Ételtcsakokosan

Strandételek: vegyük vagy vigyük?

2014. július 17.

Itt a nyár, a forróság, a szabadság ideje. Ilyenkor szinte mindenki vízpartra igyekszik, elutazunk valamelyik tavunkhoz, a tengerhez, vagy a közelben lévő strandon hűsölünk.
Langos_in_Berlin_1
Mindegy hova jutunk, a büfékben szinte bizonyosan ugyanazokat az ételeket találjuk. Belegondoltunk-e már abba, hogy Magyarországon miért éppen ezek a tipikus étkek terjedtek el a strandokon? Valószínűleg azért, mert gyorsan és frissiben elkészíthetőek, táplálóak, egyszerűen fogyaszthatók, többségünk ízlésének megfelelnek. Lángos, rántott hal és sajt, sült kolbász, hamburger, hot-dog, főtt kukorica, desszertnek palacsinta és goffri kapható.
A nyár a strandon a napozásról, úszásról, ugrándozásról és a dőzsölésről szól. Egy lubickolással teli napon jólesik tápláló étellel pótolni az energiát, amit a sok mozgás és a nap kiszívott belőlünk. A szervezetünket eleve megterheli, hogy lehűtse magát, további kihívást jelent az emésztés, amely szintén melegít. Egy kis sétával, úszással, árnyékban töltött pihenéssel könnyíthetjük meg gyomrunk dolgát.
Amit mindig vigyünk magunkkal A strandokon kevés helyen kapható saláta vagy gyümölcs, ezért hűtőtáskában vigyünk mindig magunkkal, hogy a vitaminszükségletünket kielégítsük. A táskánkba tegyünk palackban hideg vizet, mert a napon töltött idő kiszárítja szervezetünket és pótolni kell a folyadékot.
Érdemes ebédidőben elfogyasztani a nehéz strandételeket, mivel akkor még a nap végéig lemozogjuk. Ajánlott könnyű, salátás ételekkel zárni a napot, hogy ne plusz kilókkal térjünk haza a nyaralásról.
Mire figyeljünk az árusnál?

  • Egy jó lángosos környékén nem lehet átható, égett olajszagot érezni. Ha ilyennel találkozunk, akkor arra következtethetünk, hogy a sütéshez használt olajat nem cserélik rendszeresen.
  • Csak forrón tálalt meleg-ételt, hűtőben tárolt hideg-ételt fogadjunk el!
  • Étkezés előtt mossunk kezet! Az ételt csak tiszta kézzel, vagy tiszta szalvétával fogjuk meg, hiszen a kézen baktériumok, vírusok lehetnek.
  • Csak megbízható, tiszta és rendezett külsejű helyen vásároljunk!

Strandételek másképp
Mi magunk is készíthetünk otthon „tipikus” strandételeket. Nem megerőltető és saját ízlésünk szerint variálhatjuk az ételeket, a különböző recepteket.. Egészségesebb, könnyedebb ételeket készíthetünk magunknak és családunknak.
Joghurtos lángos
Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 7 g élesztő (vagy egy zacskó szárított élesztő)
  • 1 dl tej
  • 1 ek só
  • 2 doboz joghurt
  • 4-5 evőkanál langyos víz
  • olaj a sütéshez
  • fokhagyma
  • tejföl
  • reszelt sajt

Az élesztőt felfuttatjuk az 1 dl cukros tejben, közben a lisztet, a 2 doboz joghurtot és a sót összekeverjük egy nagy tálban. A felfutatott élesztőt is beleöntjük a tálba és a robotgép dagasztó karjaival addig keverjük, amíg hólyagos tésztát nem kapunk. Ha szükséges, kanalanként langyos vizet önthetünk hozzá. A tésztából kerek bucit gyúrunk és lisztezve egy tálba tesszük, meleg helyen a duplájára hagyjuk kelni.
Sütés előtt a serpenyőbe 1 ujjnyi olajat öntünk és felforrósítjuk. A tésztából maroknyi darabokat tépünk és kerekre formáljuk őket, úgy, hogy a szélénél csipkedve forgatjuk körbe a darabokat. Egyesével kisütjük a lángosokat, 2-3 perc oldalanként. Nagyon kell figyelni, mert hamar megsülnek. A kész lángosokat papírtörlőre szedjük.
A szokásos sajt-tejföl-fokhagyma feltét helyett kísérletezzünk mással is bátran! Szórjunk a lángosra tzatzikit, feta sajtot, sonkaszeleteket, mozzarella- és paradicsom szeleteket vagy éppenséggel párolt zöldséget. A liszttel is variálhatunk – teljes kiőrlésű liszt vagy zabpehely is lehet a lángos alapja.

Amire még figyelni kell a strandon…

… az a fagylalt, a gombócos fagylalt. Az árus mindig viseljen zárt öltözetet (hogy ne hulljon bele a fagylaltba semmi a testéről, bőréről), szalvétával fogja meg a tölcsért, a pénzhez azzal a kezével nyúljon, amely nem érintkezett a tölcsérrel, és tiszta vízzel öblítse le az adagoló kanalat, és ne egy rongyon hagyja lecsöpögni. Az árusító helyet is figyeljük meg alaposan: a megfelelő pult a vevők oldaláról zárt, az árus oldaláról pedig elhúzható vagy lehajtható, és be is zárják, amikor nem történik kiszolgálás (ezáltal megelőzhető, hogy rovarok és szennyeződések kerüljenek a termékbe), továbbá nem süt rá a nap közvetlenül a fagylaltokra. Egyszóval: elvárhatjuk, hogy legyen tisztaság az üzletben és környékén, egy mobil fagyizó esetében pedig a tároló kocsi legyen tiszta.
Még egy fontos észrevétel: merjünk szólni az árusnak vagy a tulajdonosnak, ha valami visszásságot látunk! Ne rontsa el a nyaralást egy élelmiszer okozta betegség!
 
A NÉBIH Zöld számon bejelentheti, ha élelmiszer-biztonsági szempontból kifogásolható esettel találkozik. 06 80 263 244

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Alap fűszerünk a pirospaprika

eteltcsakokosan

Jégre tett élelmiszereink

eteltcsakokosan

Ideje elkezdeni a kandírozást!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató