Ételtcsakokosan

Magyarországra nem érkezett a szalmonellás német tojásból

2014. szeptember 3.
1379954_49441836-224x300


1379954_49441836-224x300Magyarországra nem érkezett a szalmonellával fertőzött Németországból származó tojásból – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kedden (2014.09.02.) az MTI érdeklődésére.

    A NÉBIH a tájékoztatást azt követően adta, hogy a Weborvos című portálon megjelent egy hír, miszerint Magyarországra is juthatott azokból a német tojásokból, amelyek Európa több országában is okoztak Salmonella Enteritidis elnevezésű járványos megbetegedéseket. A lehetőség, hogy Magyarországra is kerülhetett a fertőzött német tojásból, azt követően vetődött fel, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint a korábbi és a mostani fertőzések is összefügghetnek egy olyan bajor tojástermelő termékeivel, aki Magyarországra is szállít.
    A NÉBIH tájékoztatója úgy fogalmaz: az ügyben érintett német vállalkozás közlése alapján nem egyértelmű, hogy a jelzett szállítmányt – amely megbetegedéseket okozott – megelőzően beérkezett és a csomagolást követően az üzletekbe kiszállított tojás esetében fennáll-e a Salmonella Enteritidis szennyezettség veszélye. Ezért a magyar élelmiszerbiztonságért felelős szervezet az illetékes német hatóságtól ismételten megkérte a szükséges információkat. Több országot érintő Salmonella Enteritidis járványos megbetegedéseket jelentett Ausztria, Franciaország és Luxemburg, egy német céghez kötődő, annak különböző termelő, csomagoló egységeiből származó tojás fogyasztásával összefüggésben. A fenti országokban tapasztalt járványokhoz lehetségesen köthető eseteket vizsgálnak Németországban és az Egyesült Királyságban is – olvasható a tájékoztatásban.

Forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Vegyél számba!

eteltcsakokosan

Azonnal el kell fogyasztani?…

eteltcsakokosan

Válasszunk kétmillióból!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató