Ételtcsakokosan

Hogyan tartsuk frissen a primőr zöldségeket?

2018. április 5.

A tavasz beköszöntével egyre jobban vágyunk a friss zöldségek után, bár napjainkban már kevésbé kell télen nélkülöznünk a természetes vitaminforrásokat, hiszen a globális kereskedelem révén szinte mindig minden kapható.

vegetables-2726800_960_720

A távolabbról ideszállított zöldségek azért bizony általában drágábbak ilyenkor, mint a szezonban kapható hazai termés, éppen ezért érdemes áttekinteni, hogy miként és meddig tudjuk ezeket a termékeket eltartani, ha nem fogyasztjuk el azonnal.

A zöldségek eltarthatóságának alapja a frissesség. Természetesen minél frissebb egy termék, annál tovább tartható el, de azért sok múlik a tárolási körülményeken is. Ott kezdődik tehát a dolog, hogy miről ismerszik meg a friss, jó minőségű termék? Van néhány alapszabály, amit érdemes szem előtt tartani vásárláskor. A friss zöldség mindig kemény, héja feszes, nem ráncos. A zölddel együtt forgalmazott termékek pl. retek, csomózott sárgarépa, karalábé esetében a zöld rész állapota jól mutatja a frissességet, vagyis a lombja fog fonnyadni először, tehát olyan terméket keressünk, aminek a zöldje is friss, egészséges.
carrots-2387394_960_720
Miután megvásároltuk a terméket, akkor a zöldjére már nincs szükség, ezért távolítsuk is el (vagy még ott a boltban tépjük le róla), mert a nagy levélfelület hamar „kiszippantja” a vizet a retekből vagy a répából, és gyorsabban kezd fonnyadni, mint a levél nélkül tárolt társai. Ebből kiindulva kezdett néhány forgalmazó levélzet nélküli retek forgalmazásába, a hónapos retkek kis fóliatasakba, vagy műanyag dobozba csomagolva kaphatók. A termék valóban hosszabb ideig marad friss a boltok polcain, de mégsem igazán sikeres, talán pont a frissességet jól mutató zöldet hiányolják a vevők.
zöldség
A gyökérzöldségek, ideértve a retket is, zöld nélkül a hűtőszekrényben elég jól tárolhatók, akár egy hetet is kibírnak, ha a páratartalom elég magas. A megmosott, megtisztított retket csavarjuk nedves papírba és így tegyük egy nejlonzacskóban a hűtőbe. Figyeljünk arra, hogy ne zárjuk le a zacskót, mert akkor könnyen megpenészedhet.
A fejes saláta nem tartozik a jól tárolható zöldségek közé, rendkívül gyorsan fonnyad. Ennek megakadályozására szokta némely kereskedő megöntözni a pulton lévő salátát, ami nem igazán jó megoldás, mert a vizes salátalevél könnyen romlásnak indul. A professzionális megoldás a párásítás, amitől nem lesz vizes a saláta felülete, ilyen berendezést több hiper- vagy szupermarketlánc is alkalmaz. A jégsalátával ilyen gond kevésbé akad, ez a változata a salátának sokkal lassabban fonnyad, hűtőben becsomagolva 5-6 napig is friss marad.
sali
A kígyóuborka is hasonlít a salátához abban, hogy nagy víztartalma lévén szobahőmérsékleten gyorsan fonnyad, a karikába hajtható uborka bizony már nem kívánatos. A hűtőben sokkal jobban eláll, becsomagolva 4-5 napot simán kibír.
Vannak olyan zöldségek is, amelyeket az előbbiekkel ellentétben nem kell, sőt nem szabad a hűtőben tartani, ilyen például a paprika és a paradicsom is. Ezek a zöldségfélék alapvetően melegigényes növények, a fűtött üvegházaknak és fóliasátraknak (és a délről jövő importnak) köszönhetően viszont gyakorlatilag egész évben kaphatók. Természetesen szobahőmérsékleten a paprika is néhány nap alatt megfonnyad, 8–10 °C-on tárolva kibírja akár egy hétig is. A hűtőszekrénybe rakva viszonylag hamar vizenyős foltok alakulnak ki a paprikán, ami erősen rontja az áru megjelenését. A vastagabb héjú fajták, mint pl. a kaliforniai paprikák jobban bírják a tárolást, akár szobahőmérsékleten is, mint a vékonyabb héjúak.
paprika-320138_960_720
A paradicsomot se rakjuk a hűtőszekrénybe, a konyhában is kibír 4-5 napot, hűvös, 8–10 °C körül tárolva meg akár másfél hetet is. Ha esetleg kissé éretlen lenne, ami sajnos a primőr paradicsomnál sokszor előfordul, akkor pedig kifejezetten érdemes pár napig a konyhában hagyni, mert utóérő lévén szépen be fog pirosodni, és az íze is javul valamelyest.
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mi okozza a tartós tej jellegzetes ízét?

eteltcsakokosan

Miért nem fagyaszthatjuk sokáig?…

eteltcsakokosan

Oktatási honlapot indított a Nébih

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató