Ételtcsakokosan

Hogyan tartsuk frissen a primőr zöldségeket?

2018. április 5.

A tavasz beköszöntével egyre jobban vágyunk a friss zöldségek után, bár napjainkban már kevésbé kell télen nélkülöznünk a természetes vitaminforrásokat, hiszen a globális kereskedelem révén szinte mindig minden kapható.

vegetables-2726800_960_720

A távolabbról ideszállított zöldségek azért bizony általában drágábbak ilyenkor, mint a szezonban kapható hazai termés, éppen ezért érdemes áttekinteni, hogy miként és meddig tudjuk ezeket a termékeket eltartani, ha nem fogyasztjuk el azonnal.

A zöldségek eltarthatóságának alapja a frissesség. Természetesen minél frissebb egy termék, annál tovább tartható el, de azért sok múlik a tárolási körülményeken is. Ott kezdődik tehát a dolog, hogy miről ismerszik meg a friss, jó minőségű termék? Van néhány alapszabály, amit érdemes szem előtt tartani vásárláskor. A friss zöldség mindig kemény, héja feszes, nem ráncos. A zölddel együtt forgalmazott termékek pl. retek, csomózott sárgarépa, karalábé esetében a zöld rész állapota jól mutatja a frissességet, vagyis a lombja fog fonnyadni először, tehát olyan terméket keressünk, aminek a zöldje is friss, egészséges.
carrots-2387394_960_720
Miután megvásároltuk a terméket, akkor a zöldjére már nincs szükség, ezért távolítsuk is el (vagy még ott a boltban tépjük le róla), mert a nagy levélfelület hamar „kiszippantja” a vizet a retekből vagy a répából, és gyorsabban kezd fonnyadni, mint a levél nélkül tárolt társai. Ebből kiindulva kezdett néhány forgalmazó levélzet nélküli retek forgalmazásába, a hónapos retkek kis fóliatasakba, vagy műanyag dobozba csomagolva kaphatók. A termék valóban hosszabb ideig marad friss a boltok polcain, de mégsem igazán sikeres, talán pont a frissességet jól mutató zöldet hiányolják a vevők.
zöldség
A gyökérzöldségek, ideértve a retket is, zöld nélkül a hűtőszekrényben elég jól tárolhatók, akár egy hetet is kibírnak, ha a páratartalom elég magas. A megmosott, megtisztított retket csavarjuk nedves papírba és így tegyük egy nejlonzacskóban a hűtőbe. Figyeljünk arra, hogy ne zárjuk le a zacskót, mert akkor könnyen megpenészedhet.
A fejes saláta nem tartozik a jól tárolható zöldségek közé, rendkívül gyorsan fonnyad. Ennek megakadályozására szokta némely kereskedő megöntözni a pulton lévő salátát, ami nem igazán jó megoldás, mert a vizes salátalevél könnyen romlásnak indul. A professzionális megoldás a párásítás, amitől nem lesz vizes a saláta felülete, ilyen berendezést több hiper- vagy szupermarketlánc is alkalmaz. A jégsalátával ilyen gond kevésbé akad, ez a változata a salátának sokkal lassabban fonnyad, hűtőben becsomagolva 5-6 napig is friss marad.
sali
A kígyóuborka is hasonlít a salátához abban, hogy nagy víztartalma lévén szobahőmérsékleten gyorsan fonnyad, a karikába hajtható uborka bizony már nem kívánatos. A hűtőben sokkal jobban eláll, becsomagolva 4-5 napot simán kibír.
Vannak olyan zöldségek is, amelyeket az előbbiekkel ellentétben nem kell, sőt nem szabad a hűtőben tartani, ilyen például a paprika és a paradicsom is. Ezek a zöldségfélék alapvetően melegigényes növények, a fűtött üvegházaknak és fóliasátraknak (és a délről jövő importnak) köszönhetően viszont gyakorlatilag egész évben kaphatók. Természetesen szobahőmérsékleten a paprika is néhány nap alatt megfonnyad, 8–10 °C-on tárolva kibírja akár egy hétig is. A hűtőszekrénybe rakva viszonylag hamar vizenyős foltok alakulnak ki a paprikán, ami erősen rontja az áru megjelenését. A vastagabb héjú fajták, mint pl. a kaliforniai paprikák jobban bírják a tárolást, akár szobahőmérsékleten is, mint a vékonyabb héjúak.
paprika-320138_960_720
A paradicsomot se rakjuk a hűtőszekrénybe, a konyhában is kibír 4-5 napot, hűvös, 8–10 °C körül tárolva meg akár másfél hetet is. Ha esetleg kissé éretlen lenne, ami sajnos a primőr paradicsomnál sokszor előfordul, akkor pedig kifejezetten érdemes pár napig a konyhában hagyni, mert utóérő lévén szépen be fog pirosodni, és az íze is javul valamelyest.
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Zöld, sárga, csíkos hajócskák

eteltcsakokosan

Tárolt almánk puhulni, esetleg barnulni kezdett? Ne váljunk meg tőle egyből!

eteltcsakokosan

A tisztogató

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató