hőkezelt (pasztörizált) leveket tartalmaznak, így tovább eltarthatóak és biztonságos a fogyasztásuk. Ezeket csak a felbontás után kell hűtőben tárolni, és 2-3 napon belül el kell őket fogyasztani.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Sűrítés, rántás, habarás

eteltcsakokosan

10 dolog… amit a görögdinnyéről tudni kell

eteltcsakokosan

Segítség a mindennapjainkban

Nagy-RicsoyN

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató