Ételtcsakokosan

Itt van már az eperszezon

2014. június 6.

eper2Az eper vagy másik nevén szamóca világszerte ismert és imádott gyümölcs. Színe, szívhez hasonlító formája miatt sok filmben, reklámban ínycsiklandó „szereplőként” láthatjuk.

És, hogy ez az ízletes gyümölcs milyen jótékonyan hat a szervezetünkre, az sem elhanyagolandó!!! Meleg, nyári napokon jó szomjúság ellen, de éhség ellen is jól bevethető, hiszen fogyasztása jóllakottság érzését kelti.

Az epernek rengeteg gyógyhatása van. Mint piros gyümölcs, már alapban a vértisztító hatása, enyhe vasforrást biztosító tulajdonsága jut róla eszünkbe. Ezen túl szépít, méregtelenít, fiatalít és fogyaszt (persze csak cukor nélkül :-)!!), és gyorsabban múlnak a pattanások is. Vesebántalmakra, szív- és keringési problémák megelőzésére is ajánlják. Gyulladáscsökkentő hatása miatt tüdőgyulladás, reuma és a pajzsmirigy rendellenességek esetén is nagy segítség lehet.

Az eperlé gazdag C-vitaminban, foszforban, káliumban és kalciumban, valamint természetes fájdalomcsillapítót is tartalmaz.

De próbáld ki rögtön az arcbőrödön is! (Ha nem vagy allergiás az eperre, akkor valószínűleg az arcodon sem okozhat gondot, de először csak kis területre kend fel a masszát!). Megszabadulhatsz az elhalt hámsejtektől, napozás után pedig hűsítő hatású.

Az eper az egyik legkorábban érő gyümölcs így nyár elején. Alig várjuk már a sötét téli esték után, az üde, ízében és formájában is tökéletesen harmonikus gyümölcsöt. És milyen jó párosításokban lehet elkészíteni egyéb ételekkel. Pirítós vagy piskóta mellé lekvárnak, hideg fagyikra, sorbet-ra öntetnek, joghurtba ízesítésként, egy enyhén fűszerezett csirke mellé mondjuk kecskesajtos-epres salátaként, na és az ellenállhatatlan túrótortáról se feledkezzünk meg!

Íme, itt van a gyors túrótorta recept: eper1

Hozzávalók:

50 dkg túró

20 dkg cukor (lehetőleg porcukor vagy természetesen édesítő)

1 vaníliás cukor

4 tojás sárgája

20 dkg vaj

1 zselatin

A tetejére 50 dkg eper és eperízű tortazselé.

Elkészítése:

1. A tojássárgáját a cukorral, vaníliás cukorral és a kicsit megolvasztott vajjal habosra keverem. Hozzáadom a túrót is, habverővel elkeverem. Utána a tejet felmelegítem. A zselatint kikeverem hideg vízben, hogy ne legyen csomós, majd hozzáadom a tejhez.  Ezt az egyveleget beleöntöm a túrós masszába, habverővel alaposan kikeverem.

2. A tortaformát kivajazom és beleöntöm a túrós masszát, majd a hűtőbe rakom állni egy éjszakára.

3. A gyönyörű epreket alaposan megmosom, félbevágom, és a már keményebb állagú tortára halmozom.

4. A legvégén, az elkészített tortazselét a tetejére öntöm, szépen elosztva.

Egy éjszakát a hűtőben pihen, de másnap már az egész család örömmel fogyaszthatja.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

#4. Miért fontos, hogy mindent a megfelelő helyre tegyünk a hűtőben?

eteltcsakokosan

10 dolog… Amit a dióról tudni kell

eteltcsakokosan

Rozé – a filigrán hölgy

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató