Ételtcsakokosan

Figyeljünk a D-vitamin bevitelre

2015. január 9.
1445001_19305405-1024x682

Lassan kiürülnek a D-vitamin készleteink, mivel szervezetünk 2-3 hónapig képes tárolni a nyáron felhalmozódott D-vitamint, úgyhogy ideje odafigyelni az utánpótlásra. Megmutatjuk mely élelmiszerekben található sok D-vitamin.

1445001_19305405-1024x682

Miért fontos a D-vitamin?
A D-vitamin legfőbb szerepe, hogy elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását, és közvetlenül befolyásolja a csontképződést. Újabban génregulátor szerepet tulajdonítanak neki, szabályozza a sejtek növekedését, befolyásolja az immunfunkciókat, az inzulin és a vérnyomás szabályozásában közreműködő enzim, a renin termelését, és az endokrin működést. Hiánya számos krónikus betegség kialakulásának a kockázata, amelyekről a későbbiekben olvashat.
Kinek kell odafigyelni a megfelelő D-vitamin bevitelre?
Egészséges embereknél megfelelő életmóddal és kiegyensúlyozott, változatos (bőséges D-vitamint tartalmazó) táplálkozással, ésszerű napozással, a téli-tavaszi hónapokban D-vitamin-kiegészítéssel megelőzhető a D-vitamin hiány kialakulása.
Számos betegséget: rachitis, csontritkulás, csontlágyulás, csonttörés, cukorbetegség, rosszindulatú daganatok, autoimmun-, szív-és érrendszeri-, központi idegrendszer megbetegedések, fertőzéseket hoztak kapcsolatba a D-vitamin hiánnyal, amelyekben szükségessé válhat a D-vitamin kiegészítés.
D- vitamin az élelmiszerekben
A D-vitamin fő táplálkozási forrásai közé tartoznak a zsíros halak, a halak mája, a halmáj olaj, a tojássárgája (1. táblázat), valamint a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek, például a gabona készítmények, tejkészítmények (táblázat). Az élelmiszercímkéken feltüntetett ajánlott napi beviteli érték (RDA) százalékosan jelzi, hogy a felnőttek számára ajánlott napi vitamin és ásványi anyag beviteli referencia értékhez viszonyítva hány százalékot tartalmaz az adott termék.
 

Élelmiszer

100 g

Vitamin

μg/100 g

Ajánlott napi beviteli érték (RDA) %*

Száraztészta, 4 tojásos 0,04 0,8%
Csiperke 1,9 38%
Vargánya 2,1 42%
Vaj 1,5 30%
Borjúhús 4 80%
Borjú-, marhamáj 2,0 40%
Csirkemáj 1,3 26%
Harcsa 0,5 10%
Kaviár (orosz) 5,9 118%
Lazac, konzerv 10,0 200%
Tőkehalfilé 2,5 50%
Tehéntej 0,06 1%
Aludttej, kefir, joghurt (zsíros) 0,03 0,6%
Tejföl 0,3 6%
Tejszínhab 1,1 22%
Tehéntúró, krémtúró (zsíros) 0,09 1%
Ementáli, Pannónia 1,1 22%
Tojás, egész 24,0 480%
Tojás, egész* 2,0 40%
Tojássárgája 60,0 1200%
Tojássárgája* 5,4 108%
Csukamáj, halolaj* 250 5000%
Hering, atlanti, főtt, szárított* 5.4 108%
Tonhal, olajos, konzerv* 6.7 137%
Anyatej kiegészítő tápszer por 10 200%
Folyékony tejpép 1,7 34%
Klinikai tápszerek 1,1-3,3 22%-66%
Forrás: Rodler I. (szerk.): Új Tápanyagtáblázat. Budapest, Medicina Könyvkiadó, Budapest, 2005.*USDA (Unites States Department of Agriculture) National Nutrient Database for StandardReference. URL:
www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search
 

 
Forrás és részletes információ: A Magyar Dietetikusok Országos szövetségének hírlevelében

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kucsmagomba, a tavaszi különlegesség

eteltcsakokosan

GMO mentes vagy sem?…

eteltcsakokosan

Kompót, mikor ha nem most?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató