Ételtcsakokosan

Házi praktikák a jégtartóból

2015. július 24.

Az interneten találtuk ezeket a képeket és nem mehetünk el mellettük szó nélkül. Egyszerű és hasznos megoldásokat eredményez a konyhában, mindössze egy tiszta jégkockatartóra van szükségünk. A divatos trükköket élelmiszerbiztonsági tippekkel egészítjük ki, hogy valóban biztonságos legyen a végeredmény.

zöldfűszer2Zöldfűszer-kocka

Kedvenc friss fűszereinket felaprítjuk és minden négyzetet félig töltjük velük, majd oliva olajjal színültig felöntjük. A fagyasztott kockákat használhatjuk levesekhez, főzést igénylő mártásokhoz vagy bármilyen főzést ételhez.

Tippek:

  • Legyen ideje felolvadni a kockákat és a fűszereknek az ízeket kiereszteni.
  • Friss alapanyagokból dolgozzunk és mossuk meg, csepegtessük le használat előtt.
  • Mindig alaposan mossuk el a tartót, mielőtt használnánk.
  • 6 hónapnál tovább ne tároljuk a hűtőben a fűszerkockákat.

csokiseperCsokis eper

Csoki fondue, vagy epres csokoládé helyett íme a legegyszerűbb desszert. A jégkockatartót kevés ízetlen (napraforgó) olajjal kikenjük és vízgőz fölött megolvasztott csokit kanalazunk a kockákba, majd friss gyümölcsöt nyomunk mindegyikbe. Lehet eper, málna, szeder, ribizli, mandarin vagy bármi ami eszünkbe jut. Ne a fagyasztóba, hanem a hűtőbe tegyük hűlni, majd szobahőmérsékleten tálaljuk. Mindössze le kell törni a kockákat fogyasztás előtt.

Tippek:

  • Tisztítsuk és mossuk meg az epret.
  • Pár napon belül fogyasszuk el ezt az édességet.

jegeskávĂ©Gyors jegeskávé

Jégkockával hűtött italok könnyen felvizesednek, ízetlenek lesznek a sok plusz folyadéktól. Jegeskávénál is bosszantó tud lenni, míg a másik gond, hogy lassan hűl le a kávé. A megoldás, hogy előre készítsük el a kávét és fagyasszuk le jégkockatartóban.

Tálaláskor tegyünk a pohárba pár kockát és langyos tejjel öntsük föl, lassan megolvad és kellemes hőmérsékletűre hűl.

Tippek:

  • Az elkészült jegeskávét azonnal fogyasszuk el, ne hűtsük vagy fagyasszuk le újra.
  • Tiszta edényekben készítsük el a kávét és legyen tiszta a tartó is.

citrom_kockaGyors limonádé

A jegeskávé után hasonló felhasználási és elkészítési módot alkalmazhatunk limonádé esetében, ahol citromlevet, citromdarabokat és mentát fagyasztunk le a jégkockatartóban. Facsarjuk ki 4-5 db citrom levét, ha nem lenne elég a leve vízzel felengedhetjük.

Tippek:

  • A citromot alaposan mossuk meg, lehetőség szerit bio citromot használjunk.
  • A menta leveleket alaposan mossuk meg és csepegtessük le mielőtt a jégkockatartóba tennénk.

borkockaÉtelízesítők a jégkockatartóból

Amennyiben vendégség után marad bontott vörösbor, vagy már előre látjuk, hogy több lett a zöldségleves, mint amit elfogyasztunk. Úgy a kihűlést követően fagyasszuk le ki mennyiségekben, így következő főzésnél használni tudjuk ételekhez pl. pörkölthöz, mártásokhoz ízfokozónak.

Tippek:

  • A bort és a levest rögtön fagyasszuk le.
  • Felhasználáskor forraljuk át az ételt a hozzáadott jeges kockákkal, hogy biztosan felolvadjon.

Ötlet: http://diply.com/and/16-genius-ways-use-an-ice-cube-tray/62398
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Őszi körtefajták – nektek melyik a kedvencetek?

eteltcsakokosan

10 dolog, amit a citrusfélékről tudni kell

eteltcsakokosan

A grillsütő tisztítása

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató