Ételtcsakokosan
750345_61326425-768x1024

Nemrégiben volt olvasható a hír, hogy a stressz hatása alatt a szervezet lassabban égeti a kalóriákat, tehát aki feszültséget él át, annak lassul az anyagcseréje, így ugyanattól az ételtől könnyebben hízik, mint nyugodt lelki állapotban. Összegyűjtöttük, hogy mely ételek oldják a szorongást a bennük megtalálható nyomelemek által, így megnyugszik idegrendszerünk és az emésztés is helyreállhat.

750345_61326425-768x10241108264_63445683-1024x7421265302_36794395-1024x682

Amerikában az Ohiói Állami Egyetem tudósai végeztek egy kutatást nők körében: ugyanazt az ételt adták a résztvevőknek, majd megkérdezték, mekkora stresszt élnek át, ezután megmérték az elégetett kalóriák mennyiségét. Azt találták, hogy akik az előző nap egy vagy több stresszel járó eseményt éltek át, azonos táplálék fogyasztása után kevesebb kalóriát égettek el, mint akik nem tapasztaltak feszültséget. A különbség a kutatók szerint öt kilogrammra is rúghat egy év leforgása alatt.
Stressz hatása alatt a vizsgált nőknél magasabb volt az inzulinszint is, ami segíti a zsírraktározást. A tárolt zsírt az ő szervezetük kevésbé oxidálta, vagyis kevesebbet égetett belőle “üzemanyag” gyanánt – írták a kutatók. A kutatás során fogyasztott menü tojásból, pulykakolbászból, kekszből és szószból állt, nagyjából annyi kalóriát és zsírt tartalmazott, mint egy duplahúsos hamburger és egy adag sült burgonya. “Nem különleges mennyiség, ha összevetjük azzal, amit sokan sietve, menet közben magunkhoz veszünk” – mondta Jan Kiecolt-Glaser, az egyetem Viselkedési Orvostani Intézetének igazgatója.
Martha Belury, a tanulmány társszerzője azt tanácsolta, stressz idején jobb kerülni a vigaszul fogyasztott ételeket, vagyis az úgynevezett kényeztető falatokat. “Senki sem élhet kellemetlenségek nélkül, de azt megteheti, hogy egészséges élelmiszereket tárol a hűtőjében, kamrájában, így van választása, ha gondok gyötrik és jól esne valami finomsággal nyugtatni magát” – magyarázta a kutató. Forrás: MTI

845394_47935608-1024x768 wheat-381848_640-400x265

Tehát ha eszünk, akkor együnk olyan ételeket, ami jó az idegrendszernek

A telítetlen zsírsavak, köztük az omega-3 zsírsav jó karban tartja az idegrendszert, segíti a hangulatjavító hormonok termelődését, így feszültebb időszakban mindenképp ajánlott sok mélytengeri halat fogyasztani – vagy más, telítetlen zsírsavakban gazdag ételeket, mint az avokádó vagy az olajos magvak. A folsavat sem csak a terhes nőknek lenne szükséges szedniük, hiánya labilissá, depresszióssá, szorongóvá tehet a feszültebb időszakokban. Folsavban gazdag ételekkel viszont megelőzheted a hangulatingadozásokat. Egyenek sok májat, spenótot, karalábét, karfiolt, spárgát, brokkolit, gyümölcsöket.

A vitaminok és ásványi anyagok – kiemelten a magnézium és a B-vitamin család –hozzájárulnak az idegrendszer normális működéséhez, az idegek regenerálódásához. A magnézium hiánya okozza az izomgörcsöket, gyengébb stressz-tűrést, így ha valaki elegendő mennyiséget visz be, ezek a tünetek elkerülhetőek. Jelentős magnéziumforrás a spenót, a brokkoli, a tejtermékek (kalciumbevitel szempontjából is fontosak), az aszalt barack és a teljes kiőrlésű gabonafélék. Magas kálium tartalma miatt a banán, míg triptofán, B-vitaminok, E-vitamin, magnézium, cink tartalma miatt az olajos magvak fogyasztása ajánlott. Stressz hatására a szervezet C-vitaminszintje csökken és szükséges a nagy mennyiségű utánpótlás, hogy az immunrendszerünk megerősödjön, erre alkalmasak a citrusfélék, főleg a narancs, valamint az áfonya.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Zöldségek a grillen

eteltcsakokosan

Mire érdemes odafigyelni a tojás vásárlásakor?

eteltcsakokosan

Mi legyen az ünnepek alatt megmaradt ételek sorsa?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató