Három receptet mutatunk be a nyár kedvenc strandételének elkészítéséről. A lángost kisüthetjük olajban, a hagyományos módon, vagy az újra divatba jött kenyérlángosként, sütőben.
Gluténmentes lángos
Hozzávalók kb. 6 főre:
A tésztához:
- 2 db közepes méretű krumpli és a főzőleve (ld. lentebb)
- 40 dkg Schär Mix B
- 10 dkg rizsliszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 mokkáskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
- 0,5 dl langyos víz
- pici cukor
A tetejére:
- 3 dl tejföl
- 3 gerezd fokhagyma
- 10 dkg reszelt gouda sajt
- 20 dkg szalonna
- 2 fej lilahagyma
Elkészítése
A 2 db krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, ha kész, a főzőlevét félretesszük, a krumplit kiszedjük, áttörjük és félretesszük hűlni.
Ha a főzőlé és a krumpli is kihűlt, összeállítjuk a tésztát. A fél dl langyos vízben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Kimérjük a Schär lisztet, hozzáadjuk a rizslisztet, a felfuttatott élesztőt, a kihűlt áttört krumplit, 2 evőkanál olívaolajat, a sót és kb. 2,5 dl kihűlt (krumpli) főzőlevet. Összegyúrjuk. (Ha nagyon ragad, kevés rizslisztet adunk még hozzá, ha nem áll össze, akkor kevés főzővizet öntünk még hozzá.)
A kész tésztát letakarva, meleg helyen fél órán át kelesztjük. Közben a tejfölben elkeverjük a felaprított fokhagymát és a reszelt sajtot, a szalonnát kis kockákra, a lilahagymát apróra vágjuk.
Ha megkelt a tészta, előmelegítjük a sütőt 200 ºC fokra és sütőpapírral bélelünk ki egy nagy tepsit. A tésztát kinyújtjuk – tepsi méretűre, vagy több, kisebb szögletes/kör alakot készítünk belőle – a tepsire helyezzük, megkenjük a sajtos fokhagymás tejföllel és megszórjuk baconnel és lilahagymával. Kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Forrás: glutenerzekeny.hu
Glutén- és laktózmentes lángos
Hozzávalók kb. 6 főre:
A tésztához:
- 375 gr Shar Mix B Liszt
- 15 gr friss élesztő
- 3 evőkanál rizstej
- 375 ml langyos víz
- só
(Forrás: receptvarázs.hu)
Hagyományos lángos
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 2 dl tej
- víz
- só
- 2 evőkanál olaj
- pici cukor
- olaj a sütéshez
- sajt
- tejföl
- Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök.
- A lisztet felhasználás előtt mindig szitáljuk át.
- Figyeljünk a tejföl és a sajt fogyaszthatósági idejére.
- A sajt reszelésekor, amennyiben a sajt maradékát (akár reszelve, akár darabban) későbbi fogyasztásra eltesszük, ügyeljünk arra, hogy a kezünktől, a munkaasztaltól ne szennyeződhessen!
- A friss élesztőnek halvány bézs színe van, enyhe szürkés fénnyel, illata savanykás. Állaga rugalmas, kagylósan törhető. Ha a friss élesztőnek csak egy részét használjuk fel, akkor a maradékot jól becsomagolva tegyük vissza a hűtőszekrénybe.