Rengeteg friss, helyi zöldséget találni a piacon és a boltokban. Íme egy gyorsan elkészíthető recept, ami színesebbé teszi a napot, piknikre, ebédre és vacsorára is jó választás.
Hozzávalók:
Töltelékhez
- ½ póréhagyma
- 1 répa
- ½ pritamin paprika
- 10 dkg bacon
- 25 dkg sonka
- 10 dkg füstölt sajt
- 10 dkg félkemény sajt (mozzarella, trappista, ami otthon van)
- 2 ek mustár
- bors
- 1 csokor petrezselyem
Tésztához
- 25 dkg liszt
- ½ teáskanál só
- bors
- 12½ dkg hideg vaj
- 5 evőkanál hideg víz
A tésztához összekeverjük a lisztet a sóval, megborsozzuk, a hideg vajat kis kockákra vágva beledobjuk a lisztbe, és robotgéppel addig keverjük, míg morzsás nem lesz. Miután kész a morzsa, a hideg vízből 5 evőkanálnyit hozzáöntjük összedolgozzuk a pite tésztáját. Utána folpackba csavarva a hűtőben hagyjuk pihenni 20-30 percig.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Felaprítjuk a szalonnát, a póréhagymát, a paprikát, mindent egyszerre beletesszük egy serpenyőbe belereszeljük a répát és addig pirítjuk, míg a szalonna zsírja kiolvad. Felkockázzuk a sonkát és felaprítjuk a petrezselymet, majd a sercegő szalonnás alaphoz tesszük. Borsozzuk, hozzáadjuk a mustárt és ráreszeljük a sajtokat.
Mindeközben a tésztát kivesszük a hűtőből és elosztjuk két részre 1/3-2/3 arányban. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk nagyobb gombócot, béleljük vele a kivajazott, kb. 25 cm átmérőjű, piteformát.
Amint a sajtot belereszeltük a serpenyőbe, gyorsan összeforgatjuk és a tésztára terítjük a tölteléket, kinyújtjuk a kis gombóc tésztát és beterítjük vele a pitét. Vizes kézzel összenyomkodjuk a széleit, hogy lezáródjon, a tetejére késsel pár szúrást ejtünk, hogy a gőz ott távozzon. Majd 180-200° C fokos sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sül.
Tipp:
- A pite mellé retekből és újhagymából álló saláta illik a legjobban.
- Ha nincs időnk a pitetészta elkészítéséhez, használhatunk kész leveles tésztát is.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
- Figyeljünk az alapanyagok fogyaszthatósági idejére.
- A lisztet mindig szitáljuk át felhasználás előtt.
- A zöldségeket megbízható forrásból szerezzük be, az előkészületek során alaposan tisztítsuk meg őket.
- A petrezselymet aprítás előtt mossuk meg, csepegtessük le.
- Használjunk külön vágódeszkát a húsfélék felszeleteléséhez és külön vágódeszkát a zöldségfélékhez.
- A maradékot minél hamarabb tegyük hűtőbe és két napon belül fogyasszuk el!
- A hűtve tárolt készételeket fogyasztás előtt alaposan forrósítsuk át, csak azután fogyasszuk el. A langyosítás nem elegendő.