Ételtcsakokosan

Lekvárbefőzés

2015. június 25.
jam-428094_1280-1024x677

Az eper az egyik legnépszerűbb gyümölcs, a hosszú szürke tél után igazán pezsdítő nem csak a látványa, de az íze is. Lényegében vele kezdődik el a befőző szezon, ami a ribizlivel, meggyel, málnával, sárgabarackkal folytatódik, ezért érdemes feleleveníteni a lekvárfőzéssel kapcsolatos élelmiszerbiztonsági ismereteinket.

Nagyon fontos, hogy megbízható helyen vásároljunk! A gyümölcs legyen friss, jó minőségű, melyet minél hamarabb dolgozzunk fel! Sérült, rothadó, penészes, szokatlan szagú és állagú alapanyagot ne használjunk a befőzéshez! Amennyiben a magunk termesztette gyümölcsöt főzzük be, ügyeljünk arra, hogy lehetőleg kora délelőtt szedjük le, amikor a harmat már felszáradt, és a gyümölcsök nem nedvesek. Lapos tálcába, faládábam műanyag edénybe rakjuk a leszedett gyümölcsöt, így biztosan nem törnek össze (pl. eper, ribizli), majd felhasználásig tegyük be a hűtőszekrénybe. Mivel az eper, a meggy és a cseresznye nem utóérő, ezért ezek esetében csak a tökéletesen beérett gyümölcsöt érdemes leszedni.

jam-428094_1280-1024x677

Érdemes minden eszközt, szükséges alapanyagot kézközelbe helyezni lekvárfőzés előtt. Az edényeket, üveget és a tetőket meleg mosogatószeres vízzel alaposan mossuk el, szükség esetén fertőtlenítsük, majd szárítsuk meg. A gyümölcsöt válogassuk át, eper esetében vágjuk le a kocsányát, bőséges folyó vízben mossuk meg és csepegtessük le. A meggyet, a cseresznyét és a barackot magozzuk ki befőzés előtt. Baracknál érdemes leforrázni és lehámozni a héját, bár időigényes munka, megéri, mert kellemes állagú lekvárt kapunk végeredményként. A ribizlit pedig át kell passzírozni, külön erre a célra készült eszközön vagy szitán keresztül.

Ne feledjük! A jó minőségű lekvár alapja a jó minőségű és tiszta gyümölcs! A nyersanyagok tisztítása és a befőzés megkezdése előtt, illetve közöttük is mossunk alaposan kezet.

A kisebb szemeket félbe, a nagyobbakat negyedekbe vágjuk és a gondosan elmosogatott főzőedénybe tesszük. Ízlés szerint cukrot adagolunk hozzá, és kavargatás mellett, ügyelve arra, hogy ne égessük le, jó sűrű lekvárt főzünk, Ha zselésítőt is használunk, akkor gyorsabban elkészíthetjük a lekvárt.

Próbaként a levéből cseppentsünk egy porcelántányérra, ha megdermed a próba lekvár, forrón tölthetjük is az előkészített üvegekbe. Az üvegeket gyorsan lezárjuk az elmosogatott kupakkal, majd a lezárt üvegeket kb. 5 percre fejtetőre állítjuk. Végül száraz dunsztba tesszük kihűlésig.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Libamáj vs. Kacsamáj

eteltcsakokosan

„Nyers, lekvár vagy szörpike, fogyassz sokat belőle!”

eteltcsakokosan

Így válassz zamatos gyümölcsöt!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató