A népi hagyomány szerint, amikor a medve a hosszú tél után kibújt a barlangjából, a medvehagymát pillantotta meg legelőször, és azonnal lakmározásba is fogott, hogy alaposan kitisztítsa a szervezetét – innen ered különleges neve.
A medvehagymának valóban számtalan hasznos gyógyhatása van. Tisztítja a májat, az ereket és a bélrendszert. Nagyvárosi embereknek különösen ajánlott, hiszen „ólommentesítő” hatást gyakorol a szervezetünkre, vagyis a belélegzett belvárosi levegő káros következményeit tudjuk valamelyest csökkenteni.
Egyéb jótékony hatása is megfigyelhető. Csökkenti a vérnyomást és a vérzsírszintet is kedvezően befolyásolja. Ezáltal lassítja a koleszterint lerakódását, vagyis védi az érfalakat. Az erekre gyakorolt hatásának következménye a kedvezőbb vérkeringés. Mivel a bélrendszerre és az emésztőszervekre is pozitívan hat, fokozza az étvágyat, de egyben enyhíti a gyomorpanaszokat, valamint bélfertőtlenítő hatása is van.
Felső légúti megbetegedéseknél is javallott, mert magas a C-vitamin tartalma és csillapítja a hurutos tüneteket. A népi gyógyászat szerint alkalmas még bőrön megjelenő gombás fertőzések kezelésére is. Ebben az esetben azonban mindenképpen szükséges bőrpróbát tenni a használat előtt, az esetleges nem kívánt bőrreakciók elkerülése végett.
A medvehagymát március végén, április elején szedjük, hazánkban több helyen is megterem. A Mecsekben tett kirándulással egybekötve például a medvehagyma-gyűjtéssel igazi tavaszi felüdülésnek nézhetünk elébe. Amikor a tölgyesek, bükkösök közelébe érünk, már friss fokhagyma illatot áraszt ez a különleges növény.
Figyelem! Levelei könnyen összetéveszthetők a gyöngyvirágéval, melyet szigorúan tilos elfogyasztani, mert májkárosodást okozhat, legrosszabb esetben pedig halálozáshoz is vezethet!
Ha egy kicsit megdörzsöljük a medvehagyma levelét, és fokhagyma illata van, akkor nem tévedtünk, bátran gyűjtsük be ezt a nagyon érdekes és értékes csemegét!
Ha vásároljuk a medvehagymát, csak olyan árustól vegyük, akinek van gyűjtési engedélye, vagy a csomagoláson lévő címkén fel van tüntetve a gyűjtő neve. Soha ne vásároljunk illegális árusoktól, az életünkbe is kerülhet!
Ha nem fogyasztjuk el azonnal, akkor befőttes üvegbe téve, hűtőben tárolva pár hétig folyamatosan használhatjuk. Vágjuk apróra a leveleket, enyhén sózzuk meg, és olívaolajat ráöntve „tartósítsuk” a fűszernövényt!
Medvehagyma Gyöngyvirág
Recept
Akár frissen, akár több nap után használjuk fel, nagyon finom medvehagymás pogácsa készíthető belőle.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 3 tojás sárgája
- 10 dkg apróra vágott medvehagyma
- só, cukor
- 3 dkg élesztő
- 1 dl tejföl
- 1 dl tej
Elkészítése:
Az élesztőt langyos tejben a cukorral együtt felfuttatjuk. A lisztet a vajjal együtt összemorzsoljuk, az élesztővel és a többi hozzávalóval összedolgozzuk, majd fél órát pihentetjük. A tésztát később lisztezett deszkán kinyújtjuk és a felaprított medvehagyma felét rászórjuk. A tésztát összehajtjuk, meggyúrjuk, majd ujjnyira kinyújtjuk, és kb. 20 percet letakarva megint pihentetjük. Aztán rátesszük a maradék felaprózott medvehagymát, megint hajtogatjuk, aztán kinyújtjuk, és tetszés szerint formázzuk, kiszaggatjuk.
Kis pihentetés után tepsibe rakjuk, 200° C fokra előmelegített sütőbe tesszük és megsütjük.
Képek forrása: wikimedia.org