Ételtcsakokosan

A pulyka, a liba és az aratás

2014. november 27.
1372787_21894386-216x300

Az Amerikai Egyesült Államokban ma van a Hálaadás napja, a hagyományok szerint az őszi betakarítások után adnak hálát a termésért Istennek, az egyik legfontosabb ünnepnek számít, november hónap negyedik csütörtökjén ünneplik. Kanadában a Hálaadást október második hétfőjén tartják. Nálunk a Márton nap a betakarítások záróünnepe, mindkét helyen nagy termetű baromfi fogyasztásával ünneplik a bőséget.

A hagyomány kezdete

Az eredeti hagyomány még az angol reformáció idejéből ered, ugyanis VIII. Henrik 1536-ban a 95 ünnepnapot és 52 vasárnapot lecsökkentette 27 alkalomra. A puritánok az egyházi ünnepeket mind eltörölték volna és helyettük “koplalási” és “hálaadási napokat” vezettek be, eseménytől függően (például aszály vagy árvíz esetén koplaltak, míg győzelem, vagy örömteli eseményekkor hálát adtak).

1620. szeptember 16-án indult az angliai Plymouth kikötőjéből az Újvilágba a Mayflower nevű hajó, fedélzetén az első angol puritán kivándorlókkal. A Mayflower december 21-én kötött ki a mai Massachusetts állam területén; a zarándok atyák kolóniájukat kiinduló állomásuk után Plymouth-nak nevezték el. Ebből a városból eredeztetik az ünneplés hagyományát. A telepesek új élete igen nehéz körülmények között kezdődött: első telük rendkívül hideg volt, nem jutottak elegendő élelemhez, soraikat betegségek tizedelték, a tavaszt csak a 102 bevándorló fele érte meg. A következő évben az indiánok megtanították őket a növénytermesztés és a vadászat fortélyaira, így ősszel már bőséges termést takaríthattak be. Örömük és hálájuk kifejezésére nagyszabású ünnepséget rendeztek 1621 őszén, amelyre William Bradford, Plymouth kormányzója a környékbeli indiánokat is meghívta.

Az Egyesült Államok függetlenségének 1776. évi kinyilvánítása után a kongresszus javaslatot tett egy évente tartandó, az egész nemzetre érvényes hálaadási ünnepnapra, amelyet az első elnök, George Washington 1789-ben deklarált is. 1863-ban Abraham Lincoln elnök – keresve a polgárháború borzalmai közt a nemzet egyesítésének módjait – hálaadási proklamációt adott ki, amelyben november negyedik (általában utolsó) csütörtökét a hálaadás napjává nyilvánította. A hagyományt 1941. november 26-án foglalták törvénybe, a Franklin D. Roosevelt elnök által aláírt jogszabály november negyedik csütörtökét hivatalosan is az ünnep napjává, egyben nemzeti ünneppé nyilvánította.

Az ünnepi vacsora

A vacsora hagyományosan legfontosabb eleme, a pulyka olyannyira egybeforrt az ünneppel, hogy a hálaadást néha „pulyka napnak” (Turkey Day, T-Day) is nevezik. Az ünnepi asztalon tradicionálisan szerepelnek még olyan fogások, mint a pulykához felszolgált töltelék, áfonyaszósz, krumplipüré, zöldbab, illetve a sütőtöktorta. Az ünnep az USA-ban a karácsonyi szezon kezdetét is jelzi.

Forrás: wikipedia.org, mtva.hu

1372787_21894386-216x300

Lássunk egy Magyarországon ritkán készített ételt:  Sütőtökös pite

Hozzávalók

  • 100 gr vaj
  • 3 dl liszt
  • 2 ek víz
  • egy csipet só
  • egy csipet cukor
  • egy nagyjából egy kilós sütőtök – a fehéres héjú, körte alakú
  • 2 tojás
  • 2 dl tejszín
  • 1 teáskanál fahéj
  • fél teáskanál gyömbér
  • 1,5 dl cukor
Elkészítése
A sütőt melegítsük elő 150 fokra, tegyünk egy tepsibe sütőpapírt. A tököt vágjuk félbe, kaparjuk ki a magját, és a húsával lefelé süssük kb. 30-40 percig, amíg megpuhul annyira, hogy majd lehet pürésíteni. Ha megpuhult, kaparjuk ki a húst, botmixerrel pürésítsük. Adjunk hozzá vizet, ha nem elég híg.
A pite tésztájához a vajat, a lisztet gyúrjuk össze a vízzel, a sóval és a cukorral. Nyomkodjuk bele a formába, tegyük hűtőbe 15 percre, aztán süssük 180 fokon 10 percig a töltelék nélkül. Verjük fel külön a tojást a cukorral és a tejszínhabot. Nincs más hátra, mint mindent összekeverni, fűszerezni, beleönteni a piteformába, és megsütni 200 fokon kb. 50 perc alatt.
Élelmiszerbiztonsági tippek:

  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
  • A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
  • Figyeljünk a vaj fogyaszthatósági idejére.
  • A gyümölcsöt átválogatás után alaposan mossuk meg és csepegtessük le.
  • A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Vajon ugyanakkora az értékes tápanyag-, vitamintartalma?…

eteltcsakokosan

Minden, amit az élelmiszer-biztonságról tudni kell

eteltcsakokosan

Nyáron is biztonságosan

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató