Egy török étteremben bukkantunk erre a csirkesalátára, ami méltó konkurenciája lehet a görög salátának.
Hozzávalók:
- ½ kígyóuborka
- 2 paradicsom
- ¼ kg csirkehús
- só, bors
- 3 ek majonéz
- 1 doboz joghurt
- 1 tk mustár
- pirospaprika és bors
- olaj
Elkészítése:
A csirkehúst, lehet csirkemell, vagy csirkecomb, apró darabokra kockázzuk, sózzuk és borsozzuk, majd kevés olajon barnára pirítjuk és félretesszük hűlni. Készíthető esetleg grillcsirke maradékából is.
A kígyóuborkát és a paradicsomot jól megmossuk, lecsöpögtetjük és nagyobb darabokra vágjuk, majd egy tálba tesszük. Egy másik tálban elkészítjük az öntetet: a majonézt, a mustárt és a joghurtot összekeverjük, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és kevés őrölt pirospaprikával bolondítjuk meg. A zöldségekhez adjuk a kihűlt csirkedarabokat és ráöntjük a mártást, majd jól elvegyítjük.
Tálalhatjuk pirítós kenyérrel, friss kenyérrel, vagy csak magában is ehetjük. Fűszerezhetjük petrezselyemmel, kaporralvagy korianderrel, ami ízlésünknek megfelelő.
A képen látható saláta lila hagymát is tartalmaz.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet, megbízható beszerzési forrás.
- A nyers csirkehús feldolgozásánál, ahogyan minden hús esetében, rendszeresítsünk csak erre a célra használatos eszközöket (vágódeszkát, kést), és ezeket a használatot követően minél előbb mosogassuk el, ügyelve hogy ne érintkezzenek a készétellel.
- Nyers csirkehús kezelése után mindig mossunk kezet, annak érdekében, hogy a kezünkkel ne vihessünk át szennyezést más felületekre vagy ételekre!
- Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldségeket aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük fel.
- A majonézes öntet elkészítése az üzletben kapható, kész majonézből sokkal biztonságosabb, mint a nyers tojást tartalmazó öntet, ezért ajánlatos ebből elkészíteni.
- A kész salátát hűtve tároljuk, és rövid időn belül fogyasszuk el.